Αντικαπνιστικός: Συνεχίζεται το «σαφάρι»  - Δεν συμμορφώνεται το 28% των επιχειρήσεων

ΚΟΙΝΩΝΙΑ 18.11.2019 | 21:43 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Αντικαπνιστικός: Συνεχίζεται το «σαφάρι» - Δεν συμμορφώνεται το 28% των επιχειρήσεων

THESSNEWS-DESK

Σε ολόκληρη την επικράτεια συνεχίζονται οι έλεγχοι στο πλαίσιο της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου. Επιθεωρητές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας σε συνεργασία με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., πραγματοποίησαν, από τις 8 έως τις 14 Νοεμβρίου, ελέγχους στο Ρέθυμνο, την Τρίπολη, την Πάτρα, την Αθήνα (νότια προάστια), τη Λάρισα, τον Βόλο, τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες.

Οι έλεγχοι αυτοί εντάσσονται στο ενιαίο πρόγραμμα επιχειρησιακής δράσης των ΕΑΔ και ΕΛ.ΑΣ με βασικό στόχο την ενημέρωση, υπό μορφή συστάσεων, των υπευθύνων των καταστημάτων σχετικά με τις διατάξεις του αντικαπνιστικού και τα οφέλη που προκύπτουν για τη δημόσια υγεία, το κοινωνικό σύνολο και την επιχειρηματικότητα.

 

Τα αποτελέσματα 

Συνολικά, ελέγχθηκαν 172 επιχειρήσεις (παιδότοποι, καφενεία, καφετέριες, μπαρ, κέντρα διασκέδασης και καταστήματα εστίασης) με μέγιστο αριθμό 1650 θαμώνων, από τις μεσημεριανές μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Στο 28% των περιπτώσεων οι ελεγκτές εντόπισαν καπνίζοντες στους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων. Στο 45% των περιπτώσεων οι εξωτερικοί χώροι (ανεξάρτητα από το εάν βρέθηκαν καπνίζοντες κατά τον έλεγχο) ήταν στεγασμένοι και περίκλειστοι, σε αντίθεση με τα όσα προβλέπονται στον αντικαπνιστικό νόμο.

Επιπλέον, στο 55% των ελεγχθέντων επιχειρήσεων διαπιστώθηκε είτε απουσία είτε ελλιπής σήμανση σε χώρους που εμπίπτουν στον αντικαπνιστικό περιορισμό.

Στο 60% των καταστημάτων διαπιστώθηκαν μέτρα αποτροπής καπνίσματος και ειδικότερα απουσία σταχτοδοχείων εντός των καταστημάτων ενώ σε 1 στις 4 επιχειρήσεις κατεγράφησαν παρατυπίες (μη ύπαρξη ή μη θεώρηση) σχετικά με την ύπαρξη και τήρηση βιβλίου αναφοράς καπνίσματος.

Σε 1 στις 4 επιχειρήσεις κατεγράφησαν παρατυπίες (μη ύπαρξη ή μη θεώρηση) σχετικά με την ύπαρξη και τήρηση βιβλίου αναφοράς καπνίσματος.

Τα κλιμάκια των ελεγκτών κατέγραψαν τον προβληματισμό των υπευθύνων των καταστημάτων στις περιπτώσεις που οι εξωτερικοί χώροι των επιχειρήσεων τους δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές του νόμου, σχετικά με τις τεχνικές παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να κάνουν προκειμένου να συμμορφωθούν με τις κείμενες διατάξεις.

Σημειώνεται επίσης ότι η πλειοψηφία των ελεγχόμενων επέδειξαν καλή διάθεση και συνεργασία κατά τη διάρκεια του ελέγχου.

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω