«Σαπίζει» το διατηρητέο κτήριο της Κριεζώτου – Τί θα γίνει με την αποκατάσταση του (ΦΩΤΟ+VIDEO)

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 18.11.2019 | 10:08 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

«Σαπίζει» το διατηρητέο κτήριο της Κριεζώτου – Τί θα γίνει με την αποκατάσταση του (ΦΩΤΟ+VIDEO)

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΥΛΩΝΑΣ || [email protected]

Εγκαταλελειμμένο στη μοίρα του, αφημένο στη μανία βανδάλων και στη φθορά χρόνου, το διατηρητέο κτίσμα της οδού Κριεζώτου σαπίζει μέρα με την ημέρα.

Το θρυλικό Παρθεναγωγείο της Γαλλικής Λαϊκής Αποστολής στέγασε ιστορίες χιλιάδων ανθρώπων από την ανέγερσή του 1936-1939 μέχρι και το 2013 που το λουκέτο μπήκε στην πόρτα του καθώς κρίθηκε ακατάλληλο για χρήση λόγω προβλημάτων στατικότητας.

Οι παραδόσεις των καθηγητών και οι φωνές των μαθητών σταμάτησαν και έκτοτε το κτήριο έγινε «φάντασμα» στοιχειώνοντας τους ανθρώπους που πέρασαν το κατώφλι του είτε ως μαθητές, είτε ως εκπαιδευτικοί αλλά και τη γειτονιά στην ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης.


Η πρόσοψη του έχει γίνει τοίχος εκτόνωσης αγνώστων με συνθήματα ποικίλου περιεχομένου, η είσοδος του σκουπιδότοπος και η αυλή του έχει μετατραπεί σε ζούγκλα όπου βρίσκουν καταφύγιο αδέσποτα. Πολλά από τα παράθυρα είναι σπασμένα, υπάρχουν σημάδια φωτιάς στον 2ο όροφο, ενώ σοβάδες κρέμονται πάνω από τα κεφάλια των περαστικών.

Το εσωτερικό του μοιάζει βανδαλισμένο με προτομές να βρίσκονται στο έδαφος, σπασμένα γυαλιά, ξεχαρβαλωμένες πόρτες, σκουπίδια στο πάτωμα. Πουθενά δεν υπάρχει μια προειδοποιητική σήμανση πάρα το γεγονός ότι γειτνιάζει με την αυλή του νέου σχολείου όπου καθημερινά παίζουν δεκάδες μαθητές.

 

 

«Προσωρινή» μεταφορά του 5ου ΓΕΛ

Οι «περιπέτειες» του διατηρητέου ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια εργασιών για την ανέγερση νέας σχολικής πτέρυγας σε διπλανό οικόπεδο. 

Το έργο ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2013 με στόχο το νέο κτίσμα που θα στέγαζε το 5ο Γυμνάσιο να συνυπάρχει με το διατηρητέο.

Λίγο πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς γονείς και μαθητές ενημερώνονται ότι για λόγους ασφαλείας πρέπει να μεταφερθούν για 5-6 μήνες σε λυόμενα στην οδό Μαρία Κάλλας.

Ωστόσο τα προβλήματα μόλις είχαν ξεκινήσει καθώς στο υφιστάμενο κτίσμα προέκυψαν σοβαρά προβλήματα στατικής επάρκειας.
Από την «προσωρινή» λύση πέρασαν εφτά χρόνια με τα παιδιά του 5ου ΓΕΛ να εξακολουθούν να κάνουν μαθήματα σε KIBO και το κτίσμα της Κριεζώτου να καταρρέει. 

 

Η αποκατάσταση

Παρά το γεγονός ότι η ανάγκη για την αποκατάσταση του κτηρίου τόσο για πρακτικούς όσο και για ιστορικούς λόγους ήταν επιτακτική η πρώην δημοτική αρχή σε συνεργασία με την  4η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Θεσσαλονίκης προχώρησε στην προκήρυξη εκπόνησης μελέτης  που αφορούσε αρχιτεκτονικές, στατικές, ηλεκτρομηχανολογικές και γεωτεχνικές μελέτες, το 2017. Η μελέτη προκηρύχτηκε όμως το κτήριο συνέχιζε να ρημάζει.

 

 

Στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων η δημοτική αρχή θα προχωρήσει σε ενέργειες για την αποκατάσταση του ιστορικού κτηρίου. Όπως αποκάλυψε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ο κ. Μάκης Κυριζίδης το έργο θα συμπεριληφθεί στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Θεσσαλονίκης για το 2020.

 

 

Λίγα λόγια για την ιστορία του

Το διατηρητέο κτίριο του πρώην Παρθεναγωγείου της Γαλλικής Λαϊκής Αποστολής στην Κριεζώτου (αρ. αδείας 93/1938), κτίστηκε μεταξύ των ετών 1936-1939, με σχέδια που στάλθηκαν από την Γαλλία και υπογράφονται από τους Αρχιτέκτονες A. Paul Leclerc και Α. Γραικό, ο πρώτος ως μελετητής και ο δεύτερος ως επιβλέπων του έργου.

Χρησιμοποιήθηκε για διάφορους σκοπούς μέχρι το 1958, όπως Παρθεναγωγείο της Γαλλικής Λαϊκής Αποστολής, Υπηρεσία Ξένων, Επιτελείο της στρατιάς της Καβάλας, στρατιωτικό νοσοκομείο κ.α.

Tο 1959 το «Ταμείον Ανεγέρσεως Διδακτηρίων Θεσσαλονίκης» αγόρασε από τη Γαλλική Λαϊκή Αποστολή το κτίριο προκειμένου να στεγαστεί το 5ο Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης που στεγαζόταν μέχρι τότε στο σημερινό διατηρητέο του ΜΙΕΤ στην Βασιλίσσης Όλγας.

Στη δεκαετία του ’60 και πιο συγκεκριμένα το 1966 προστέθηκε γυμναστήριο επί της οδού Κριεζώτου ενώ δύο χρόνια αργότερα το 1968 κτίστηκε ο χώρος ανάμεσα στα δύο κτήρια με χώρους υγιεινής.

 

 

Χαρακτηρισμός ως διατηρητέου

Το κτίριο είχε χαρακτηριστεί με την υπουργική απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού (ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/239/3723/10125/4-3-1987 – ΦΕΚ 165/Β/2-4-1987) ως έργο τέχνης.
«Χαρακτηρίζουμε ως έργα τέχνης που χρειάζονται ειδική κρατική προστασία, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν 1469/1950, το κτίριο του 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Θεσ/νίκης (πρώην Παρθεναγωγείο Μission Laigue Francaise) στην οδό Κριεζώτου 2 γιατί αποτελεί δείγμα αξιολόγησης αρχιτεκτονικής Διεθνούς Τύπου. Επίσης αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής σχολικού κτιρίου της τρίτης δεκαετίας του αιώνα μας και σημείο αναφοράς για την πολεοδομική εξέλιξη της Θεσ/νίκης. Σχεδιάστηκε από τον Γάλλο αρχετέκτονα Ρol Lecier και κατασκευάστηκε με την επίβλεψη του αρχιτέκτονα Α. Γραικού. Έχει φέροντα οργανισμό από οπλισμένο σκυρόδεμα και πλινθοδομή και οι κυρίως όψεις του χωρίζονται κατακόρυφα σε τρία μέρη».


 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω