Λεβαία Φλώρινας: Μια νεοσύστατη δανειστική βιβλιοθήκη χρειάζεται τη στήριξή μας (ΦΩΤΟ)

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 26.8.2019 | 09:41 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Λεβαία Φλώρινας: Μια νεοσύστατη δανειστική βιβλιοθήκη χρειάζεται τη στήριξή μας (ΦΩΤΟ)

ΜΑΡΙΑ ΨΩΜΑ ΠΕΤΡΙΔΟΥ || [email protected]

Η δανειστική βιβλιοθήκη στο χωριό Λεβαία της Φλώρινας ξεκίνησε από ένα όνειρο μιας νέας γυναίκας, της Γιώτας Κοτσαύτη, που έχει καταφέρει με το πείσμα και τη δουλειά της να την κάνει πραγματικότητα!

Δημιούργησε έναν όμορφο και ζεστό χώρο στο χωριό, που ίσως πολλοί δεν γνωρίζετε την ύπαρξή του, καταφύγιο γνώσης και δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά κι ενήλικες. Κι όλα αυτά με δική της εθελοντική προσπάθεια που βρήκε στήριξη τόσο από τον Δήμαρχο Αμυνταίου όσο κι από ιδιώτες για να κάνει τα πρώτα της βήματα.

Διαβάστε, τι λέει η ίδια η κ. Κοτσαύτη γι’ αυτή την αξιοθαύμαστη προσπάθεια στην παραμεθόριο της χώρας μας, πού ίσως κι εσείς μπορείτε να συμβάλλετε να προχωρήσει ακόμη περισσότερο:

Πότε και πώς ξεκίνησε η ιδέα για τη δημιουργία της δανειστικής βιβλιοθήκης;

«Μία κινητή βιβλιοθήκη άλλαξε πριν πολλά χρόνια τη ζωή ενός κοριτσιού σ' ένα μικρό χωριό. Το κορίτσι εκείνο υποσχέθηκε, σαν θα μεγάλωνε, να βοηθήσει με τη σειρά του ν' αλλάξει η ζωή κι άλλων παιδιών.»

Αυτά τα λόγια συναντάει κανείς στη σελίδα μας στο facebook. Και είναι και η απάντηση στην ερώτησή σας. Η ιδέα της βιβλιοθήκης υπήρχε στο μυαλό μου πάντα.

Πόσους κατοίκους έχει η Λεβαία και πόσα παιδιά;

Έχει γύρω στους οχτακόσιους κατοίκους και γύρω στα πενήντα-εξήντα παιδιά.

Ποιός παραχώρησε τον χώρο και τον πρώτο εξοπλισμό;

Τον χώρο, όπως και κάποιες από τις βιβλιοθήκες, μας τα παραχώρησε ο δήμαρχος Αμυνταίου.

Κάποιες από τις καρέκλες η κυρία Φωτεινή Βουλγαρίδου, κάτοικος Λεβαίας.

Τα περισσότερα έπιπλα ήταν προσφορά της κυρία Μαρίας Ανθουλάκη και της οικογένειάς της, που διαθέτει μεταφορική εταιρεία στη Θεσσαλονίκη.

Κάποιες επιπλέον καρέκλες και δύο ντουλάπες μάς χάρισε πρόσφατα το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής.

Πόσα βιβλία έχει σήμερα η βιβλιοθήκη;

Τα βιβλία μας ξεπερνάνε τους 5.000 τίτλους. Ελπίζουμε σύντομα να προσθέσουμε κι άλλες βιβλιοθήκες, για να μπορούμε να βάλουμε στα ράφια κι αυτά που έρχονται συνεχώς και δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμα λόγω έλλειψης χώρου.

Η βιβλιοθήκη λειτουργεί καθημερινά και από ποιον;

Η βιβλιοθήκη ανοίγει κυρίως κάθε Παρασκευή απόγευμα από εμένα. Ό,τι κάναμε μέχρι σήμερα και ό,τι συνεχίζουμε να κάνουμε γίνεται εθελοντικά.

Ποιες είναι οι ανάγκες της βιβλιοθήκης σήμερα;

Χρειαζόμαστε πάντα νέους τίτλους βιβλίων -μυθιστορήματα για παιδιά και ενηλίκους, εφηβική λογοτεχνία, παραμύθια. Δεν έχουμε σχεδόν καθόλου βιβλία ποίησης. Μας λείπουν επίσης κάποια επιτραπέζια (monopoly, scrabble, ένα επιτραπέζιο ποδοσφαιράκι κλπ.). Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε μερικά σκαμπό. Αλλά η άμεση ανάγκη μας είναι πάντα τα αναλώσιμα υλικά (χαρτιά, χρώματα, υλικά κατασκευών κλπ.), τα καθαριστικά είδη και τα κερασματάκια για τα παιδιά μας. Η βιβλιοθήκη Λεβαίας δεν χρηματοδοτείται από πουθενά. Βασίζεται εξ ολοκλήρου στις δωρεές του κόσμου και θέλω και από εδώ να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες σε όσους μας βοήθησαν και συνεχίζουν να μας βοηθάνε.

Ποιοι είναι οι μελλοντικοί στόχοι;

Μελλοντικός μας στόχος είναι τα κρύα φθινοπωρινά και χειμωνιάτικα βράδια (-μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε στη Φλώρινα!) να μπορούμε στον πολυχώρο μας να βλέπουμε και ταινίες. Το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής μάς πρόσφερε έναν φορητό υπολογιστή και έναν προτζέκτορα. Δυστυχώς δεν έχει βρεθεί ακόμα κάποιος να κρεμάσει το πανί του προτζέκτορα, ώστε να πραγματοποιήσουμε και αυτή την επιθυμία των μικρών μας φίλων.

Επίσης, ένας από τους βασικούς μας στόχους, είναι να ταξινομηθούν τα βιβλία σύμφωνα με το σύστημα ταξινόμησης Dewey, οι κάρτες μέλους αλλά και η φιλοξενία επαγγελματιών (συγγραφέων, ζωγράφων, εκδοτών κλπ.).

Όσοι ενδιαφέρονται πώς μπορούν να έρθουν σε επικοινωνία μαζί σας και πώς μπορούν να δωρίσουν βιβλία;

'Ένα όνειρο που ονειρευόμαστε μόνοι μας είναι απλά ένα όνειρο. Ένα όνειρο που ονειρευόμαστε μαζί με άλλους είναι πραγματικότητα."

Γι’ αυτό:

Όποιος θέλει να προσφέρει βιβλία, παιχνίδια, καλλιτεχνικά είδη ή να κάνει κάποια άλλη δωρεά στη βιβλιοθήκη μας, μπορεί να επικοινωνεί με τη σελίδα μας στο facebook, με την ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] ή με το τηλέφωνο 6978198750.

Μπορείτε να στέλνετε τα γράμματα ή τα δέματά σας στην ταχυδρομική διεύθυνση: Γιώτα Κοτσαύτη, Λεβαία Φλώρινας, Τ.Κ. 53200, Δήμος Αμυνταίου-Για τη βιβλιοθήκη.
Περισσότερα εδώ: https://enakeimenomiaeikona.blogspot.com/2018/09/blog-post_18.html

Όλοι μαζί μπορούμε!

Ευχαριστούμε πολύ!

Ιδέα-υλοποίηση: Γιώτα Κοτσαύτη

Η Γιώτα Κοτσαύτη γεννήθηκε το 1981 και μεγάλωσε στη Λεβαία Φλώρινας.

Είναι συγγραφέας, απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών και μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος «Δημιουργικής Γραφής» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Κείμενά της έχουν βραβευτεί από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών, από τις εκδόσεις Εντύποις και από την ΕΠΟΚ (Ελληνικό Πολιτιστικό Όμιλο Κυπρίων).

Η αγάπη της για την παιδική, εφηβική, νεανική λογοτεχνία την οδήγησε στη δημιουργία του δημοφιλούς ιστολογίου «Ένα κείμενο, μία εικόνα».

Τον Ιούλιο του 2018 ανέλαβε εθελοντικά τη δημιουργία βιβλιοθήκης-χώρου δημιουργικής απασχόλησης στην περιοχή της, εγχείρημα που αγκαλιάστηκε με θέρμη από πολλούς ανθρώπους από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Δημιουργία βιβλιοθήκης-χώρου δημιουργικής απασχόλησης στη Λεβαία Φλώρινας.

Έχει δύο κόρες και τα τελευταία χρόνια κατοικεί μαζί με την οικογένειά της στη Λεβαία.

 

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω