Χαλκιδική: Ένα από τα μεγαλύτερα φυτώρια στην Ευρώπη

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 13.12.2019 | 12:34 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Χαλκιδική: Ένα από τα μεγαλύτερα φυτώρια στην Ευρώπη

THESSNEWS

Παράλληλη Αποκατάσταση στην πράξη από την Ελληνικός Χρυσός στην Χαλκιδική.

Συνεχίζοντας μια μεταλλευτική ιστορία 25 αιώνων και σεβόμενη το περιβάλλον της Χαλκιδικής, η Ελληνικός Χρυσός λειτουργεί με βασικό γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας σε Στρατώνι, Ολυμπιάδα και Σκουριές και του τόπου έχοντας ως απόλυτη προτεραιότητά σε κάθε δραστηριότητά της, την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος. 

Ένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα του καταλυτικού ρόλου που έχει η μέριμνα για το περιβάλλον στον σχεδιασμό και την εξέλιξη των έργων της Ελληνικός Χρυσός στην Χαλκιδική, είναι η Παράλληλη Αποκατάσταση. Δηλαδή, όπου ολοκληρώνεται η μεταλλευτική δραστηριότητα, πραγματοποιούνται εργασίες εξυγίανσης και επαναφοράς της γης στην πρότερη κατάστασή της,  παράλληλα με την εξέλιξη των υπολοίπων δραστηριοτήτων της εταιρείας. Ταυτόχρονα  πραγματοποιείται αποκατάσταση και εξυγίανση ολόκληρης της περιοχής από το συνολικό αποτύπωμα της προγενέστερης μεταλλευτικής δραστηριότητας. 

Ήδη το παράδειγμα της Ολυμπιάδος λειτουργεί ως πρότυπο για όλη την Χαλκιδική. Η εταιρία επέλεξε να επενδύσει στην οριστική αποκατάσταση ολόκληρης της επιφάνειας της Ολυμπιάδας από το αποτύπωμα της προγενέστερης μεταλλευτικής δραστηριότητας(1976-1995)..Έως και σήμερα έχουν απομακρυνθεί 3εκ. τόνοι μεταλλευτικών καταλοίπων ενώ ολοκληρώνεται η πλήρης εξυγίανση έκτασης 300.000 τ.μ., με τη συνολική δαπάνη να ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ

 

Παράλληλα στο Στρατώνι, στην θέση «Καρακόλι» είχαν αποτεθεί στερεά κατάλοιπα που προέκυπταν από την κατεργασία μεταλλευμάτων τις προηγούμενες δεκαετίες.  Μέσω των εργασιών αποκατάστασης και χωρίς την απομάκρυνση των υλικών, αναβαθμίστηκε το τοπίο, αναπτύχθηκε νέα βλάστηση και προστατεύτηκε το οικοσύστημα της περιοχής.

Σήμερα, η θέση αποτελεί μελέτη περίπτωσης για σπουδαστές του αντικειμένου του περιβάλλοντος, αφού αποτυπώνει την επιτυχημένη διαχείριση ενός χώρου απόθεσης μετά την ολοκλήρωση της χρήσης του.

 

 

Ένα από τα μεγαλύτερα φυτώρια στην Ευρώπη

Η Ελληνικός Χρυσός δημιούργησε μια τράπεζα φυτών για την αποκατάσταση όλων των άλλων περιοχών στις οποίες δραστηριοποιείται, σε μια περιοχή που ήταν παλιός χώρος απόθεσης τελμάτων.

Πρόκειται για  ένα από τα μεγαλύτερα φυτώρια στην Ευρώπη,  έκτασης 150.000 τ.μ., με πλούσια βιοποικιλότητα στο οποίο , καλλιεργούνται 400 και πλέον ειδών τοπικών φυτών. Τα φυτά αυτά χρησιμοποιούνται στα έργα αποκατάστασης των μεταλλείων ενώ είναι στην διάθεση και των τοπικών ενδιαφερόμενων μερών .

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω