Καιρός να προσέξουμε την Ελλάδα

ΑΠΟΨΕΙΣ 16.5.2016 | 00:39 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Καιρός να προσέξουμε την Ελλάδα

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΕΣΣΟΠΟΥΛΟΣ || [email protected]

Το Δεκέμβριο του 2009 ο τότε ΥΠΕΣ Γ. Ραγκούσης πήρε στα χέρια του τις προτάσεις των συλλογικών οργάνων δημάρχων και νομαρχών για τον Καλλικράτη, αλλά τις παράχωσε στο συρτάρι. Είχε ήδη έτοιμη τη «νέα αρχιτεκτονική» της αυτοδιοίκησης, τηρώντας όλες τις ισορροπίες και τις «δικλείδες ασφαλείας» υπέρ του ελεγχόμενου συγκεντρωτισμού. Η αυτοδιοίκηση ακόμη ταλαιπωρείται.

Στο προσφυγικό, οι Ενώσεις των δημάρχων επισήμαναν στην κυβέρνηση τα επερχόμενα από το Μάιο 2015. Εκείνη όμως εξακολουθεί να μην τους ακούει, λειτουργεί εν κρυπτώ και «φυτεύει» προσφυγικούς καταυλισμούς εκεί όπου της υποδεικνύουν ποιος ξέρει ποιοι…

Όμως, το προσφυγικό είναι πολυσύνθετο θέμα. Έχει να κάνει με ανθρώπους, με τοπικές κοινωνίες, δημόσια υγεία, δημόσια τάξη, ασφάλεια, θρησκείες, διπλωματία, εξωτερικές σχέσεις, με την ίδια τη δημοκρατία, με γεωστρατηγικές ισορροπίες. Με όλα αυτά; Ναι, με όλα αυτά. Δεν είναι λογικό, μία κυβέρνηση για ένα τέτοιο μείζον θέμα να θέλει να μοιραστεί την ευθύνη με τα συλλογικά όργανα των αιρετών; Γιατί δεν το κάνει άραγε; Οι δήμαρχοι εξαρχής «είδαν» ό,τι δεν ήθελε να δει η κυβέρνηση. Ο εξελίξεις τους επιβεβαίωσαν.  

Πριν λίγες ημέρες, η Δανία -πρότυπο της ελληνικής αριστεράς σε πολλά…- ζήτησε από την Κομισιόν στην ουσία αναστολή της συνθήκης Σένγκεν.

«Το έκανα αυτό επειδή πρέπει να προσέξουμε τη Δανία», δήλωσε η υπουργός Μετανάστευσης. Ας ελπίσουμε σύντομα και η δική μας πολιτική ηγεσία να προσέξει την Ελλάδα. Και να αφήσει τα περί «no borders» για τα καφενεία.

Από το φύλλο της THESSNEWS #01 (14-15/05/2016)

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω