Σε πάρκο αναψυχής θα μετατραπούν τα Τσαΐρια – Παρέμβαση εισαγγελέα μετά από φάκελο των κατοίκων

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 23.9.2019 | 15:27 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Σε πάρκο αναψυχής θα μετατραπούν τα Τσαΐρια – Παρέμβαση εισαγγελέα μετά από φάκελο των κατοίκων

ΘΕΟΔΩΡΑ ΚΑΡΑΚΙΟΥΛΑΧ || ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΥΛΩΝΑΣ

Από παράνομος καταυλισμός σε πάρκο θα μετασχηματιστεί η περιοχή Τσαΐρια στην Περαία. Στον εισαγγελέα το πρωί οι κάτοικοι της περιοχής προκαλώντας την παρέμβασή του. Τι συμβαίνει με τον νέο καταυλισμό στον Λαγκαδά.


Σε πάρκο αναψυχής αναμένεται να μετατραπεί ο άτυπος καταυλισμός των Ρομά στην περιοχή Τσαΐρια στην Περαία Θεσσαλονίκης σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου Θερμαϊκού, Γιώργου Τσαμασλή στο Ράδιο Θεσσαλονίκη.

Πριν μερικές μέρες ξεκίνησε η κατεδάφιση των παραγκών που είχαν στηθεί από τους Ρομά και ο καθαρισμός της περιοχής από τους τόνους σκουπίδια, μπάζα, ανακυκλώσιμα και αδρανή υλικά.

«Έφυγαν περίπου 1080 άτομα και αυτοί την στιγμή παραμένουν στον καταυλισμό 6 οικογένειες, περίπου 60 άτομα. Πρέπει να αποκατασταθεί η περιοχή, να καθαριστεί και με την συνδρομή της Περιφέρειας και του δήμου Θέρμης με μηχανήματά τους θα συγκεντρωθούν όλα τα αδρανή υλικά σε ένα σημείο απ όπου θα τα μεταφέρουμε σε εργοστάσιο επεξεργασίας αδρανών υλικών. Όταν θα διαμορφωθεί πλήρως η περιοχή, τότε θα γίνει και πάρκο. Σε αυτό θα βοηθήσουν και οι ίδιοι, το υποσχέθηκαν να βοηθήσουν εθελοντικά» τονίζει ο Δήμαρχος Θερμαϊκού.

 

Στον εισαγγελέα οι κάτοικοι 

Η Κίνηση Πολιτών των δήμων Θερμαϊκού και Θέρμης ενάντια στην Περιβαλλοντική Ρύπανση προσέφυγε σήμερα, Δευτέρα το πρωί στον εισαγγελέα Θεσσαλονίκης καταθέτοντας φάκελο ενάντια στις φωτιές που επανειλημμένως προκαλούνται στον καταυλισμό με αποτέλεσμα την απειλή της δημόσιας υγείας και την μόλυνση του περιβάλλοντος.

«Εμείς ζητάμε να σταματήσουν οι καύσεις διότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην υγεία των κατοίκων, στο περιβάλλον και στον υδροφόρο ορίζοντα. Δίπλα από τον καταυλισμό υπάρχουν αγρότες που καλλιεργούν προϊόντα και εμείς τα καταναλώνουμε. Εμείς θα καταθέσουμε ένα φάκελο στον εισαγγελέα με στοιχεία που συλλέγουμε από το 2015 και ζητούμε επιληφθεί του θέματος» τονίζει η Νίκη Γκινούδη, μέλος της Κίνησης Πολιτών.

Μετά από την προσφυγή των κατοίκων, ο εισαγγελέας διέταξε έρευνα για την εγκατάστασή οικογενειών Ρομά στο συγκεκριμένο οικόπεδο στην περιοχή της Περαίας.

 

Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση

Ειδικότερα, επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για  το ζήτημα με τον οικισμό των Ρομά στα Τσαϊρια στην περιοχή της Περαίας προανήγγειλε σήμερα η εισαγγελέας πλημμελειοδικών αρμόδια για θέματα περιβάλλοντος Γεσθημανή Χατζηπαρασίδου, μετά από μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν κάτοικοι της περιοχής.  Να σημειωθεί ότι τη μηνυτήρια αναφορά που κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή, υπογράφουν 551 άτομα από την περιοχή.

Η εισαγγελέας στο πλαίσιο της έρευνας ζητά από το Σώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες για παράβαση καθήκοντος, παράνομη κατάληψη και υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Επίσης ζητά να συγκληθεί σύσκεψη όλων των αρμόδιων φορέων, δήμου, περιφέρειας, αστυνομίας, πυροσβεστικής για τη λήψη μέτρων.


Νέος καταυλισμός στον Λαγκαδά

Στο χωριό Ηράκλειο του Δήμου Λαγκαδά εγκαταστάθηκαν περίπου 50 Ρομά οι οποίοι έφυγαν από την περιοχή Τσαΐρια της Περαίας.

«Το προηγούμενο διάστημα αγόρασαν ένα αγροτεμάχιο στην αγροτική περιοχή έξω από την κοινότητα Ηρακλείου του Δήμου Λαγκαδά όπου εγκατέστησαν ένα πρόχειρο καταυλισμό. Διαμένουν εκεί περίπου 50 άτομα, οικογένειες με παιδιά. Στη συνέχεια προχώρησαν  στην εγγραφή το παιδιών στο σχολείο, τέσσερα παιδάκια στο νηπιαγωγείο και δεκατρία στο δημοτικό. Αυτό δημιούργησε μια έντονη ανησυχία στην τοπική κοινότητα Ηρακλείου με αποτέλεσμα οι γονείς, τις πρώτες μέρες, να μην στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο» επισημαίνει στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ο Δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Ταχματζίδης.

Ο νέος καταυλισμός βρίσκεται σε αγροτική περιοχή χωρίς καμία υποδομή. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Λαγκαδά, οι κάτοικοι ανησυχούν και διαμαρτύρονται για θέματα υγείας αλλά και για θέματα ασφαλείας.


ΤΣΑΪΡΙΑ
Καταυλισμός «Φαρ Ουέστ»

Η περιοχή Τσαΐρια βρίσκεται κοντά στην Περαία όπου τα τελευταία 30 χρόνια οικογένειες Ρομά δημιούργησαν εκεί έναν άτυπο καταυλισμό χωρίς να υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές.

Περισσότερα από 1000 άτομα, μεταξύ αυτών και πολλά μικρά παιδιά, διέμεναν εκεί σε επικίνδυνες παράγκες που έστησαν με γυψοσανίδες, παντζούρια, σίδερα, ξύλα και ανακυκλώσιμα υλικά. Καθημερινά αυτοκίνητα ξεφόρτωναν στον καταυλισμό τόνους με μπάζα, σκουπίδια και αδρανή υλικά δημιουργώντας τα τελευταία χρόνια μια τεράστια χωματερή.

«Φαρ Ουέστ» χαρακτηρίζουν οι περισσότεροι το σημείο διότι υπήρχε άβατο για οποιονδήποτε ήθελε να εισέλθει στον καταυλισμό. Για χρόνια γινόταν ρευματοκλοπή από το δίκτυο της ΔΕΗ, με τα συνεργεία της ΔΕΗ να χρειάζεται να επέμβουν δυο ή ακόμα και τρεις φορές την ίδια μέρα για διακόψουν την παροχή ρεύματος την οποία συνέδεαν οι Ρομά παράνομα με διάφορες επικίνδυνες πατέντες. Οι τεχνικοί καταγγέλλουν ότι απειλήθηκαν ακόμα και με όπλα για να μην διακόψουν την ρευματοκλοπή.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η πυροσβεστική δεν επιχειρούσε σε κατάσβεση φωτιάς αν δεν υπήρχε η συνδρομή της αστυνομίας. Δεν είναι τυχαίο που σε μια φωτιά κάηκαν εικοσιπέντε κλεμμένα αυτοκίνητα μέσα στον καταυλισμό.

Η κατάσταση άρχισε να γίνεται χειρότερη όταν καθημερινά τους τελευταίους μήνες έβαζαν φωτιά σε καλώδια, ελαστικά και σκουπίδια, με αποτέλεσμα να απελευθερώνονται τοξικές ουσίες στην ατμόσφαιρα και η κατάσταση να γίνεται αποπνικτική για τους κατοίκους και ταυτόχρονα να απειλείται και η δημόσια υγεία.

Μέχρι στιγμής οι περισσότεροι έχουν εγκαταλείψει τον καταυλισμό, παραμένουν όμως 6 οικογένειες (περίπου 60 άτομα), οι οποίοι αρνούνται να φύγουν εάν δεν τους εξασφαλίσει πρώτα ο Δήμος χώρος για να μείνουν. Οι οικογένειες αυτές διαμένουν στην καταυλισμό τα τελευταία τριάντα χρόνια.

 

Δείτε videos από την αυτοψία του Ράδιο Θεσσαλονίκη στην περιοχή


 

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω