Θέμα Ράδιο Θεσσαλονίκη: Στοιχεία σοκ για τον αριθμό των ασυνόδευτων ανηλίκων! Παιδιά «φαντάσματα» στους δρόμους - θύματα εκμετάλλευσης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 7.11.2019 | 08:59 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Θέμα Ράδιο Θεσσαλονίκη: Στοιχεία σοκ για τον αριθμό των ασυνόδευτων ανηλίκων! Παιδιά «φαντάσματα» στους δρόμους - θύματα εκμετάλλευσης

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΥΛΩΝΑΣ || [email protected]

Σοκ προκαλούν τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Αλληλεγγύης για τον αριθμό των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων που βρίσκονται στη χώρας μας.

Πρόκειται για παιδιά που έχουν διανύσει μεγάλη απόσταση για να έρθουν από τις χώρες καταγωγής τους, έχουν περάσει την τραυματική εμπειρία και τους κινδύνους διέλευσης συνόρων θαλασσιών και χερσαίων και σε πολλές των περιπτώσεων έχουν πέσει θύματα εκμετάλλευσης από τους διακινητές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για το μήνα Οκτώβριο ο αριθμός των ασυνόδευτων ανηλίκων φτάνει σχεδόν τα 4.800 και είναι αυξημένος κατά 30-35% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018. Μάλιστα με τις συνεχώς αυξανόμενες ροές ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί μέχρι τέλος του χρόνου.

Τα περισσότερα παιδιά προέρχονται από το Αφγανιστάν (43%), ένα μεγάλο μέρος από το Πακιστάν (25%) και ένα μικρότερο ποσοστό από τη Συρία (9%).
Η πλειοψηφία κατά 93,8% είναι αγόρια, 6,2% κορίτσια σχεδόν από 14 έως 17 ετών, ενώ ποσοστό 7,1% είναι κάτω των 14 ετών.

 

Παιδιά «κομάντο» στη Μόρια

Στη δυσχερέστερη θέση βρίσκονται περίπου 2000 τα οποία διαβιούν σε άτυπες/επισφαλείς συνθήκες στέγασης, όπως σε εγκαταλελειμμένα σπίτια υπό κατάληψη ακόμη και στο δρόμο, ενώ αρκετά αλλάζουν συχνά τόπο διαμονής καθώς τελειώνουν τα προγράμματα φιλοξενίας σε διαμερίσματα ή ξενοδοχεία. 

Κάτω από άθλιες συνθήκες ζουν κάτι παραπάνω από 1500 στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης κυρίως στα νησιά.

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα αναφέρει στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Κ.Α Περικλής Τζιάρας για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των παιδιών στα ΚΥΤ των νησιών: «αυτά τα παιδία ζουν για πολλούς μήνες μέσα στην εξαθλίωση και τις κακουχίες με συνέπεια να γίνονται κομάντο, έτοιμα για όλα».

 

Σε προστατευτική φύλαξη

Επιπλέον 257 παιδιά ζουν σε προστατευτική φύλαξη, σε κάποιο κρατητήριο αστυνομικού τμήματος, καθώς εντοπίζονται να κυκλοφορούν στο δρόμο και κρατούνται καθώς δεν υπάρχει χώρος σε διαθέσιμες δομές.

Σύμφωνα με την Ζωή Κόκκαλου, υπεύθυνη επικοινωνίας της Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων «Άρσις», παιδιά που εντοπίζονται μόνα στο δρόμο και δεν μπορούν να τοποθετηθούν σε χώρους φιλοξενίας, αυτόματα μεταφέρονται σε αστυνομικά τμήματα ή σε χώρους όπως  η Αμυγδαλέζα και ο Ταύρος.  «Ουσιαστικά μιλάμε για φυλάκιση παιδιών, για μεγάλα χρονικά διαστήματα, χωρίς να κατηγορούνται για κάτι. Αυτό είναι παραβίαση των δικαιωμάτων των παιδιών» σημειώνει η κ. Κόκκαλου.

Τα υπόλοιπα βρίσκονται σε καθεστώς μακροχρόνιας ή προσωρινής φιλοξενίας σε δομές, διαμερίσματα και ξενοδοχεία, με τα 672 στη Βόρεια Ελλάδα.

 

Καθυστερούν τα αιτήματα επανένωσης οι βόρειες χώρες

Οι χώρες κυρίως του Βορρά της Ευρώπης, Σουηδία, Γερμανία, Νορβηγία εμφανίζονται απρόθυμες να προχωρήσουν ακόμη και τα αιτήματα επανένωσης.

Σύμφωνα με τον κ. Τζιάρα κάνουν μέχρι και 8 μήνες για να απαντήσουν σε αιτήματα για επανένωση των ανηλίκων με τις οικογένειές τους. Περίπου το 30% αυτών των παιδιών πληρούν τα κριτήρια επανένωσης και από αυτό το ποσοστό το 65% θα λάβει θετική απάντηση. Το υπόλοιπο ποσοστό θα προσπαθήσει να περάσει τα σύνορα για την Ευρώπη με κάθε τρόπο καθώς όταν ενηλικιωθούν και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να τους χορηγηθεί άσυλο κινδυνεύουν με απέλαση.

 

Παιδιά «φαντάσματα» - θύματα εκμετάλλευσης

Στα πιο πάνω στοιχεία πρέπει να προστεθούν και τα παιδιά που εισέρχονται στη χώρα μας αλλά δεν καταγράφονται από κάποιον επίσημο φορέα. Είναι τα λεγόμενα παιδιά «φαντάσματα» που βρίσκονται κυρίως στις μεγάλες πόλεις. Επίσημα στοιχεία δεν υπάρχουν όμως είναι κοινό μυστικό ότι πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης είτε για μαύρη εργασία ή ακόμη χειρότερα σπρώχνονται στην πορνεία ή πέφτουν θύματα βιασμού.

Συνήθως οι ηλικίες των παιδιών που εντοπίζονται στο δρόμο είναι από 15 έως 17 ετών όμως δεν λείπουν και οι περιπτώσεις μικρότερων ηλικιών.

Μόνο τον Αύγουστο η ομάδα streetwork της «Άρσις» εντόπισε τρία ασυνόδευτα ανήλικα 10, 12 και 13 ετών από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και την Αλγερία αντίστοιχα που βρίσκονταν άστεγα στον αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης.

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω