Οι Ματθαίος και Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης στο Ράδιο Θεσσαλονίκη (audio)

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ 21.11.2019 | 15:22 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Οι Ματθαίος και Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης στο Ράδιο Θεσσαλονίκη (audio)

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ || [email protected]

Με αφορμή την παράσταση τους «Σε νότες λαϊκές» στο θέατρο Βεργίνα, ο  Ματθαίος και ο Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης, παρευρέθησαν στο στούντιο του Ράδιο Θεσσαλονίκη και συζήτησαν εκ βαθέων, με τον Κωνσταντίνο Τσακίρη.

Δύο ευγενικοί καλλιτέχνες που μοιράζονται απλόχερα την γνώση, την αγάπη και την αλήθεια τους. Αποδεχόμενοι την ποικιλομορφία της ζωής, της μουσική και της Ελλάδας.

Από την παράδοση μέχρι το σήμερα και από τον Πόντιο παππού τους, στην μικρή Σάντα Ημαθίας, μέχρι το Λονδίνο και την Αμερική.

Λυκειόπαιδα γεμάτα ενθουσιασμό και όνειρα, το 1996, κρατούν το πρώτο βραβείο του μαθητικού διαγωνισμού στην παραδοσιακή μουσική. Φρέσκοι ενήλικες γεμάτοι λαχτάρα αποδέχονται την βοήθεια του Σεβ.Μητροπολίτου Βεροίας κΠαντελεήμονος και μεταβαίνουν στο Λονδίνο, για μουσικές σπουδές. Ζώντας εκεί διευρύνουν τους καλλιτεχνικούς και προσωπικούς τους ορίζοντες, μαθαίνοντας και ακούγοντας μουσικές από όλο τον κόσμο. Έπειτα, με την ίδια ακριβώς σπίθα, θα επιστρέψουν στην Ελλάδα δημιουργώντας όπερα με ποντιακή λύρα, φωτίζοντας περαιτέρω εκφάνσεις της ποντιακής μουσικής αλλά και της σύγχρονης λαϊκής κουλτούρας.

Οι αδερφοί Τσαχουρίδη αποδεικνύουν μέσα από τα τραγούδια και τα καλλιτεχνικά τους ζευγαρώματα, ότι στην ουσία είμαστε όμοιοι. Κοιτάζουν, αποσκοπούν και στοχεύουν στην ψυχή του ακροατή τους, γιατί οι ίδιοι πρώτα απ’ όλα εκφράζονται μέσα από αυτήν.

«Ψυχή μου είναι η λύρα» λέει ο Ματθαίος , «Η φωνή μου είναι το βασικό μουσικό όργανο, που εκφράζει την ψυχή μου» αναφέρει ο Κωνσταντίνος.

Μεγάλωσαν στη Βέροια και δηλώνουν 200% Πόντοι, παρόλο που μόνον ένας, από τους τέσσερις παππούδες, είχε καταγωγή από την Σάντα του Πόντου. Ενηλικιώθηκαν με τους ήχους της λύρας και ο Ματθαίος από πολύ μικρός ήθελε να γίνει λυράρης.
Η ποικιλομορφία της καταγωγής τους, συνδέεται αρμονικά με την πολυπολιτισμικότητα του Λονδίνου και ανθίζει δημιουργικά στο μεγάλο σταυροδρόμι που είναι η Ελλάδα. Σταυροδρόμι λαών, κουλτούρων, μουσικών.

«Στο εξωτερικό για έντεκα χρόνια κοιμόμασταν πλάτη-πλάτη, φύγαμε από τη Βέροια των εξήντα χιλιάδων κατοίκων και βρεθήκαμε στο Λονδίνο των έντεκα εκατομμυρίων. Σκεφτόμασταν πως, οφείλουμε να φανούμε αντάξιοι της ευκαιρίας που μας έδωσε η γενέτειρα μας Βέροια και η Ελλάδα» αναφέρουν με ειλικρίνεια.

Σαν δώρο στο Ράδιο Θεσσαλονίκη 94.5 οι αδερφοί Τσαχουρίδη έφεραν το τραγούδι «Δακρυσμένη Παναγιά» που αναφέρεται στην γενοκτονία και τα εκατό χρόνια από αυτήν. Το τραγούδι ακούστηκε σε πρώτη παγκόσμια μετάδοση. 

Τέλος, στη σημερινή λαϊκή μουσική εντοπίζουν αντιφάσεις και τάσσονται υπέρ των τραγουδιών, που όπως λένε οι ίδιοι θα αντέξουν στο χρόνο με σεβασμό και αλήθεια.

Καλλιτέχνες από ψυχής, ταξιδιώτες της ζωής, ο Ματθαίος και ο Κωσταντίνος, λύρα και φωνή για την Ελλάδα ολόκληρου του κόσμου.

 

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ 

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω