Μυλόπουλος κατά Ζέρβα: Είναι κομματάρχης όχι δήμαρχος (ΦΩΤΟ+ VIDEO)

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 8.10.2019 | 19:18 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Μυλόπουλος κατά Ζέρβα: Είναι κομματάρχης όχι δήμαρχος (ΦΩΤΟ+ VIDEO)

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΥΛΩΝΑΣ || [email protected]

Ο πρώην πρόεδρος της Αττικό Μετρό Γιάννης Μυλόπουλος δήλωσε στο πλαίσιο εκδήλωσης στο ΤΕΕ "ΜΕΤΡΟ in situ, αρχαία, πόλη, επιστήμη, πολιτισμός, που διοργάνωσε η "Συμμαχία για ένα προοδευτικό ΤΕΕ" ότι το τελευταίο διάστημα επιχειρείται μια επιχείρηση εξαπάτησης και παραπλάνησης της κοινής γνώμης με ατεκμηρίωτα επιχειρήματα και ψέματα αναφορικά με την πρόοδο του έργου και δήθεν προβλήματα για την λύση που είχε βρεθεί για το σταθμό Βενιζέλου.

Ανέφερε ότι η λύση της απόσπασης είναι παράνομη , αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του αρχαιολογικού νόμου και θα αποδειχθεί στα δικαστήρια. Χαρακτήρισε καινοφανές το επιχείρημα που ακούστηκε στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο ότι πρέπει να επιλέγει η λύση της απόσπασης και επανατοποθέτησης γιατί δεν υπάρχει πρόβλεψη για πυροπροστασία.

Σύμφωνα με τον ίδιο στην ΟΜ1 η πρόβλεψη της πυροπροστασίας έχει ήδη εγκριθεί σύμφωνα σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές.

Συνεχίζοντας ο κ. Μυλόπουλος είπε ότι προτείνουν μια λύση χωρίς χρονοδιάγραμμα αλλά βασίζονται σε μια προφητεία του Πρωθυπουργού την οποία εκ των υστέρων με μελέτες προσπαθούν να την επαληθεύσουν.

Σχολιάζοντας τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου είπε ότι έγραψε μια επιστολή με όλα τα στοιχεία χωρίς όμως να τον καλέσουν να την διαβάσει, παρά το γεγονός ότι ομιλητές παραχωρούσαν τον χρόνο τους. "Όλη η ιστορία κατέληξε οπερέτα. Μίλησαν οι ωρολογοποιοί, οι δήμαρχοι Βόλβης και δεν ξέρω ποιοι άλλοι και δεν μίλησε ο μέχρι πριν 15 ημέρες πρόεδρος της Αττικό Μετρό. Φοβούνται μην ακουστεί η αλήθεια".

Χαρακτήρισε κομματάρχη το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης λέγοντας ότι εχθές έχασε την ευκαιρία με τη στάση του να είναι δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

 

Η Μελίνα Παϊσίδου αναπληρώτρια καθηγήτρια τμήματος ιστορίας και αρχαιολογίας του ΑΠΘ και μέλος της Κίνησης για τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς δήλωσε ότι η λύση κατά χώρα είναι απόλυτα εφικτή και εφαρμόσιμη η οποία ήδη προχωρά εδώ και χρόνια και οποιαδήποτε η λύση της απόσπασης θα θέσει σε θανάσιμο κίνδυνο τις αρχαιότητες. Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αν επιλεγεί αυτή η λύση τα αρχαία δεν θα γυρίσουν ξανά στη θέση τους. Υπογράμμισε ότι υπάρχει το πολύ κακό προηγούμενο του πλακόστρωτου decumanous στην Αγ. Σοφίας με υπόσχεση ότι θα επανέλθουν χωρίς όμως μελέτη.

Η Αλέκα Αλεξοπούλου , ομότιμη καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ, τόνισε ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχει άλλη λύση , ούτε έχει κατατεθεί στο ΚΑΣ. Αναφορικά με τη λύση της απόσπασης και επανατοποθέτησης σημείωσε ότι είναι και πιο ακριβή και πιο χρονοβόρα. Όπως τόνισε ποτέ στο ΚΑΣ δεν έχει συζητηθεί μελέτη απόσπασης και επαναφοράς αλλά μόνο απόσπασης και η επαναφορά σε μελλοντική διαδικασία γεγονός που την ίδια την ανησυχεί.

Ο Ιωάννης Καρλιάμπας, πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος Μακεδονίας - Θράκης του συλλόγου Ελλήνων αρχαιολόγων ανέφερε ότι αυτό που βλέπουμε δεν είναι πρόταση αλλά απόρριψη της υπάρχουσας.

Ξεκαθάρισε ότι η απόσπαση των αρχαιοτήτων ενέχει πάρα πολύ μεγάλο κίνδυνο για φθορές. "Πρώτα από όλα είναι ήδη μία καταστροφική διαδικασία, αν σκεφτεί κανείς πως για να αποσπαστούν πρέπει πρώτα να κατά τεμαχιστούν σε κομμάτια, πράμα που λόγω της τωρινής κατάστασης που βρίσκεται το τεχνικό έργο στο σταθμό Βενιζέλου θα είναι πάρα πολύ δύσκολο. Δεν βρισκόμαστε στο 2013. Πλέον έχουμε από πάνω μία πλάκα οροφής και τα αρχαία θα πρέπει να αποσπαστούν και να απομακρυνθούν μέσα από μια οπή που υπάρχει αυτή την στιγμή, πολύ περιορισμένων διαστάσεων. Ο τεμαχισμός τους θα πρέπει να είναι τέτοιων διαστάσεων ώστε να επιτρέπεται η μεταφορά τους μέσα από ένα στενό πέρασμα που είναι πολύ δύσκολο".

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω