Ευ. Βενιζέλος στο Ράδιο Θεσσαλονίκη: Ένα μικρό Βιετνάμ μπορεί να γίνει η Συρία για την Τουρκία (video)

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ 17.10.2019 | 12:51 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Ευ. Βενιζέλος στο Ράδιο Θεσσαλονίκη: Ένα μικρό Βιετνάμ μπορεί να γίνει η Συρία για την Τουρκία (video)

ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Εξαιρετικά πολύπλοκη και ταραχώδη χαρακτήρισε την ανατολική πλευρά των συνόρων της Τουρκίας μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και τον Στέφανο Διαμαντόπουλο ο Ευάγγελος Βενιζέλος σχολιάζοντας τις γεωπολιτικές εξελίξεις μετά την τουρκική εισβολή στην Συρία.

«Η Τουρκία δεν έχει σύνορα μόνο με την Ελλάδα και δεν έχει το βλέμμα της στραμμένο μόνο στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Η άλλη πλευρά των συνόρων της είναι εξαιρετικά πολύπλοκη και ταραχώδης. Για αυτό όταν ο Ερντογάν  αναφέρεται στην Συνθήκη της Λωζάνης, εμείς αντιδρούμε βεβαίως γιατί θεωρούμε ότι αμφισβητεί τα υφιστάμενα σύνορα με την Ελλάδα και το υφιστάμενο status στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, ενώ είναι πολύ πιθανό να έχει στο μυαλό του την συνοριακή γραμμή με την Συρία, το Ιράκ και την κατάσταση στην Λιβύη» σημείωσε αρχικά ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά.

Υποστήριξε πως αυτό που συμβαίνει στην Συρία, οφείλετε στα γεωγραφικά και τα ιστορικά προβλήματα που κουβαλάει η Τουρκία. Έκανε λόγο δε για μια ύστερη φάση του ανατολικού ζητήματος, της διάλυσης, παρακμής και αποδιάρθρωσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όταν διαλύθηκε και αντικαταστάθηκε από εθνικά κράτη.

«Αυτό για την Τουρκία είναι ένα θέμα ασφάλειας, υπόστασης κρατικής, ενότητας πολιτειακής και για αυτό υπάρχει μεγάλη υποστήριξη στην κοινή γνώμη» πρόσθεσε σημειώνοντας πως είναι η τέταρτη επέμβαση από το 2014 μέχρι σήμερα.

Συμπλήρωσε πως πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας πόσα πολλά προβλήματα έχει η Τουρκία και να προσαρμόσουμε την στρατηγική μας ώστε να μην θεωρούμε ότι είμαστε εμείς το βασικό της πρόβλημα ή το μοναδικό της θέμα.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρατήρησε ότι οι ΗΠΑ διευκολύνουν την τουρκική επέμβαση και από την άλλη πλευρά μια εναρμόνιση ενεργειών μεταξύ της Τουρκίας, της Ρωσίας και των ΗΠΑ και αυτό ενισχύει τον ρόλο του Άσαντ και ωθεί προς μια λύση η οποία περιλαμβάνει σίγουρα τον Άσαντ και ισχυρή ρωσική επιρροή και πίσω από αυτήν, ιρανική επιρροή στη Συρία. 

«Αυτό το πρόβλημα μεταφέρεται ως εσωτερικό πολιτικό πρόβλημα στις ΗΠΑ γιατί τις επιλογές του προέδρου Τραμπ δεν τις υιοθετεί το Κογκρέσο, τις απορρίπτει ρητά και αυτό όλο συνδέεται με την ενδεχόμενη καθαίρεση του Τραμπ» πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος κάνοντας λόγο για ένα πολύπλοκο σκηνικό όπου η Τουρκία δρα και όλες οι αντιδράσεις θα εμφανιστούν στην πλήρη τους μορφή αφού θα έχει τελειώσει στην πραγματικότητα η στρατιωτική επιχείρηση.

«Η Τουρκία από την άποψη του στρατηγικού της ρόλου βγαίνει ενισχυμένη αλλά και μπλεγμένη» σημείωσε υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μια κατάσταση μακράς διάρκειας. «Αυτό μπορεί να είναι ένα μικρό Βιετνάμ  για την Τουρκία. Μια εμπλοκή αντίστοιχη με την αμερικανική εμπλοκή στο Βιετνάμ, τηρουμένων των αναλογιών σε πολύ μικρότερα μεγέθη» σχολίασε χαρακτηριστικά. 

«Η Ελλάδα δεν πρέπει να βλέπει τον εαυτό της ως μέρος αυτού του προβλήματος» επεσήμανε ο Ευ. Βενιζέλος. «Εμείς πρέπει να διατηρήσουμε τον ευρωπαϊκό χαρακτήρα μας και να έχουμε στραμμένη την προσοχή μας  εκεί που μπορούμε να αντλήσουμε πραγματική βοήθεια και όχι ρητορική. Ο μεγάλος κίνδυνος που έχουμε εμείς είναι αυτή η αμερικανική νευρικότητα και ο νέος απομονωτισμός ότι φεύγουμε από τις περιοχές που δεν μας ενδιαφέρουν, να μην ισχύει για την ανατολική μεσόγειο. Να είναι συνείδηση της αμερικανικής διοίκησης και πολιτικής ότι η Ανατολική Μεσόγειος είναι το ανατολικό υπογάστριο της Ευρώπης, είναι κρίσιμο στοιχείο για την ευρω-ατλαντική ασφάλεια» τόνισε μεταξύ άλλων.

Ζήτησε να φτιάξει η χώρα μια στρατηγική νέου τύπου, επίκαιρη καθώς όπως σημείωσε το πρόβλημα της Ελλάδας είναι πως «κινούμαστε με την δύναμη της αδράνειας». «Ο χρόνος τα τελευταία 45 χρόνια από την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο έχει λειτουργήσει υπέρ ή κατά των εθνικών μας συμφερόντων;  Μας συμφέρει η αναβλητικότητα ή κάθε φορά έχουμε μια απομείωση των δικών μας δυνατοτήτων;» αναρωτήθηκε υποστηρίζοντας πως κατά την άποψή του ο χρόνος δεν έχει λειτουργήσει θετικά παρά το γεγονός ότι δεν είχαμε μεγάλη κρίση και εμπλοκή σε πόλεμο. Είχαμε μόνο θερμά επεισόδια από τα οποία δεν βγήκαμε ωφελημένοι.  Ο Ευ. Βενιζέλος υποστήριξε πως δυστυχώς πλέον δεν αρκεί το ευρωπαϊκό πλαίσιο για την Ελλάδα γιατί η Τουρκία δεν έχει πρώτη προτεραιότητα την ένταξή στην ΕΕ.

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω