Η απόφαση Θεοδωρικάκου που διχάζει: Μόνο οι εργαζόμενες στο δημόσιο θα παίρνουν άδεια για γυναικολογικό έλεγχο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 18.11.2019 | 15:39 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Η απόφαση Θεοδωρικάκου που διχάζει: Μόνο οι εργαζόμενες στο δημόσιο θα παίρνουν άδεια για γυναικολογικό έλεγχο

ΜΑΡΙΑ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ || [email protected]

Νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα δίνεται άδεια μίας ημέρας το χρόνο στις γυναίκες υπαλλήλους του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για να υποβάλλονται σε γυναικολογικό έλεγχο, ανακοίνωσε ότι θα προωθήσει το υπουργείο Εσωτερικών.

Με θετικό πρόσημο η πρωτοβουλία του Υπουργού Τάκη Θεοδωρικάκου που όμως έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις…

Ήδη ‘άρχισαν τα όργανα’ για την εξαίρεση ή καλύτερα τη μη μέριμνα για τις γυναίκες που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα.

Η ανακοίνωση της πρωτοβουλίας αυτής έγινε από τον Υπουργό στη συνάντηση που είχε την προηγούμενη εβδομάδα με εκπροσώπους της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας (ΜΚΟ) ‘Women Act’.

Η πρόεδρος της ‘Women Act’, Μαίη Ζαννή μίλησε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και την εκπομπή της Κλαούντια Έγγερς.

Όπως εξήγησε «ο ιδιωτικός τομέας δεν εντάχθηκε στην ίδια πρωτοβουλία επειδή ανήκει σε άλλο υπουργείο».

Πρόσθεσε ότι θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να επεκταθεί.

«Ενοχλήθηκαν οι εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα και είναι λογικό» σημείωσε η κα Ζαννή ωστόσο σημείωσε πως «αυτό ήταν το πρώτο βήμα». «Ο ιδιωτικός τομέας», είπε, «θα ακολουθήσει».

Για το θέμα μας μίλησε και ο Γραμματέας Τύπου της ΓΣΕΕ και πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος Δημήτρης Καραγεωργόπουλος.

«Δεν υπάρχει πρόνοια για τη συμφιλίωση της επαγγελματικής  με την οικογενειακή ζωή στον ιδιωτικό τομέα όπως συμβαίνει στον δημόσιο», τόνισε ο κ. Καραγεωργόπουλος ο οποίος έκανε λόγο για σοβαρές διακρίσεις.

«Θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση από την πολιτεία για να επεκταθεί το μέτρο και στις εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα» τόνισε.

Ο κ. Καραγεωργόπουλος ανακοίνωσε πως η ΓΣΕΕ προετοιμάζει υπόμνημα προς τα συναρμόδια υπουργεία για την επέκταση του μέτρου και στο εργατικό δίκαιο που αφορά τις εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα.

Η νομοθετική ρύθμιση που θα καταθέσει ο υπουργός Εσωτερικών,  θα έχει ισχύ από την πρώτη του νέου έτους, θα αναφέρει:

«Στο άρθρο 50 του Κώδικα Κατάστασης Δημόσιων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν.3528/2007) και στο άρθρο 57 του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ν. 3584/2007), όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν, προστίθεται παράγραφος 9 ως εξής:

α) «Στις υπαλλήλους χορηγείται κατόπιν βεβαίωσης του θεράποντος ιατρού μία (1) ημέρα άδεια το έτος με αποδοχές προκειμένου να υποβληθούν σε ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο».

β) Ως ημερομηνία έναρξης ισχύος της ρύθμισης του προηγούμενου εδαφίου ορίζεται η 1η Ιανουαρίου 2020».

 

Ακούστε παρακάτω την εκπομπή της Κλαούντια Έγγερς

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω