Περπατάω στην πόλη μου: Πλατεία Μανώλη Αναγνωστάκη

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 9.10.2019 | 11:02 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Περπατάω στην πόλη μου: Πλατεία Μανώλη Αναγνωστάκη

ΜΑΡΙΑ ΨΩΜΑ ΠΕΤΡΙΔΟΥ || [email protected]

Στη συμβολή των οδών Φιλίππου, Αμύντα και Πλάτωνος βρίσκεται από το 2015 η μικρή πλατεία που είναι αφιερωμένη στη μνήμη του  σπουδαίου Θεσσαλονικιού ποιητή Μανώλη Αναγνωστάκη. Η πλατεία φέρει το όνομά του από το 2015, χρονιά που ήταν αφιερωμένη στο έργο του. Στην φωτογραφία βλέπετε πώς ακριβώς είναι η πλατεία σήμερα.

Ο Μανώλης Αναγνωστάκης γεννήθηκε το 1925 στο διατηρητέο και πολύπαθο κτήριο που βρίσκεται επί της οδού Μητροπολίτου Γενναδίου, στην Πλατεία Δικαστηρίων και φέρει έξω από την είσοδο του την σχετική αναμνηστική επιγραφή.

Ο Μανώλης Αναγνωστάκης ήταν γιατρός ακτινολόγος, συγγραφέας και ποιητής. Το 1986 του απονεμήθηκε το  Α' Κρατικό Βραβείο Ποίησης για το έργο του "Τα ποιήματα 1941-1971" και το 2002 το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας, ενώ το 1997 ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτωρ του ΑΠΘ.

Πολλά ποιήματά του είναι γνωστά στο ευρύ κοινό επειδή μελοποιήθηκαν από συνθέτες όπως ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Θάνος Μικρούτσικος, ενώ ερεγα του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ιταλικά.

Ο ποιητής πέθανε το 2005.

 

Πόσοι άραγε από τους Θεσσαλονικείς γνωρίζουν τον ποιητή και την σχετική πλατεία;

Μια πλατεία όπου σύμφωνα με τις αρχικές εξαγγελίες θα έφερε και στήλη στην οποία θα αναγραφόταν ένα από τα πλέον γνωστά του ποιήματα το "Αφιέρωση", κάτι που δεν συνέβη ποτέ.

"Αφιέρωση"
Για τους ερωτευμένους που παντρεύτηκαν
Για το σπίτι που χτίστηκε
Για τα παιδάκια που μεγάλωσαν
Για τα πλοία που άραξαν
Για τη μάχη που κερδήθηκε
Για τον άσωτο που επέστρεψε

Για όλα όσα τελείωσαν χωρίς ελπίδα πια

 

Δεν μπορεί λοιπόν παρά να αναρωτηθεί κανείς: χωρίς μνήμη και χωρίς σεβασμό στην ιστορία και στην προσφορά κάποιων ανθρώπων, μήπως όντως απομειναμε χωρίς ελπίδα πιά;

 

Πλατεία Μανώλη Αναγνωστάκη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

 

Το σπίτι που γεννήθηκε ο ποιητής όπου σήμερα στεγάζεται ο σύνδεσμος των οπαδών του Ηρακλή «Αυτόνομη Θύρα 10» λίγα μέτρα μακριά από την πλατεία. 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω