Πως να Διακοσμήσετε τον Κήπο Σας: Εφτά Προτάσεις από Πέτρα

THESSLIFE 9.12.2019 | 11:07 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Πως να Διακοσμήσετε τον Κήπο Σας: Εφτά Προτάσεις από Πέτρα

THESSNEWS

Όσο το καλοκαίρι και γενικότερα η περίοδος που ο καιρός είναι καλός επιμηκύνονται χρονικά, τόσο μεγαλώνει και η διάθεσή μας για χαλάρωση. Οι διακοπές δεν φεύγουν από το μυαλό μας και δυσκολευόμαστε να μείνουμε κλεισμένοι στο σπίτι. Κάπως έτσι, ο κήπος ή η αυλή μας μετατρέπονται, ουσιαστικά,  σε αναπόσπαστο κομμάτι της κατοικίας μας, όσο οι μέρες και η ζέστη διαρκούν περισσότερο.

Το να μετατρέψεις όμως τον κήπο σου σε μία πραγματική όαση δεν είναι και το ευκολότερο πράγμα. Για αυτό τον λόγο, τα τελευταία χρόνια, η αρχιτεκτονική κήπου έχει καθιερωθεί ως μία εργασία με δικά της, ποικίλα μυστικά. Για να σας βοηθήσουμε να ανακαλύψετε τα μυστικά αυτά, συγκεντρώσαμε 7 από τις καλύτερες ιδέες για την διακόσμηση κήπων, οι οποίες θα σας επιτρέψουν να απολαύσετε τον χώρο σας με τον καλύτερο τρόπο.

<https://www.marathonstone.gr/diakosmitika-kipou>

 

1. «Το Πέτρινο Μονοπάτι»

Μία από τις πιο «παραδοσιακές» προτάσεις που μπορούν να βελτιώσουν δραματικά τον κήπο σας είναι τα πέτρινα μονοπάτια, των οποίων η πιο διακριτή δυνατότητα είναι πως βοηθούν το βλέμμα να κατευθυνθεί σε συγκεκριμένα σημεία, βάζοντας, με αυτόν τον τρόπο, τάξη στο χάος του ανοικτού χώρου. Μας δίνουν επίσης την δυνατότητα να έχουμε πρόσβαση σε κομμάτια της αυλής που έχουμε περιορίσει, ανεξαρτήτως καιρού, μιας και αυτά τα μονοπάτια παραμένουν χωρίς λάσπη ακόμα και σε περίπτωση βροχής. Υπάρχουν διάφορα στυλ και υλικά που μπορούν να μας δώσουν το επιθυμητό, αισθητικό αποτέλεσμα: αν μας αρέσει η συμμετρία, προσεκτικά κομμένες πλάκες από μάρμαρο ή ασβεστόλιθο μπορούν να δώσουν τον τόνο. Αν θέλουμε κάτι πιο χαλαρό ή παραδοσιακό, η πέτρα είναι η πιο κατάλληλη επιλογή, μιας και τα διαφορετικά σχήματα κάθε πλάκας μπορούν να προσδώσουν χαρακτήρα σε κάθε βήμα μας. Τέλος, υπάρχει και η επιλογή μονοπατιών από μεγάλα βότσαλα, τα οποία συνήθως τοποθετούνται σε μία βάση από τσιμέντο για να κρατηθούν σταθερά.

 

2. «Το Μεσογειακό Συντριβάνι»

Οι πέτρινες κατασκευές μεσογειακού τύπου, πέρα από το να κάνουν την αυλή σας πιο ισορροπημένη και κομψή, αποτελούν, επίσης, και μια ιδανική επιλογή για κήπους όπου το νερό δεν υπάρχει σε αφθονία, όπως συμβαίνει σε πολλά ελληνικά νησιά, παράδειγμα. Ουσιαστικά αναφερόμαστε σε μία κατασκευή που έχει εμφάνιση σιντριβανιού αλλά λειτουργεί ως παρτέρι, το οποίο συνήθως τοποθετείται στην μέση του κήπου, και μπορεί κάλλιστα να συνδυαστεί με το προαναφερθέν μονοπάτι. Λουλούδια όπως οι πετούνιες, που είναι σκληραγωγημένα φυτά και ανθίζουν ακόμα και σε πολύ μεγάλες θερμοκρασίες, ενδείκνυνται για αυτήν την κατασκευή.

 

3. Κομψές και μοντέρνες ζαρντινιέρες από πέτρα

Αν πιστεύεται πως οι ζαρντινιέρες πρέπει σώνει και καλά να δείχνουν απλοϊκές και χρηστικές, είστε γελασμένοι. Εξωθώντας κομμάτια της πέτρινης ζαρντινιέρας προς το εξωτερικό μέρος του κυρίως κομματιού, μπορούν να δημιουργούν πρόσθετοι χώροι για φύτευση, οι οποίοι, επιπλέον, θα μετατρέψουν την ζαρντινιέρα σε κάτι πολύ πιο μοντέρνο, σε μια κατασκευή που θα ταιριάξει απόλυτα με τις σύγχρονες πρακτικές αρχιτεκτονικής κήπων. Διαφορετικά φυτά μπορούν να φυτευτούν σε κάθε κομμάτι, αυξάνοντας έτσι την ποικιλομορφία του αν και θα πρέπει να λάβετε υπόψη πως η κατασκευή αυτή αναδεικνύεται καλύτερα όταν η φύτευση είναι αραιή και οι γραμμές καθαρές.

 

4. Ο Οβελίσκος

Οι οβελίσκοι υπήρξαν δημοφιλείς από την αρχαιότητα ακόμα, μιας και αυτές οι επιβλητικές πέτρινες στήλες χρησιμοποιήθηκαν αρχικά σε ζεύγη, στις πύλες αιγυπτιακών ναών, χιλιάδες χρόνια πριν. Επανήλθαν στο προσκήνιο στην Γεωργιανή περίοδο, όταν έγιναν κύρια στοιχεία σε κλασσικότροπους κήπους, αρχοντικά και σε ευρύτερες αρχιτεκτονικές τοπίων. Σήμερα, οι οβελίσκοι απαντώνται αρκετά συχνά τόσο σε κλασικούς όσο και σε μοντέρνους κήπους, σε διάφορα μεγέθη και στυλ. Αρκετά δημοφιλείς είναι οι αυτοί γοτθικού ρυθμού καθώς και μια σειρά σχεδίων που δημιουργήθηκαν ειδικά για την νέα χιλιετία. Αποτελούν ιδανική επιλογή ως ένα εντυπωσιακό σημείο εστίασης στον κήπο σας ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως μνημεία για μια σειρά περιστάσεων.

 

5. Λουτήρες και Ταΐστρες Πτηνών από Πέτρα.

Σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, όπου η ποικιλία και ο αριθμός των πτηνών είναι τεράστιος, το να φροντίσει κάποιος να έχει κατασκευές στον κήπο του που θα προσελκύσουν τους ιπτάμενους φίλους μας, δεν είναι καθόλου κακή ιδέα. Οι λουτήρες και οι ταΐστρες κατασκευάζονται συνήθως από αναδομημένη πέτρα και αποτελούν μία άκρως λειτουργική κατασκευή για οποιονδήποτε υπαίθριο χώρο. Τα πουλιά χρησιμοποιούν τους λουτήρες τόσο για να πιουν νερό όσο και για να πλυθούν, μιας και τα φτερά τους πρέπει να είναι καθαρά ώστε να μπορούν να πετούν καλύτερα. Ιδανικό συμπλήρωμα για τους λουτήρες αποτελούν οι πέτρινες ταΐστρες, οι οποίες συνήθως είναι σχεδιασμένες ώστε να κρατούν την τροφή ασφαλή από τα αρπακτικά. Ουσιαστικά μπορείτε να τοποθετείται τροφή σε αυτές όλο τον χρόνο, απλώς θα πρέπει να φροντίσετε να είναι τοποθετημένες σε σημείο που τα πουλιά θα μπορούν να διακρίνουν γρήγορα την πιθανότητα κινδύνου από κάποιο αρπακτικό.

 

6. Πέτρινα Ηλιακά Ρολόγια

Τα ηλιακά ρολόγια μετρούν τον χρόνο μέσω της σκιάς που δημιουργείται από την θέση του Ηλίου.  Συνήθως αποτελούνται από το καθεαυτό ρολόι και από έναν πλίνθο που λειτουργεί ως βάση. Αποτελούν ένα εξαιρετικό σημείο εστίασης και προσθέτουν πρωτοτυπία στον κήπο σας. Μπορείτε να τα βρείτε σε σχέδια διαφόρων τύπων, από κλασικά και παραδοσιακά μέχρι εντελώς σύγχρονα.

 

7. Πέτρινα Αγάλματα

Εδώ, όπως γίνεται κατανοητό, η ποικιλία είναι πραγματικά ανεξάντλητη και υπάρχουν επιλογές για κάθε γούστο. Από νάνους, δράκους και δαίμονες, οι οποίοι συνηθίζονται στην Μεγάλη Βρετανία και τις ΗΠΑ μέχρι κάθε είδους θρησκευτική φιγούρα (άγγελοι, αγάλματα του Βούδα) και από τα κλασικά λιοντάρια μέχρι κάθε είδους ζώου, ο καθένας μπορεί να βρει ένα άγαλμα από αναδομημένη πέτρα ώστε να προσθέσει στον υπαίθριο χώρο του το στοιχείο ακριβώς που θέλει.

Όπως γίνεται φανερό, οι επιλογές για την διακόσμηση ενός κήπου παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία τόσο σε είδος όσο και σε στυλ, και είναι δεδομένο πως ο καθένας μπορεί να βρει αυτό που του ταιριάζει και προτιμά. Επιπλέον,  θεωρούμε πως εφόσον κατοικούμε σε μία χώρα η οποία το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου είναι ηλιόλουστη, το να προσδώσουμε ομορφιά και λειτουργικότητα στις αυλές και τους κήπους μας αποτελεί μονόδρομο αν θέλουμε να απολαύσουμε και αυτό το κομμάτι του σπιτιού μας. Θεωρούμε πως οι επιλογές που σας αναφέραμε είναι από τις πιο ποιοτικές. Η τελική επιλογή, όπως πάντα, είναι δική σας.

 

 

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω