Αθέμιτες εμπορικές πρακτικές από την πλευρά των Σκοπίων επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 14.11.2019 | 23:00 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Αθέμιτες εμπορικές πρακτικές από την πλευρά των Σκοπίων επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ || [email protected]

Για αθέμιτη εμπορική πρακτική στις διεθνείς αγορές από ανταγωνιστές που χρησιμοποιούν παράνομα την προστατευμένη γεωγραφική ένδειξη «Μακεδονία» αναφέρθηκε από το βήμα του επίσημου δείπνου του Thessaloniki Summit ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για το συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς αύριο θα βρεθεί στην Ημαθία σε ένα από τα 1.290 οινοποιεία που διαθέτει η χώρα μας.

«Τέτοια ατοπήματα μπορούν και πρέπει να θεραπευτούν αμέσως, στο πλαίσιο της καλής εφαρμογής της συμφωνίας» είπε κάνοντας λόγο για την Συμφωνία των Πρεσπών.

«Έχουμε χρέος να αμβλύνουμε τις πολλές αρνητικές συνέπειες μιας συμφωνίας που έχει ήδη υπογραφεί. Πρέπει να το κάνουμε με ρεαλισμό και ωριμότητα. Προτεραιότητα για εμάς αποτελεί η προστασία του ονόματος και της φήμης της Μακεδονίας μας και των προϊόντων της», σημείωσε επιπλέον για την Συμφωνία των Πρεσπών.

Για την Αλβανία είπε ότι «πρέπει να προχωρήσει στην απρόσκοπτη και αντικειμενική απογραφή του πληθυσμού της, σεβόμενη απόλυτα το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και να εγγυηθεί στην πράξη τις περιουσίες και τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας. Αποφεύγοντας, προφανώς, είτε ενέργειες που υπονομεύουν τους κανόνες καλής γειτονίας είτε ρητορισμούς για ανύπαρκτα ζητήματα».

Για την οικονομική πολιτική τόνισε ότι  τα «κόκκινα» δάνεια αντιμετωπίζονται ριζικά με το σχέδιο «Ηρακλής».

«Το σχετικό νομοσχέδιο είναι ήδη έτοιμο. Το τραπεζικό σύστημα και οι δανειολήπτες απελευθερώνονται από ένα μεγάλο βάρος, με μαζικές τιτλοποιήσεις δανείων που θα τις εγγυηθεί το Ελληνικό Δημόσιο και με την έγκριση της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» δήλωσε σχετικά.

«Ξεκινούν επιτέλους, μεγάλες αλλαγές στην κοινωνική ασφάλιση. Είναι γνωστά τα αδιέξοδα του διαβόητου νόμου Κατρούγκαλου, που μετέτρεψε το Ασφαλιστικό σε ένα πολύπλοκο, άδικο και τελικά μη ανταποδοτικό σύστημα. Με συντελεστές αναπλήρωσης που δεν ανταπέδιδαν δίκαια τις καταβαλλόμενες εισφορές» πρόσθεσε ακόμη και συμπλήρωσε ότι «η δική μας πρόταση φέρνει κάτι τελείως διαφορετικό. Ένα νέο, καινοτόμο, απλό, πολύ απλό, και κυρίως αποτελεσματικό σύστημα. Είμαι σίγουρος ότι θα το αγκαλιάσουν οι επιστήμονες, οι αγρότες και οι αυτοαπασχολούμενοι, γιατί αποσυνδέει την ασφάλιση από τα χρόνια εργασίας και το εισόδημα και προσφέρει ελεύθερη επιλογή εισφορών, ανάλογα με την επιθυμία και τον σχεδιασμό του κάθε ασφαλισμένου».

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω