Η ιστορία πίσω από το εμβληματικό «Ναυάγιο» της Ζακύνθου

RETRO 1.10.2019 | 07:59 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Η ιστορία πίσω από το εμβληματικό «Ναυάγιο» της Ζακύνθου

THESSNEWS-DESK

Ήταν την 1η Οκτωβρίου 1980 όταν το μότορσιπ «Παναγιώτης», φορτωμένο με λαθραία τσιγάρα, προσαράζει σε κόλπο της Ζακύνθου. Πρόκειται για το περίφημο «Ναυάγιο», διάσημο τουριστικό αξιοθέατο του νησιού.

Η ιστορία του πλοίου ξεκινά το 1937 στη Σκωτία, όπου ναυπηγήθηκε με το όνομα «Saint Bedan». Το 1964 περνά σε ελληνικά χέρια και μετονομάζεται σε «Μερόπη» ενώ δύο χρόνια αργότερα αλλάζει ξανά ιδιοκτησία και μετονομάζεται ε σε «Χάρις». Το 1975 μεταπωλείται για τρίτη φορά και αλλάζει το όνομά του σε «Παναγιώτης».

Λίγες ημέρες πριν από το ναυάγιο, το «Παναγιώτης» εντοπίζεται από το Λιμενικό στ’ ανοιχτά της Ζακύνθου να μεταφέρει λαθραία τσιγάρα για λογαριασμό της ιταλικής Μαφίας. Στην προσπάθειά του να ξεφύγει και εξ αιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών, προσάραξε στα αβαθή ενός μικρού γραφικού κόλπου στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού. Το πλήρωμά του πλοίου, αποτελούμενο στην πλειονότητά του από έλληνες ναυτικούς, το εγκατέλειψε, αλλά συνελήφθη λίγες ημέρες αργότερα.

Το «Ναυάγιο» με την πάροδο του χρόνου έγινε ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της Ζακύνθου. Λέγεται μάλιστα ότι οι ντόπιοι επωφελήθηκαν από το φορτίο του πλοίου και για τα επόμενα τέσσερα χρόνια κανένα νόμιμο καπνικό προϊόν δεν πουλήθηκε στο νησί.

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω