SPEAK: Μια πολύγλωσση κοινότητα στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ 22.10.2019 | 22:59 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

SPEAK: Μια πολύγλωσση κοινότητα στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

ΤHESSNEWS

Η εκμάθηση μίας νέας γλώσσας είναι ένα πολύτιμο εφόδιο στο βιογραφικό, αλλά και ένας τρόπος να γνωρίσει κανείς νέους πολιτισμούς και κουλτούρες άλλων χωρών. Εδώ και 25 χρόνια, το Κέντρο Ξένων Γλωσσών SPEAK υπηρετεί με επιτυχία όλους τους παραπάνω σκοπούς, αφού μέχρι σήμερα έχει εκπαιδεύσει περισσότερους από 15.000 σπουδαστές σε 20 γλώσσες από όλον τον κόσμο.

Συναντήσαμε την Σοφία Γερμανού, Υπεύθυνη Σπουδών του SPEAK, στις εγκαταστάσεις του κέντρου Ξένων Γλωσσών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, η οποία μάς εξήγησε πώς είναι να είσαι μέλος της πιο πολύγλωσσης κοινότητας της πόλης, αλλά και τι κερδίζει ο κάθε σπουδαστής επιλέγοντας να ενταχθεί σε κάποιο από τα 70 νέα τμήματα, που αρχίζουν άμεσα.

 

Κ. Γερμανού, τι σηματοδοτεί για το φροντιστήριο η επέτειος των 25 χρόνων;

Είναι πραγματικά δύσκολο να συνειδητοποιήσουμε πόσο μεγάλη απόσταση έχουμε διανύσει στον τομέα της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης, γιατί το SPEAK είναι ένα πολυπολιτισμικό σχολείο, το οποίο διαρκώς εξελίσσεται με γνώμονα τις ανάγκες των σπουδαστών μας. Μέχρι σήμερα, έχουμε εκπαιδεύσει πάνω από 15.000 σπουδαστές σε Ευρωπαϊκές, Ασιατικές, Σκανδιναβικές, Σλαβικές και γλώσσες της Μέσης Ανατολής.

Παράλληλα, το υψηλό επίπεδο σπουδών που προσφέρουμε αναγνωρίζεται από κορυφαίους εκπαιδευτικούς φορείς του εξωτερικού, οι οποίοι μας εμπιστεύονται για να διεξάγουμε τις εξετάσεις σε Κινέζικα, Αράβικα, Τούρκικα, Σουηδικά και Ισπανικά.

Το κυριότερο, βέβαια, «παράσημο» για εμάς, είναι η ικανοποίηση των σπουδαστών. Όχι μόνο πετυχαίνουν εξαιρετικά αποτελέσματα στις εξετάσεις τους, αλλά αντιμετωπίζουν το μάθημα ως μία πολύ δημιουργική απασχόληση, αφού επιλέγουν οι ίδιοι το πρόγραμμά τους. Τέλος, χάρη  στους άψογα καταρτισμένους καθηγητές μας, το μάθημα ξεπερνάει την απλή εκμάθηση της γλώσσας και μετατρέπεται σε μία πολύ ενδιαφέρουσα ανακάλυψη νέων πολιτισμών και τρόπων ζωής σε άλλες χώρες.

 

Ποιες είναι οι κυρίαρχες τάσεις στην εκμάθηση ξένων γλωσσών αυτήν τη στιγμή;

Θα έλεγα ότι κάθε γλώσσα έχει το δικό της ιδιαίτερο κοινό. Όσοι απασχολούνται στον τομέα του τουρισμού έχουν ένα σταθερό ενδιαφέρον για γλώσσες, όπως τα Ρώσικα τα Σέρβικα και τα Βουλγάρικα, αφού- ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα- υποδεχόμαστε κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες από αυτές τις χώρες.

Οι φοιτητές και οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας επιλέγουν τις διαχρονικά δημοφιλείς δυτικοευρωπαϊκές γλώσσες (Γερμανικά, Ισπανικά, Ιταλικά, Γαλλικά) είτε για αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό, είτε για να συνεχίσουν τις σπουδές τους μέσω Erasmus ή σε μεταπτυχιακό επίπεδο σε Πανεπιστήμια εκτός συνόρων. Τα Νορβηγικά και τα Σουηδικά είναι επίσης δημοφιλή στις ηλικίες αυτές, αφού πέρα από το καλό εργασιακό περιβάλλον που υπόσχονται, έχουν πολύ καλή φήμη σχετικά με τις κοινωνικές παροχές και την εξασφάλιση ίσων ευκαιριών.

Σε νεαρότερες ηλικίες, τα Ιαπωνικά και τα Κορεάτικα κερδίζουν διαρκώς έδαφος χάρη στα manga, τα anime και τη μουσική K-pop. Φυσικά, αυτές οι γλώσσες, όπως και τα Κινέζικα, αποτελούν μοναδικό προσόν στο βιογραφικό κάποιου, αλλά και μία πολύ καλή ευκαιρία να γνωρίσει κανείς τις πλουσιότατες παραδόσεις αυτών των χωρών. Τέλος, τα Αράβικα και τα Τούρκικα «ανεβαίνουν» πολύ τα τελευταία χρόνια, λόγω του προσφυγικού ζητήματος και την ανάγκη διαπολιτισμικής εκπαίδευσης.

 

Πώς συνδυάζονται οι ποιοτικές εκπαιδευτικές υπηρεσίες με τις οικονομικές και χρονικές δυνατότητες των σπουδαστών;

Σεβόμαστε απόλυτα το χρόνο και τα χρήματα των σπουδαστών μας, γι’ αυτό παρέχουμε διαρκώς νέες λύσεις για όλους. Κατ’ αρχάς, τα προγράμματά μας είναι όλα ταχύρυθμα, ώστε μέσα σε ένα ακαδημαϊκό έτος να καλύπτει ο σπουδαστής δύο ή και τρία επίπεδα- ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας της γλώσσας που επιλέγει. Ταυτόχρονα, λειτουργούμε τμήματα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ώστε οι σπουδαστές να διαλέξουν αν θέλουν πρωινό, απογευματινό ή βραδινό τμήμα. Σχετικά με τα δίδακτρα, προσφέρουμε σημαντικές εκπτώσεις για όλα μας τα τμήματα- ακόμα και λίγες ημέρες πριν την έναρξή τους. Με αφορμή την επέτειο των 25 χρόνων μας, δώσαμε συνολικά 15 υποτροφίες, μερικής και πλήρους φοίτησης.

 

Πως εξυπηρετείτε αυτούς που δεν μπορούν λόγω χρόνου ή απόστασης να ενταχθούν σε τμήμα, καθώς και τους ανήλικους που θέλουν να φοιτήσουν στο SPEAK;

Για τους ανήλικους υπάρχουν τα εφηβικά τμήματα, που πραγματοποιούνται αποκλειστικά τις πρωινές ώρες του Σαββάτου, ώστε να μην επιβαρύνεται το σχολικό τους πρόγραμμα. Επίσης, δίνουμε τη δυνατότητα παρακολούθησης μαθημάτων από απόσταση, ώστε όλοι να μπορούν να μάθουν τη γλώσσα που θέλουν χωρίς γεωγραφικό περιορισμό. Τέλος, όσοι επιθυμούν να εξασκήσουν πολύ άμεσα και στοχευμένα τις προφορικές τους δεξιότητες, λειτουργούμε τα προγράμματα Xpress Speaking, όπου οι σπουδαστές είναι σε θέση να κάνουν συζητήσεις με άνεση για όλα τα σημαντικά θέματα.

 

Πότε ξεκινούν τα νέα τμήματα του SPEAK;

Διανύουμε την περίοδο έναρξης των νέων τμημάτων που σημαίνει πως κάποια έχουν ήδη ξεκινήσει, αλλά τα περισσότερα θα ξεκινήσουν μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου. Επομένως υπάρχει ακόμα χρόνος για να ενταχθεί κάποιος σε τμήματα αρχαρίων ή προχωρημένων και να παρακολουθήσει τις εξής γλώσσες: Αγγλικά, Σουηδικά, Νορβηγικά, Ολλανδικά, Τούρκικα, Αράβικα, Κινέζικα, Κορεάτικα, Ιαπωνικά, Ρώσικα, Σέρβικα, Βουλγάρικα, Γερμανικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Ιταλικά, Πορτογαλικά

 

Τι άλλα οφέλη αποκομίζει ένας σπουδαστής από την εγγραφή του στο SPEAK;

Στόχος μας είναι όχι μόνο να διδάσκουμε μία νέα γλώσσα, αλλά και να βοηθάμε τους σπουδαστές μας να την αξιοποιήσουν προς όφελός τους σε μία δουλειά ή αλλού. Για το λόγο αυτό, οργανώνουμε εντελώς δωρεάν εργαστήρια επαγγελματικών δεξιοτήτων σε συνεργασία με συμβούλους καριέρας, ώστε να γνωρίζουν οι σπουδαστές μας πώς να προωθήσουν τη γλωσσομάθεια ως ένα προσόν που τους ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό.

Φυσικά, καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή σε φεστιβάλ και εκδηλώσεις σχετικά με την πολυπολιτισμικότητα, ενώ οι σπουδαστές μπορούν ενεργά να συμμετέχουν στο blog, την εφημερίδα και το διαδικτυακό ραδιόφωνο του SPEAK.

 

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για τα επόμενα χρόνια;

Ο κύριος στόχος μας ήταν πάντα και παραμένει η συνεχής βελτίωση των εκπαιδευτικών υπηρεσιών που προσφέρουμε. Οι ανάγκες των σπουδαστών μας είναι η βάση πάνω στην οποία προσαρμόζουμε κάθε μελλοντική μας ενέργεια. Φυσικά επιθυμούμε να εντάξουμε και άλλες γλώσσες στο πρόγραμμα μας, να αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, να συνεχίσουμε την έκδοση βιβλίων, να διευρύνουμε το πεδίο μας ως επίσημο εξεταστικό και να παραμένουμε πάντα αυτό που είμαστε τώρα: μία πολύγλωσση κοινότητα. Νιώθουμε περήφανοι που ακόμα και απόφοιτοι περασμένων ετών συμμετέχουν στις δράσεις και τις εκδηλώσεις μας και επιθυμούμε το SPEAK να είναι ένας από τους αγαπημένους χώρους στην καθημερινότητα σπουδαστών, καθηγητών και διοικητικού προσωπικού.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

SPEAK

Τσιμισκή 80, Θεσσαλονίκη

Τηλ: 2310225717

[email protected]

www.speak.edu.gr

https://speaklanguageschool.blogspot.com/

https://twitter.com/speak_languages

https://www.facebook.com/speak.school/

https://www.youtube.com/user/SpeakLanguageSchool

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω