Χωρίς αδιέξοδα (;)

ΑΠΟΨΕΙΣ 2.9.2019 | 13:04 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Χωρίς αδιέξοδα (;)

γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΡΙΑΝΝΙΔΗΣ, δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης

Μία διαδικασία, που δεν έχει σε τίποτε να ζηλέψει ανάλογες μεθοδεύσεις αυταρχικών καθεστώτων, εκτυλίχθηκε την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου, κατά την πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης. Ανάλογες στιγμές θα υπήρξαν προφανώς και σε πολλούς άλλους Δήμους της πατρίδας μας, αφού τα όσα διημείφθησαν δεν αποτελούν παρά την εφαρμογή των αποφάσεων του υπουργού Εσωτερικών, κ. Θεοδωρικάκου, για την τροποποίηση του «Κλεισθένη».

Συγκεκριμένα και με αναφορά στον Δήμο Θεσσαλονίκης (αλλά όπως προείπαμε αυτά ισχύουν κατά αναλογία σε όλους τους Δήμους όπου ο Δήμαρχος δεν έχει την πλειοψηφία στο Δ.Σ.):

Όπως είναι γνωστό, τα όργανα λήψης αποφάσεων στους Δήμους είναι το Δημοτικό Συμβούλιο, η Επιτροπή Οικονομικών και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Μέχρι τώρα, με το καθεστώς της ενισχυμένης αναλογικής ο Δήμαρχος έκανε ό,τι ήθελε σε αυτά, αφού είχε την απόλυτη πλειοψηφία. Το ίδιο βεβαίως έκανε και η αντιπολίτευση, κατά κανόνα με την διατύπωση ενός στείρου «όχι σε όλα», γνωρίζοντας ότι δεν θα της χρεώσουν τίποτε που να αφορά σε δυσλειτουργία του Δήμου. Και οι δύο πλευρές κρύβονταν πίσω από το σύστημα διοίκησης χαϊδεύοντας τα αυτιά των ψηφοφόρων τους, μη υποχωρώντας σε τίποτα, ακόμη κι αν αυτό ήταν πρόδηλα αυτονόητο ή πολιτικά αβλαβές.

Με την απλή αναλογική τα πράγματα άλλαξαν. Η μεν αντιπολίτευση οφείλει να αιτιολογεί τα όχι της (τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε τέλμα τη λειτουργία του Δήμου), η δε διοίκηση οφείλει να σέβεται τις απόψεις των αντιπολιτευομένων παρατάξεων και να επιζητεί τρόπους αποδοχής των προτάσεων και προγραμμάτων της. Αυτό είναι κάτι που θα προήγαγε έναν πολιτικό πολιτισμό που, απ’ ό,τι φαίνεται, κάποιοι δεν τον θέλουν.

Έτσι, με σειρά εγκυκλίων του το ΥΠ.ΕΣ. μετήλθε μεθοδεύσεων για την πλήρη απαξίωση της λαϊκής βούλησης και την δημιουργία τελικώς μιας πλασματικής πλειοψηφίας σε όλα τα όργανα λήψης αποφάσεων. Δεν άφησε, δηλαδή, η κυβέρνηση να λειτουργήσει αυτός ο θεσμός εξυγίανσης του πολιτικού λόγου, αφού φτάσαμε στο σημείο (μιλώντας πάντα για τη Θεσσαλονίκη) επί συνόλου 49 μελών του Δ.Σ. οι αποφάσεις να λαμβάνονται μόλις με … 13 ψήφους (!), ενώ στις δύο Επιτροπές η παράταξη του Δημάρχου, προκειμένου να αποκτήσει την πλειοψηφία, «κλέβει» όσες έδρες της είναι απαραίτητες από αυτές των τελευταίων παρατάξεων (!!!).

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό και με τις … συνενώσεις παρατάξεων με αυτήν του Δημάρχου, νομιμοποιούν απροκάλυπτα ένα άθλιο παζάρι και πρακτικές εκβιασμών προς τον Δήμαρχο, κάτι που θα μπορούσε να είναι και άδικο για την προσωπικότητά του και ξένο προς τις πρακτικές του. Λ.χ., η συγκρότηση, μόνο για λίγες ώρες (!), της παράταξης των «ανεξάρτητων» (δηλαδή όσων αποχώρησαν από τις παρατάξεις με τις οποίες εξελέγησαν), μόνο και μόνο για να αποκτήσουν μία έδρα στις παραπάνω Επιτροπές, καταδεικνύει τη μικρότητα των κινήτρων ορισμένων και χρεώνει στον Δήμαρχο μία ουσιαστικά αντιδημοκρατική και παλιοκομματικής υφής ενέργεια, την οποία ουσιαστικά δεν είχε ανάγκη δεδομένης της διασφάλισης της απόλυτης πλειοψηφίας που του παρέχει ήδη ο Νόμος.

Εκτιμώ ότι θα δούμε πολλά τέτοια ακόμη τα επόμενα χρόνια κατά τη λειτουργία του θεσμού. Η υπευθυνότητα όλων μας απέναντι σε αξίες και αρχές που, όταν λοιδορούνται, κάποιοι διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους, θα κριθεί αποκλειστικά από τη στάση μας. Η διοίκηση έχει υποχρέωση να αποδείξει ότι δεν είχε ανάγκη των αυταρχικών μεθοδεύσεων της κυβέρνησης, αξιοποιώντας τες ως ένα αναγκαίο κακό, και η αντιπολίτευση ότι δεν κρύβεται πίσω από τις νέες τεχνητά διαμορφωμένες πλειοψηφίες και είναι αντάξια να διεκδικήσει τη συνέχιση και εφαρμογή της απλής και ανόθευτης αναλογικής ως τη μόνη δίκαιη έκφραση της λαϊκής βούλησης.


 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω