Ο διαγωνισμός ρομποτικής που ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη δείχνει το δρόμο για το μέλλον

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 19.11.2019 | 08:18 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Ο διαγωνισμός ρομποτικής που ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη δείχνει το δρόμο για το μέλλον

NINA ΤΣΙΡΙΚΑ || [email protected]

Το 2018 πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη το πρωτάθλημα ρομποτικής για παιδιά που διοργανώνει το  TLC –Think Learn Create – Κέντρο Τεχνολογίας και Εκπαίδευσης. Ένα χρόνο μετά, με πλήθος συμμετοχών και ενδιαφέρον και από άλλες πόλεις της Ελλάδας, ο διαγωνισμός έχει γίνει πλέον πανελλαδικός.

Το πρωτάθλημα έχει ως στόχο να παράσχει στους μαθητές περισσότερα κίνητρα για να ασχοληθούν με τη ρομποτική και να ανακαλύψουν τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να βρίσκουν μόνοι τους λύσεις πάνω σε ποικίλα προβλήματα μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, με βασικά εργαλεία την ευρηματικότητα και την φαντασία τους.

Παιδιά όλων των ηλικιών μπορούν να λάβουν μέρος είτε ατομικά είτε σε ομάδες. Για την συμμετοχή στο πρωτάθλημα δεν απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις ρομποτικής, καθώς είναι έτσι διαμορφωμένο, ώστε οι μαθητές με μικρότερη εμπειρία στο αντικείμενο να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις δραστηριότητες και αντίστοιχα τα παιδιά με μεγαλύτερη εμπειρία να διατηρούν το ενδιαφέρον τους.

 

Ο διαγωνισμός

Το πρωτάθλημα φέτος πραγματοποιείται σε έξι αγωνιστικές σε τοπικό επίπεδο με τις κορυφαίες ομάδες να προκρίνονται στην τελική φάση οπού αποτελείται από τέσσερις αγωνιστικές που λαμβάνουν μέρος μέσα σε δύο ημέρες. Με το πέρας της τελικής φάσης, ακολουθεί η τελετή λήξης του πρωταθλήματος με την ανακοίνωση και την βράβευση των πρωταθλητών στις τρεις κατηγορίες (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο).

Η πρώτη αγωνιστική σε Θεσσαλονίκη, Σέρρες και Χίο ολοκληρώθηκε, με άλλες πόλεις όπως Αθήνα, Αλεξανδρούπολη και Κρήτη να ξεκινάνε στις 24 Νοεμβρίου.

Όπως εξηγεί μιλώντας στη ThessNews ο διοργανωτής του πρωταθλήματος, Γιώργος Ζερβόπουλος «η πρωτοτυπία που έχει (το πρωτάθλημα) είναι ότι τα παιδιά έρχονται και μαθαίνουν εκείνη την ώρα τη δοκιμασία τους και έχουν τρεις ώρες για να τη λύσουν. Αυτό είναι καλό γιατί δεν χρειάζεται να κάνουν μεγάλη προετοιμασία , ή να έχουν από πριν κάτι έτοιμο ή να αφιερώσουν αρκετό χρόνο για αυτό. Έρχονται εκεί κάνουν τρεις ώρες και αν κάτι δεν πάει καλά, δεν είναι ότι έχουν χάσει τρεις, τέσσερις μήνες προετοιμασίας αλλά ίσα ίσα έχουν κερδίσει αυτή την εμπειρία».

 

Θετική ανταπόκριση από τα παιδιά

«Ο διαγωνισμός ξεκίνησε πιλοτικά από τη Θεσσαλονίκη. Φέτος, επειδή είχε πολύ καλή ανταπόκριση ζήτησαν και άλλες περιοχές να πάρουν μέρος.  Λόγω του ότι δεν μπορούσαμε να πάμε παντού και να το διοργανώσουμε, έχουμε βρει συνεργάτες στις άλλες πόλεις για την διεξαγωγή», εξηγεί ο κ. Ζερβόπουλος.

«Πέρσι είχαμε προετοιμαστεί για 15 ομάδες περίπου και τελικά ήρθαν 32. Είναι περίπου δηλαδή 80 παιδιά» προσθέτει.

 

Πηγή φωτογραφιών:FB TLC - Think Learn Create 
 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω