«Το Μεγάλο Φακέλωμα» του Edward Snowden κυκλοφορεί σε λίγες μέρες (VIDEO)

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 17.9.2019 | 09:11 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

«Το Μεγάλο Φακέλωμα» του Edward Snowden κυκλοφορεί σε λίγες μέρες (VIDEO)

ΜΑΡΙΑ ΨΩΜΑ ΠΕΤΡΙΔΟΥ || [email protected]

«Η απόφασή μου να εκθέσω στοιχεία που αποδεικνύουν επιλήψιμες πράξεις της (αμερικανικής) κυβέρνησης, υπήρξε πολύ πιο εύκολη από την απόφαση που πήρα να παραδώσω μια καταγραφή της ζωής μου με αυτό εδώ το βιβλίο»

Το 2013 ο 29χρονος Έντουαρντ Σνόουντεν έκανε ολόκληρο τον κόσμο να παγώσει, όταν αποκάλυψε τις διαδικασίες που ακολουθούσε η αμερικανική κυβέρνηση για να υποκλέπτει και να συγκεντρώνει ακόμη και το παραμικρό τηλεφώνημα , sms & e-mail. Είχε δημιουργήσει ένα άνευ προηγουμένου σύστημα μαζικής επιτήρησης που μπορούσε να εισχωρήσει στην ιδιωτική ζωή οποιουδήποτε στη Γη.

Το 2019 ο Σνόουντεν αποκαλύπτει για πρώτη φορά πώς βοήθησε να φτιαχτεί το σύστημα και τι τον οδήγησε τελικά στο να το αποκαλύψει στο παγκόσμιο κοινό. Μέσω αυτής της αποκάλυψης επιδιώκει να ενημερώσει τον κόσμο για τις πληροφορίες που μοιράζεται εν αγνοία του, κάθε φορά που μπαίνει στο διαδίκτυο ή μέσω του τηλεφώνου του, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο συλλέγονται αυτά τα δεδομένα.

Ο ίδιος σε αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στην Guardian πριν από 3 μέρες με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου του, αναφέρεται στα 18 χρόνια που έχουν περάσει από την 11η Σεπτεμβρίου ως «μια λιτανεία Αμερικανικής καταστροφής και αυτοκαταστροφής με τη θεσμοθέτηση μυστικών πολιτικών, μυστικών νόμων και μυστικών δικαστηρίων».

 

Δείτε την συνέντευξη:

 

Από τα βουκολικά προάστια της παιδικής του ηλικίας μέχρι τα κέντρα επιχειρήσεων της CIA και της NSA της ενήλικης ζωής του, το βιβλίο αυτό είναι η συναρπαστική αφήγηση ενός ευφυούς νεαρού άνδρα που μεγάλωσε μέσα στο διαδίκτυο: ενός άνδρα που έγινε κατάσκοπος, πληροφοριοδότης και εξόριστος στη Ρωσία πλέον, η συνείδηση του ίντερνετ.

Το Μεγάλο Φακέλωμα είναι μια καίριας σημασίας μαρτυρία για την ψηφιακή εποχή μας, προορισμένη να γίνει κλασική.

«Καθώς προχωρούσα στη Στοά, το συνειδητοποίησα: μπροστά μου απλωνόταν το μέλλον μου. Δε λέω ότι πήρα την απόφασή μου εκείνη τη στιγμή. Οι πιο σημαντικές αποφάσεις στη ζωή δε λαμβάνονται ποτέ έτσι. Λαμβάνονται υποσυνείδητα και εκφράζονται μόνον όταν έχουν παγιωθεί: όταν είσαι επιτέλους αρκετά δυνατός για να παραδεχτείς ότι αυτή είναι η πορεία που θα ακολουθήσουν οι πεποιθήσεις σου. Αυτό ήταν το δώρο μου στον εαυτό μου για τα εικοστά ένατα γενέθλιά μου: η επίγνωση ότι είχα μπει σε μια στοά που θα περιόριζε τη ζωή μου σε μια και μόνο πράξη που ακόμη ήταν αδιευκρίνιστη».

• Το βιβλίο κυκλοφορεί στις 26 Σεπτεμβρίου 2019
 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω