Υπογονιμότητα: Να μην ξεχνάμε τους άνδρες - Συνέντευξη στην ThessNews

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ 17.10.2019 | 09:07 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Υπογονιμότητα: Να μην ξεχνάμε τους άνδρες - Συνέντευξη στην ThessNews

συνέντευξη στην ΜΑΡΙΑ ΨΩΜΑ ΠΕΤΡΙΔΟΥ || [email protected]

Η Θεοδοσία Ζεγκινιάδου είναι εξειδικευμένη στην Εργαστηριακή Ανδρολογία, με την οποία ασχολείται ενεργά εδώ και 25 χρόνια. Η ThessNews μίλησε μαζί της σχετικά με το θέμα της γονιμότητας- μια και απασχολεί πολλά ζευγάρια στην εποχή μας- από την πλευρά όμως του άνδρα και οι απαντήσεις που μας έδωσε είναι πραγματικά σαφείς και διαφωτιστικές, ενώ τονίζει ότι δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνάμε να εξετάζεται πάντοτε και ο άνδρας στις περιπτώσεις υπογονιμότητας.

 

Η υπογονιμότητα είναι νόσος της εποχής;

Σε όλες τις εποχές υπήρχε υπογονιμότητα στα ζευγάρια, δεν είναι η νόσος της εποχής. Αυτό που άλλαξε στην εποχή μας είναι το ότι η υπογονιμότητα βρήκε λύση. Αυτό είχε σαν συνέπεια να συζητιέται, βγήκε στην επιφάνεια. 

 

Ποιο είναι το ποσοστό  των ζευγαριών που παρουσιάζουν υπογονιμότητα; Είναι θέμα της γυναίκας ή του άνδρα;

1 στα 5 ζευγάρια που προσπαθούν για παιδί θα αντιμετωπίσουν υπογονιμότητα. Για πολλά χρόνια θεωρούσαν υπεύθυνη  μόνο τη γυναίκα και μόνο η γυναίκα έμπαινε στην διαδικασία του ελέγχου της γονιμότητάς της.  Πλεον ξέρουμε ότι τα ποσοστά ευθύνης είναι μοιρασμένα. 40% η γυναίκα, 40% ο άνδρας και σε ποσοστό 20% υπαρχει πρόβλημα και στους δύο συντρόφους. Αυτά τα δεδομένα έχουν ιδιαίτερη σημασία γιατί έδειξαν την ανάγκη να ελέγχεται και ο άνδρας.

 

Πως γίνεται ο ελεγχος της ανδρικής γονιμότητας;

Το πρώτο βήμα στον έλεγχο της ανδρικής γονιμότητας είναι πάντα το σπερμοδιάγραμμα. Είναι η εξέταση που θα δείξει πόσα σπερματοζωάρια  υπάρχουν στο δείγμα του σπέρματος , πως αυτά κινούνται και πως είναι η μορφολογία τους.

Αυτές οι τρείς παράμετροι πρέπει να έχουν τιμές  μεγαλύτερες από τις τιμές αναφοράς  για να έχει το ζευγάρι τις καλύτερες πιθανότητες για φυσική σύλληψη. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως ένας άνδρας που έχει χαμηλές τιμές στο σπερμοδιάγραμμα δεν μπορεί να κάνει παιδιά – δεν πρέπει να διαβάζουμε στην εξέταση περισσότερα από αυτά που έχει να μας πει. Πρέπει να έχουμε υπ’όψιν μας επίσης ότι ο ίδιος άνδρας δεν παράγει την ίδια ποιότητα σπέρματος   σε όλα του τα δείγματα γι’ αυτό συνήθως χρειάζεται να γίνει το σπερμοδιάγραμμα δύο ή τρείς φορές .

 

Αρκεί το σπερμοδιάγραμμα για να μας δώσει όλες τις απαντήσεις;

Το σπερμοδιάγραμμα είναι μόνο η αρχή. Για ένα σωστό έλεγχο χρειάζεται  να γίνει έλεγχος των βακτηρίων και των ιών που μπορεί να εμποδίζουν τη σύλληψη και είναι αναγκαίο να επιλέγονται συγκεκριμένες μεθόδοι για την κάθε κατηγορία μικροοργανισμών που θέλουμε να ελέγξουμε.  Επίσης ελέγχουμε το γενετικό υλικό, το γνωστό μας DNA και τα χρωμοσώματα που αυτό δημιουργεί,  γιατί η σωστή ποιότητα τα γενετικής πληροφορίας είναι καθοριστική για την γονιμοποίηση του ωαρίου. Στον έλεγχο ρουτίνας γίνεται έλεγχος του DNA  τόσο στα σπερματοζωάρια,  με την εξέταση της κατάτμησης, όσο και έλεγχος των χρωμοσωμάτων στο αίμα με την εξέταση του καρυοτύπου.

 

Έχετε εμπειρία 25 χρόνια σε αυτόν τον τομέα. Τι θα θέλατε να τονίσετε σχετικά με το θέμα;

Οι εξετάσεις για τον έλεγχο της γονιμότητας του άνδρα δεν είναι ούτε επίπονες ούτε δαπανηρές . Αντίθετα ο άνδρας είναι το « μισό παιδί », άρα ο έλεγχος είναι απαραίτητος να γίνεται.  Δυστυχώς, ακόμη  και σήμερα  γίνεται ο πλήρης έλεγχος στη γυναίκα χωρίς να γίνεται αντίστοιχα  πλήρης έλεγχος και στον άνδρα. Αυτό λοιπόν που έχω να τονίσω είναι: ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΤΟΝ ΑΝΔΡΑ ! 

 

 

*Η Θεοδοσία Ζεγκινιάδου σπούδασε Βιολογία στο ΑΠΘ και έκανε μεταπτυχιακό στην Ιατρική Σχολή του University of Toronto. Μετά την διδακτορική της διατριβή έκανε μεταδιδακτορικές σπουδές σε κέντρα του εξωτερικού στην Εργαστηριακή Ανδρολογία. Από το 1996 είναι υπεύθυνη Ανδρολογικού Εργαστηρίου που εξειδικεύεται στον έλεγχο της ανδρικής γονιμότητας.

 

 

 

 

 

 

Κεντρική φωτογραφία από StockSnap από το Pixabay

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω