Σε έξαρση η επαιτεία στη Θεσσαλονίκη - Θύματα μικρά παιδιά…

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 21.11.2019 | 16:05 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Σε έξαρση η επαιτεία στη Θεσσαλονίκη - Θύματα μικρά παιδιά…

ΜΑΡΙΑ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ || ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΥΛΩΝΑΣ

Η εικόνα οικογένειας επαιτών στο πεζοδρόμιο της Τσιμισκή είναι ένα καθημερινό φαινόμενο. Η μάνα με τον πατέρα και δύο ανήλικα παιδιά τους… Μικρά, τεσσάρων-πέντε ετών. Η μάνα συνήθως φοράει μαντήλα, τα παιδιά, παίζουν ή κοιμούνται πάνω σε χαρτόνια… κι έρχεται χειμώνας.

Τους συναντάμε σε κεντρικά σημεία όπως Κάμαρα, Τσιμισκή με Παύλου Μελά, Τσιμισκή με Παλαιών Πατρών Γερμανού, στην Αριστοτέλους.

Εικόνα που σοκάρει, που συγκινεί, που ευαισθητοποιεί, που πολλές φορές μας θυμώνει…

Χθες ήταν η Παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα του Παιδιού κι αναρωτιόμαστε εάν αυτά τα παιδιά έχουν δικαιώματα, κι αν υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που θα τα υπερασπιστούν. Αυτοί σίγουρα δεν είναι οι γονείς τους.

Το Κέντρο Υποστήριξης Νέων Άρσις ξεκίνησε έρευνα στη Θεσσαλονίκη για το φαινόμενο της παιδικής εκμετάλλευσης μέσω της επαιτείας ή της εργασίας, η οποία θα δημοσιοποιηθεί τον Ιανουάριο.

Θα συμπεριληφθεί κι ένας οδηγός για το τι θα πρέπει να κάνουμε αν δούμε ένα παιδί στο δρόμο να επαιτεί ή αν πουλάει μικροαντικείμενα.

«Δεν βοηθάμε δίνοντας χρήματα στα παιδιά που επαιτούν. Είναι θύματα εκμετάλλευσης», τόνισε μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη η συντονίστρια των δράσεων της ΑΡΣΙΣ, Ιωάννα Πετρίτση.

Τα περιστατικά επαιτείας  στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και δη στο κέντρο, έχουν αυξητική τάση.

Μάλιστα τελευταία παρατηρείται το φαινόμενο οι επαίτες να μεταμφιέζονται ώστε να μοιάζουν με προσφυγές.

Σύμφωνα με μαρτυρία γυναίκας που βρίσκεται καθημερινά στο κέντρο ρτης Θεσσαλονίκης, λόγω επαγγέλματος, η επαιτεία γίνεται συστηματικά και μάλιστα σε βάρδιες.

Άλλοι είναι το πρωί μέχρι το μεσημέρι και άλλοι το απόγευμα μέχρι το βράδυ, ενώ συνήθως συνομιλούν μεταξύ τους στην αλλαγή της βάρδιας.

Η ίδια επίσης όπως ανέφερε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη, συναντά στον δρόμο τους ίδιους ενήλικες με άλλα παιδιά μαζί τους…

«Το φαινόμενο της επαιτείας είναι σε έξαρση τις ημέρες των εορτών» τόνισε η κα. Πετρίτση η οποία τόνισε ότι πολλά παιδιά γίνονται θύματα εκμετάλλευσης από τη βρεφική ηλικία, στις αγκαλιές των μανάδων τους που επαιτούν…

Για να καταγγείλετε κάποιον συμβάν μπορείτε να καλέσετε στην ΑΡΣΙΣ στο τηλέφωνο: 2310228850 ή στην Άμεση Δράση 100.


Ακούστε το θέμα, στην εκπομπή της Κλαούντια Έγγερς:

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω