Κ.Νοτοπούλου: Τι συμβαίνει με την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας και το Τεχνολογικό Πάρκο;

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 8.11.2019 | 13:56 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Κ.Νοτοπούλου: Τι συμβαίνει με την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας και το Τεχνολογικό Πάρκο;

THESSNEWS-DESK

Ερώτηση σχετικά με την  Ανάπτυξη Τεχνολογικού Πάρκου και συναφείς δραστηριότητες από την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας  κατέθεσε στην Βουλή, η Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου. Την ερώτηση συνυπογράφουν 25 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ προχωρήσαμε αποφασιστικά, προκειμένου η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας (ΑΖΚ) να αποτελέσει στη μεταμνημονιακή εποχή το όχημα  εκείνο, που θα  αξιοποιήσει το δυναμικό της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας. Στόχος μας ήταν αρχικά να συνενώσει και να υποστηρίξει απόλυτα όλες τις προσπάθειες καινοτομικών δραστηριοτήτων, ώστε η περιοχή να προσελκύσει  επενδύσεις, να εξάγει  καινοτομία και πρώτα από όλα να υποστηρίξει ερευνητές και νέους επιχειρηματίες να αναπτύξουν τις καινοτόμες ιδέες τους» σημειώνεται στην ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

«Στο πλαίσιο αυτό αναβαθμίσαμε την ΑΖΚ, ώστε να έχει ουσιαστικό ρόλο στην υλοποίηση τεχνολογικών πάρκων. Προωθήσαμε, συγκεκριμένα, τη δημιουργία ενός Διεθνούς Πάρκου Τεχνολογίας και Καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη, με παραχώρηση έκτασης 760 στρ. του ΤΑΙΠΕΔ, για να αποτελέσει τον πόλο δημιουργίας mega project. Σκοπός μας η ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε έναν κόμβο τεχνολογίας και καινοτομίας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου που θα προσελκύσει διεθνείς συνεργασίες και ξένες επενδύσεις, αξιοποιώντας επιστημονικό δυναμικό και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας» συμπληρώνουν.

Ιδιαίτερα, αναφέρουν:

• Κατόπιν συστηματικών συζητήσεων και εποικοδομητικών συνεργασιών, τέθηκαν οι βάσεις, ώστε η απόδοση της έκτασης και η υλοποίηση του εγχειρήματος να πραγματοποιηθεί με την άμεση εμπλοκή και συμμετοχή της ΑΖΚ.
• Προτάξαμε την συμμετοχή της ΑΖΚ, ώστε να διασφαλίσει τον δημόσιο χαρακτήρα του νέου τεχνολογικού πάρκου και να εγγυηθεί την εξυπηρέτηση του ευρύτερου δημόσιου και κοινωνικού συμφέροντος, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της.
• Για το σκοπό αυτό, λάβαμε την πολιτική απόφαση για την παραχώρηση της έκτασης των 760 στρ. από το ΤΑΙΠΕΔ στην ΑΖΚ.

Στην συνέχεια οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζουν ότι στα εγκαίνια της 84ης ΔΕΘ, ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης  γνωστοποίησε την πρόθεση της κυβέρνησης να παραχωρήσει τα 760 στρέμματα στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας με την προώθηση των απαραίτητων νομοθετικών πράξεων.

Η Κ. Νοτοπούλου και οι υπόλοιποι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ρωτούν τους υπουργούς Οικονομίας, Ανάπτυξης και Εσωτερικών:

1. Ποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες έχουν αναληφθεί για την παραχώρηση της έκτασης στην ΑΖΚ; Με ποιους όρους;
2. Ποιες ενέργειες έχουν πραγματοποιηθεί για την υλοποίηση του εγχειρήματος; Ποιο είναι το πλαίσιο ανάπτυξης, το χρονοδιάγραμα και ο σχεδιασμός του τεχνολογικού πάρκου;
3. Ποιος είναι ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη και λειτουργία της ΑΖΚ;

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω