Συμφωνία για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού βλέπει η κυβέρνηση

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 22.10.2019 | 22:03 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Συμφωνία για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού βλέπει η κυβέρνηση

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ || [email protected]

Λευκός καπνός βγήκε, σύμφωνα με την κυβέρνηση στην τρίτη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής για το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.

«Φαίνεται ότι διαμορφώνεται η κοινή βάση για ένα νομοσχέδιο που θα διευκολύνει επιτέλους την ψήφο των Ελλήνων πολιτών που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους  και έχουν δικαίωμα να ψηφίζουν από τον τόπο της κατοικίας τους» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

«Φαίνεται ότι εξασφαλίζεται η βάση των 200 βουλευτών, θα μου επιτρέψετε όμως να πω ότι καλώ το σύνολο όλων των πολιτικών δυνάμεων να το στηρίξουν για να δουν οι Έλληνες –επιτέλους- ένα νομοσχέδιο να ψηφίζεται και από τους 300 βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου» συμπλήρωσε με νόημα δείχνοντας την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Τα βασικά χαρακτηριστικά της κοινής συνισταμένης των κομμάτων είναι:

-  Ισότιμη ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού με αυτή που ψηφίζουν στο εσωτερικό

- Οι Έλληνες του εξωτερικού θα ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του Κόμματος του οποίου επιθυμούν. Υπάρχει συμφωνία να αυξηθεί ο αριθμός των βουλευτών Επικρατείας στον αριθμό 15, ώστε τα Κόμματα –εφόσον επιθυμούν- να περιλαμβάνουν στους βουλευτές Επικρατείας προσωπικότητες, οι οποίοι προέρχονται από το εξωτερικό.

- Αυτοπρόσωπη παρουσία των Ελλήνων του εξωτερικού στα σημεία στα οποία θα στηθούν οι κάλπες. Τα σημεία αυτά είναι οι Πρεσβείες, τα Προξενεία και άλλοι τόποι συμφωνηθεί να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να γίνουν οι εκλογές.

- Θα σχηματιστούν ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι από τους Έλληνες του εξωτερικού ύστερα από αίτησή τους προς το Υπουργείο Εσωτερικών. Δικαίωμα ψήφου θα έχουν όσοι Έλληνες τα τελευταία 35 έτη έχουν μείνει στην πατρίδα μας για 2 χρόνια, είτε εργαζόμενοι είτε  σπουδάζοντας είτε για την στρατιωτική τους θητεία και μπορούν να το αποδείξουν με δημόσια έγγραφα.


Στο ερώτημα αν θα είναι διεύρυνση της εκλογικής βάσης ή απλώς διευκόλυνση των ήδη εκλογέων ο υπουργός Εσωτερικών ήταν σαφής στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στην ομογένεια.

«Μιλάμε για διευκόλυνση των εκλογέων του εξωτερικού και όσων νομίμως θα είναι στο μέλλον. Γιατί γνωρίζετε ότι υπάρχουν, κατ’ αρχήν Ελληνόπουλα τα οποία σπουδάζουν εκτός Ελλάδος και άνθρωποι οι οποίοι διαρκώς μετακινούνται εκτός Ελλάδος και αποκτούν το νόμιμο δικαίωμα. Ο νόμος θα είναι ίδιος για όλους» ανέφερε αρχικά.

«Να απευθύνω ένα μήνυμα προς την ελληνική ομογένεια: Όσοι δεν περιλαμβάνονται σε αυτόν τον κατάλογο- γιατί γνωρίζετε ότι η θέση της Κυβερνήσεως είναι ότι θέλαμε όλοι να τύχουν αυτής της διευκόλυνσης και μάλιστα με επιστολική ψήφο, δεν είχαμε 200 ψήφους για να το περάσουμε όπως απαιτεί το Σύνταγμα- τους καλώ να το δουν σαν ένα πολύ μεγάλο βήμα μπροστά. Επιτέλους οι Έλληνες του εξωτερικού θα μπορούν να ψηφίσουν από τον τόπο τους. Προφανώς δεν απαγορεύει κανείς σε όποιον Έλληνα πολίτη από το εξωτερικό θέλει να ψηφίσει στη χώρα μας» συμπλήρωσε.

 

Κατρούγκαλος: Αναμένουμε το νομοσχέδιο

Για θέσεις αρχής έκανε λόγο αμέσως μετά την διακομματική επιτροπή ο Τομεάρχης Εξωτερικών και Γενικός Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του Συντάγματος Γ. Κατρούγκαλος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά:

- Να θωρακιστεί η λύση στην οποία θα καταλήξουμε με ρητή ρύθμιση στη συνταγματική αναθεώρηση.
- Να επιδιωχθούν συγκλίσεις ώστε να κατοχυρωθεί το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, χωρίς να αλλοιώνεται ουσιωδώς το εκλογικό σώμα, βάσει της δημοκρατικής αρχής και της ευρωπαϊκής εμπειρίας.

«Υπήρξε συμφωνία στην πρότασή μας  για την πρόβλεψη των παραπάνω στη συνταγματική αναθεώρηση και η σχετική συζήτηση θα γίνει την Τετάρτη 30/10 στην Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης. Επιφυλασσόμαστε και αναμένουμε το νομοσχέδιο για να δούμε κατά πόσο η Κυβέρνηση θα ανταποκριθεί στις αρχές που έχουμε θέσει» τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος.

 

ΚΚΕ: Ακόμη δεν υπάρχει συμφωνία 

«Όσον αφορά το ΚΚΕ ακόμη δεν υπάρχει καμία συμφωνία, με την έννοια ότι θα περιμένουμε να γίνει η συνταγματική θωράκιση των κριτηρίων που θέτουμε και φυσικά θα περιμένουμε να δούμε και το νομοσχέδιο της κυβέρνησης στη βουλή και τη νομοτεχνική εξασφάλιση των κριτηρίων που έχουμε θέσει» ανέφερε ο βουλευτής Γιάννης Γκιόκας μετά την συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής.

Το ΚΚΕ επέμεινε και σήμερα στην αυτοπρόσωπη παρουσία, την ύπαρξη οικονομικών δεσμών με τη χώρα, ένα ανώτατο όριο απουσίας από τη χώρα και ενιαία κριτήρια για όλους, είτε για τους παλιούς εγγεγραμμένους είτε για τους νέους.

«Επειδή πολύς λόγος γίνεται για την ισοτιμία της ψήφου, πρέπει να πούμε ότι η ισοτιμία της ψήφου δεν κρίνεται μόνο στην ψήφο των αποδήμων. Κρίνεται και σε άλλα ζητήματα, όπως στον εκλογικό νόμο και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, που συνυπολογίζουμε» συμπλήρωσε ο κ. Γκιόκας

«Η συνταγματική αναθεώρηση είναι που επείγει να γίνει τις επόμενες ημέρες, γιατί υπάρχουν οι προθεσμίες της βουλής. Από κει και πέρα εμείς περιμένουμε την τελική πρόταση της κυβέρνησης, με βάση το νομοσχέδιο που θα καταθέσει, την επεξεργασία που θα γίνει στη βουλή και με βάση αυτό θα καθορίσουμε και την τελική μας στάση» κατέληξε ο υπεύθυνος του γραφείου τύπου του ΚΚΕ. 
 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω