Τζον Γουότερς: Αιρετικός και απολαυστικός στο 60ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 7.11.2019 | 15:01 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Τζον Γουότερς: Αιρετικός και απολαυστικός στο 60ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

ΜΑΡΙΑ ΨΩΜΑ ΠΕΤΡΙΔΟΥ || [email protected]

Χαμογελαστός, χειμαρρώδης, με απρόβλεπτο καυστικό χιούμορ που ανατρέπει τη συνήθη οπτική για καταστάσεις και πρόσωπα, ο Τζον Γουότερς ήταν πραγματική απόλαυση αλλά και έμπνευση για όσους τον παρακολούθησαν στο masterclass που έδωσε ζωντανά σήμερα στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης. Και φυσικά επιβεβαίωσε από κάθε άποψη τον τίτλο του "Πάπα του Trash" που του έχει αποδώσει ο Γουίλιαμ Μπάροουζ.

"Οι δημιουργικοί άνθρωποι είναι εξυπνότεροι και για αυτό υπόκεινται στην πιο σκληρή κριτική" είπε μεταξύ πολλών.

Ο τολμηρός σκηνοθέτης και θρυλικός εκπρόσωπος του cult cinema βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για 3 μέρες, στο πλαίσιο του 60ου ΦΚΘ (6-8 Νοεμβρίου), όπου θα του απονεμηθεί ο Χρυσός Αλέξανδρος για τη συνολική προσφορά του στον κινηματογράφο.

Χθές ο Τζον Γουότερς παρουσίασε στο Ολύμπιον το one man show "This Filthy World", μια stand up comedy αφιερωμένη στο εμμονικό του γούστο, τις παράλογες συμβουλές του και την επαγγελματική του καθοδήγηση για το πώς να γίνει κανείς ένας επιτυχημένος και ευτυχισμένος νευρωτικός. Επίσης σήμερα μοιράστηκε την "κηλιδωμένη του σοφία" σε ένα masterclass ανοιχτό για το κοινό, μιλώντας για το πώς μπορεί κανείς να βρει χρηματοδότηση, πώς να επιβιώσει στο Χόλιγουντ και για το πώς να αποτύχει σε οποιοδήποτε επαγγελματικό δρόμο κι αν διαλέξει.
"Στο Χόλιγουντ θέλουν να βγάζουν λεφτά κι εγώ κάποια στιγμή έμαθα να παίζω το παιχνίδι τους" είπε.

Εκ μέρους του 60ου ΦΚθ έχει δωθεί επίσης carte blanche για την επιλογή 10 αγαπημένων του ταινιών. Πρόκειται για εξωφρενικά ξεκαρδιστικές ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, που αντικατοπτρίζουν την αγάπη του για το ακραίο στην τέχνη, που μπορεί να δει το κοινό στο πλαίσιο του Φεστιβάλ.
Ο δημιουργός του "Pink Flamingo" , του "Hairspray", του "Serial Mom", είναι αυτός που κυριολεκτικά καθόρισε την πορεία του ανεξάρτητου αμερικανικού κινηματογράφου και αποτελεί πόλο έλξης για ανθρώπους από όλη την Ευρώπη που τον παρακολουθούν σε κάθε του βήμα.

Με το καταλυτικό, οξύ και επώδυνο χιούμορ του αποδομεί κάθε ορθολογική σκέψη τόσο στην πολιτική όσο και στη ζωή και δεν διστάζει να κάνει καυστικά σχόλια για όλους και για όλα, ιδιαίτερα τελευταία για τον Τραμπ.

"Δεν βαριέμαι ποτέ" είπε σήμερα. "Όταν δεν έχω τι άλλο να κάνω, βγαίνω έξω, παρατηρώ τους ανθρώπους και φτιάχνω ιστορίες για τα βιβλία μου και για σενάρια".

 

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω