Ποιον αφορούν «Τα εσώψυχα του Ντίνου Χριστιανόπουλου» της Σωτηρίας Σταυρακοπούλου;

ΑΠΟΨΕΙΣ 4.10.2019 | 13:36 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Ποιον αφορούν «Τα εσώψυχα του Ντίνου Χριστιανόπουλου» της Σωτηρίας Σταυρακοπούλου;

ΜΑΡΙΑ ΨΩΜΑ ΠΕΤΡΙΔΟΥ

Στις 10 Οκτωβρίου θα παρουσιαστεί στον Ιανό Θεσσαλονίκης το βιβλίο "Τα εσώψυχα του Ντίνου Χριστιανόπουλου" της Σωτηρίας Σταυρακοπούλου, επίκουρης καθηγήτριας φιλολογίας του ΑΠΘ και λογοτεχνίδας. Ένα βιβλίο που όπως αναφέρεται στον πρόλογο του: " πρόκειται για μια συνάντηση ψυχών ή μια ανοιχτή συζήτηση-"μουχαμπέτι" που βάστηξε μια ολόκληρη δεκαετία, με τον ίδιο τον ποιητή και στοχαστή να γίνεται άλλοτε προκλητικός και ανεξέλεγκτος, άλλοτε τρυφερός και στοχαστικός, άλλοτε νοσταλγικός ή μανιακά αποσυνάγωγος".

Το βιβλίο, που είναι περίπου 1000 σελίδες, δεν είναι ένα λογοτεχνικό πόνημα αλλά σύμφωνα με τη συγγραφέα του μια ουσιαστική απόπειρα σκιαγράφησης της προσωπικότητας του Ντίνου Χριστιανόπουλου, μέσα από μια σειρά de profoundis, ατιθάσευτες, τολμηρές αλλά πλήρως επιμελημένες συνομιλίες.

Εδώ και λίγο καιρό που κυκλοφόρησε το βιβλίο, έχουν ξεσηκωθεί αντιδράσεις ως προς τον σχολιασμό διαφόρων προσώπων του καλλιτεχνικού χώρου που καταγράφει, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότιι οι δύο πλευρές εκτίθενται, τόσο αυτοί που σχολιάζονται όσο και ο κ. Χριστιανόπουλος που σχολιάζει, δίχως τη συναίνεσή τους ή την την δυνατότητα να υπερασπιστούν εαυτόν.

Κατά την άποψη της γράφουσας αυτού του άρθρου, για μια ακόμη φορά στη χώρα μας επιχειρείται η κατεύθυνση της προσοχής του κοινού σε θέματα κλειδαρότρυπας, τα οποία μπορεί να προσελκύουν το ευρύ φάσμα των αναγνωστών και όχι μόνο, μάλλον όμως αφαιρούν παρά προσθέτουν στη μελέτη και προβολή του σημαντικού έργου ενός ανθρώπου στα γράμματα.

Βλέπουμε λοιπόν το δέντρο και χάνουμε το δάσος, με το δάσος να αφορά στο πολύ μεγάλο έργο του Ντίνου Χριστιανόπουλου στην ποίηση, στην πεζογραφία, στις μελέτες και στα δοκίμια, στις μεταφράσεις και διασκευές που έχει συγγράψει αλλά και στη μουσική- ρεμπέτικο. Αυτή του την προσφορά θα έπρεπε να μελετούμε, να προβάλουμε και να διαδίδουμε.

Κατά τα λοιπά, ως προς τον χαρακτήρα και τις συμπεριφορές του προς τρίτους, θα είχαν ουσία να εξεταστούν στο κατά πόσο επηρέασαν τη συγγραφή του και την πνευματική ζωή της πόλης, σε καμία όμως περίπτωση να εκτεθούν στο ευρύ κοινό ως " μουχαμπέτι" που τρέφει μόνο τη νοσηρή περιέργεια και ενδεχομένως την αγανάκτηση όσων  θίγονται από τα λεγόμενα, με τον ίδιο τον Χριστιανόπουλο να αδυνατεί να υπερασπιστεί ή να απορρίψει το όλο πόνημα, μια και βρίσκεται πλέον εν ζωή μόνο ως σώμα.

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω