Τα συστήματα εξωτερικής θερμομόνωσης της ISOMAT, ιδανικά για τις ανάγκες του προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον ΙΙ»

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ 4.10.2019 | 17:49 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Τα συστήματα εξωτερικής θερμομόνωσης της ISOMAT, ιδανικά για τις ανάγκες του προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον ΙΙ»

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ || [email protected]

Τόσο οι προδιαγραφές του προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον ΙΙ», όσο και τα συστήματα προϊόντων και οι υπηρεσίες του ομίλου ISOMAT, παρουσιάστηκαν σήμερα στην εκπομπή του Ράδιο Θεσσαλονίκη, «Τα Ψιλά Γράμματα» από τον εξειδικευμένο μηχανικό του τμήματος Τεχνικής Υποστήριξης της ISOMAT κ. Λευτέρη Κυρανάκη και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Διαμαντίδη.

Το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ΄ Οίκον ΙΙ», όπως επισήμανε ο κ. Κυρανάκης, χρηματοδοτείται από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, με προϋπολογισμό του β’ κύκλου που τρέχει το διάστημα αυτό, τα 275 εκατ. €..

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα πρόγραμμα που αποσκοπεί στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων του οικιακού τομέα της χώρας μας.

Για να το πετύχει αυτό, το πρόγραμμα παρέχει κίνητρα με τη μορφή επιδότησης στους ωφελούμενους, ώστε να προβούν στις απαιτούμενες ενεργειακές παρεμβάσεις στις οικίες τους προκειμένου να επιτευχθεί μείωση των ενεργειακών αναγκών για θέρμανση, ψύξη και ΖΝΧ, που θα έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση χρημάτων για την κάλυψη των αναγκών αυτών.

 

Τι καλύπτει το πρόγραμμα;

Οι ενεργειακές παρεμβάσεις που επιδοτούνται από το πρόγραμμα περιλαμβάνουν:

Την Αντικατάσταση των Εξωτερικών Κουφωμάτων με νέα θερμομονωτικά κουφώματα, όπου συμπληρωματικά και όχι αυτοτελώς επιδοτείται και η εγκατάσταση συστημάτων σκίασης, π.χ. τεντών.

Την Τοποθέτηση ή Αναβάθμιση της Θερμομόνωσης του κτιριακού κελύφους, που περιλαμβάνει τους εξωτερικούς τοίχους, την επιστέγαση (που μπορεί να είναι ένα δώμα είτε μια στέγη), ή και την οροφή επάνω από μια πυλωτή ή και άλλο μη θερμαινόμενο χώρο.   

Την Αναβάθμιση των Συστημάτων Θέρμανσης ή Ψύξης (π.χ. αντικατάσταση ενός λέβητα πετρελαίου με λέβητα φυσικού αερίου)

Και την Εγκατάσταση Συστημάτων Παροχής Ζεστού Νερού Χρήσης (ΖΝΧ) με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) (π.χ. εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα).

Τα κίνητρα του προγράμματος περιλαμβάνουν κατά κύριο λόγο την επιχορήγηση κεφαλαίου που μπορεί να καλύψει μέχρι και το 70 % του συνολικού προϋπολογισμού των παρεμβάσεων και την προαιρετική λήψη δανείου με επιδότηση του επιτοκίου (μιλάμε δηλαδή για άτοκο δάνειο διάρκειας 4, 5 ή 6 ετών).

Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός παρεμβάσεων σύμφωνα με το πρόγραμμα δεν μπορεί να υπερβαίνει ανά αίτηση ωφελούμενου τα 250 € ανά τετραγωνικό μέτρο επιφάνειας κύριας χρήσης της κατοικίας, με μέγιστο κόστος παρεμβάσεων ανά κατοικία τις 25.000 €, συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.

Επιπρόσθετα, όπως μας ενημέρωσε ο κ. Κυρανάκης, επιχορηγούνται από το πρόγραμμα:

Το κόστος που απαιτείται για τη διενέργεια των δύο ενεργειακών επιθεωρήσεων (μία ενεργειακή επιθεώρηση πριν τις επεμβάσεις και μια μετά).

Η αμοιβή του συμβούλου έργου, ο οποίος μπορεί να αναλάβει προαιρετικά, εφόσον το επιθυμεί ο ωφελούμενος, την όλη διαδικασία υποβολής της αίτησης, παρακολούθησης της υλοποίησης των παρεμβάσεων και ολοκλήρωσης του έργου.

Καθώς και η αμοιβή για τυχόν εκδόσεις αδειών/εγκρίσεων ή εκπόνησης μελετών που απαιτούνται από την νομοθεσία για την υλοποίηση παρεμβάσεων.

Εφόσον πληρούνται οι βασικές προϋποθέσεις για την ένταξη στο πρόγραμμα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν σε έναν Μηχανικό - Ενεργειακό Επιθεωρητή για την έκδοση του 1ου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης σε συνεννόηση, με τον οποίο θα επιλέξουν τις παρεμβάσεις που θα οδηγήσουν στην επίτευξη του ενεργειακού στόχου σύμφωνα με τα όσα ορίζει το πρόγραμμα.

 

Ο όμιλος ISOMAT

Όσον αφορά στην ταυτότητα του ομίλου ISOMAT, ο κ. Κυρανάκης τόνισε πως είναι μία ελληνική παραγωγική εταιρία δομικών χημικών και κονιαμάτων με πολυεθνικό χαρακτήρα, η οποία ιδρύθηκε το 1980 και σήμερα αποτελεί μία από τις σημαντικότερες βιομηχανίες δομικών υλικών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Διαθέτει 3 παραγωγικές μονάδες σε Ελλάδα, Ρουμανία και Σερβία, 7 θυγατρικές εταιρίες σε Γερμανία, Ρωσία, Τουρκία, Ρουμανία, Σερβία, Βουλγαρία και Σλοβενία ενώ εξάγει τα προϊόντα της σε περισσότερες από 55 χώρες παγκοσμίως.

Η ISOMAT παράγει και διαθέτει ένα μεγάλο εύρος προϊόντων προηγμένης τεχνολογίας σε 6 βασικές κατηγορίες προϊόντων:

Ÿ Στεγανωτικά Υλικά (Υπογείων, Δεξαμενών, Ταρατσών κλπ.)      

Ÿ Χρώματα και Σοβάδες (Εσωτερικών και εξωτερικών χώρων για τον οικιακό και τον βιομηχανικό τομέα)

Ÿ Κόλλες και Αρμόστοκοι (Για πλακίδια ή άλλων ειδικές εφαρμογές)

Ÿ Επισκευαστικά Υλικά και Βελτιωτικά Πρόσμικτα (σκυροδέματος & κονιαμάτων)

Ÿ Επιστρώσεις Δαπέδων (με διακοσμητικά, βιομηχανικά δάπεδα κ.α.)

Για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών η ISOMAT έχει αναπτύξει την ολοκληρωμένη σειρά συστημάτων εξωτερικής θερμομόνωσης ISOMAT THERMOSYSTEM.  Η σειρά περιλαμβάνει 5 διαφορετικά συστήματα, ανάλογα με τις απαιτήσεις του έργου και τις ανάγκες του πελάτη. Και τα 5 συστήματα είναι πιστοποιημένα σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία ETAG 004 που σημαίνει ότι έχουν περάσει από όλους τους εργαστηριακούς ελέγχους και τις δοκιμές και ότι τα επιμέρους υλικά από τα οποία αποτελούνται πληρούν όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά που απαιτούνται για σύνθετα συστήματα εξωτερικής θερμομόνωσης.

Τα συστήματα εξωτερικής θερμομόνωσης ISOMAT THERMOSYSTEM τοποθετούνται στις εξωτερικές όψεις νέων ή υφιστάμενων κτιρίων προσφέροντας την αναγκαία θερμική μόνωση.

Πιο συγκεκριμένα τα συστήματα περιλαμβάνουν θερμομονωτικές πλάκες (διογκωμένης πολυστερίνης, εξηλασμένης πολυστερίνης ή πετροβάμβακα) οι οποίες επικολλούνται στις επιφάνειες με ειδικές κόλλες θερμομονωτικών πλακών, στερεώνονται επιπρόσθετα με βύσματα, στη συνέχεια επικαλύπτονται με το ειδικό κονίαμα ενισχυμένο με υαλόπλεγμα ενώ ως τελική στρώση εφαρμόζονται ειδικοί παστώδεις σοβάδες ακρυλικοί, σιλικονούχοι ή υδρύαλου στην απόχρωση αρεσκείας του ιδιοκτήτη. Όσο ενδεχομένως περίπλοκη και αν ακούγεται αυτή η διαδικασία, ολοκληρώνεται σε λίγες μόνο μέρες και με μεγάλη ευκολία από έμπειρα και πιστοποιημένα συνεργεία.

Τα 5 συστήματα ISOMAT THERMOSYSTEM είναι πιστοποιημένα σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Τεχνικής Οδηγίας ETAG – 004, η οποία πιστοποιεί την επάρκεια των συστημάτων για τουλάχιστον 25 έτη. Επιπλέον όμως, και πέραν των πιστοποιήσεων, η ISOMAT παρέχει 10-έτη εγγύηση στα συστήματά της, η οποία συνυπογράφεται από το συνεργείο εφαρμογής του συστήματος.

 

Οι θετικές συνέπειες από την εγκατάσταση των συστημάτων ISOMAT THERMOSYSTEM

Τα οφέλη από την εγκατάσταση των συστημάτων ISOMAT THERMOSYSTEM συμπυκνώνονται στα εξής:

  • Εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων

Με την εγκατάσταση των συστημάτων εξωτερικής θερμομόνωσης ISOMAT THERMOSYSTEM, εξασφαλίζεται η θερμική θωράκιση των κτιρίων μειώνοντας στο ελάχιστο της θερμικές απώλειες, την ανταλλαγή δηλαδή της θερμότητας μεταξύ των εσωτερικών χώρων της κατοικίας και του εξωτερικού περιβάλλοντος. Έτσι  εξοικονομούνται σημαντικά ποσά ενέργειας (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ηλεκτρισμό κ.ά.) για θέρμανση το χειμώνα και ψύξη το καλοκαίρι, που φυσικά συνεπάγεται εξοικονόμηση χρημάτων σε βαθμό που η απόσβεση του ποσού επένδυσης για την εφαρμογή του συστήματος γίνεται τελικά μέσα σε λίγα μόνο χρόνια.

  • Αναβάθμιση της εξωτερικής όψης του κτιρίου και αύξηση της εμπορικής του αξίας

Ταυτόχρονα, ανακαινίζονται οι όψεις του κτιρίου. Χάρη στους υψηλής ποιότητας έγχρωμους σοβάδες της σειράς MARMOCRYL της εταιρείας ISOMAT, οι εξωτερικοί τοίχοι αποκτούν νέα καλαίσθητη όψη σε μεγάλη ποικιλία αποχρώσεων. Επιπλέον, λόγω της υψηλής υδαταπωθητικότητας που διαθέτουν οι σοβάδες αυτοί, παρέχεται στο κτίριο μια ολοκληρωμένη προστασία από τις καιρικές συνθήκες, δίνοντας ταυτόχρονα την δυνατότητα διαπνοής στα δομικά στοιχεία.

Έτσι το ακίνητο αναβαθμίζεται αισθητικά, κατασκευαστικά και φυσικά ενεργειακά με άμεσο αποτέλεσμα την αύξηση της εμπορικής του αξίας!

  • Αναβάθμιση των εσωτερικών συνθηκών διαβίωσης

Πολύ σημαντικό επίσης όφελος είναι η αναβάθμιση των εσωτερικών συνθηκών διαβίωσης στις κατοικίες. Η ελλιπής θερμομόνωση των κατοικιών έχει συνδεθεί αποδεδειγμένα με φαινόμενα που υποβαθμίζουν την ποιότητα του εσωτερικού αέρα. Ο κ. Κυρανάκης ανέφερε ως παράδειγμα τις συμπυκνώσεις υδρατμών οι οποίες συντελούνται στις ψυχρές μη μονωμένες επιφάνειες (θερμογέφυρες) κατά τους χειμερινούς μήνες και έχουν ως αποτέλεσμα την δημιουργία μυκήτων (μούχλας). Με την τοποθέτηση των συστημάτων εξωτερικής θερμομόνωσης ISOMAT THERMOSYSTEM εξαλείφονται τέτοιου είδους φαινόμενα, επιτυγχάνεται θερμική άνεση τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι και αναβαθμίζονται οι συνθήκες εσωκλίματος.

  • Ευκολία στην εγκατάσταση των συστημάτων

Όπως ανέφερε πολλάκις ο κ. Κυρανάκης, η εγκατάσταση των συστημάτων εξωτερικής θερμομόνωσης ISOMAT THERMOSYSTEM γίνεται από εξειδικευμένα συνεργεία γρήγορα, εύκολα και κυρίως χωρίς να επηρεάζεται η καθημερινότητα των ενοίκων, μιας και όλες οι εργασίες γίνονται στις εξωτερικές επιφάνειες του κτιρίου. Σημαντικό επίσης είναι το ότι με τα συστήματα εξωτερικής θερμομόνωσης δεν μειώνεται  ο εσωτερικός ωφέλιμος χώρος της κατοικίας.

  • Προστασία του περιβάλλοντος

Τέλος, ο κ. Κυρανάκης τόνισε ότι ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο πρέπει να αναβαθμιστούν ενεργειακά όλα τα κτίρια μέσω και των συστημάτων εξωτερικής θερμομόνωσης, είναι για να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των σημερινών κανονισμών για την προστασία του περιβάλλοντος με μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και άλλων ρυπογόνων ουσιών που προκύπτουν από την χρήση καυσίμων για τις ενεργειακές ανάγκες του κτιριακού τομέα.

 

Για τα συστήματα εξωτερικής θερμομόνωσης ISOMAT THERMOSYSTEM μπορεί να ενημερωθεί κάποιος επικοινωνώντας τηλεφωνικά με το τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης της ISOMAT καθημερινά από τις 7:30 έως 15:30 στα τηλέφωνα 801-11-150 150 (από σταθερό) ή 2310 576 002 (από κινητό). Επίσης μέσω των ιστοσελίδων www.isomat.gr ή www.isomat-thermosystem.eu/gr

 

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω