Ο Αμαζόνιος καίγεται! Ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι ανησυχίας; (ΦΩΤΟ)

ΚΟΣΜΟΣ 24.8.2019 | 09:59 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Ο Αμαζόνιος καίγεται! Ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι ανησυχίας; (ΦΩΤΟ)

ΜΑΡΙΑ ΨΩΜΑ ΠΕΤΡΙΔΟΥ || [email protected]

Τα πνευμόνια της γης καίγονται! ΟΙ πυρκαγιές στον Αμαζόνιο κυριαρχούν σε όλα τα πρωτοσέλιδα.Η απραξία του προέδρου της Βραζιλίας Μπολουσάρο κεντρικό θέμα στη συνάντηση των G7 αυτό το Σαββατοκύριακο στο Μπιαρίτζ.

Σπαραξικάρδια τα βίντεο που ανεβαίνουν σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα, με τους γηγενείς που εγκαταλείπουν πανικόβλητοι τον τόπο τους και των ζώων που τρέπονται σε φυγή για να σωθούν.

Μέσα στο 2019 έχουν ξεσπάσει μέχρι στιγμής στον Αμαζόνιο 74,155 φωτιές- αύξηση 84% από την ίδια περίοδο πέρυσι. Περίπου 1 εκατομμύριο γηγενείς από 500 φυλές που ζούνε στην περιοχή, βρίσκονται σε κίνδυνο.

Κατηγορίες για την αύξηση των πυρκαγιών εκτοξεύονται κατά του προέδρου Μπολονσάρο, εξαιτίας της υποστηριξής του στους κτηνοτρόφους και υλοτόμους, για την αποψίλωση του τροπικού δάσους. Διαρκώς έρχονται στο φως ιστορίες για διοργάνωση "ημερών φωτιάς" από τους κτηνοτρόφους, προκειμένου να μετατραπεί η γη σε βοσκοτόπια.

Η Βραζιλία εκτρέφει περίπου 200 εκατομμύρια αγελάδες και είναι η μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής κρέατος στον κόσμο, προμηθεύοντας περίπου το ένα τέταρτο της παγκόσμιας αγοράς. Η εκτροφή βοοειδών και η καλλιέργεια της σόγιας, σπρώχνουν τους αγρότες όλο και πιο βαθιά μέσα στον Αμαζόνιο.

Παγκόσμια, η γεωργία είναι η κύρια αιτία για την αποψίλωση του 80% των δασών. Στον Αμαζόνιο περιπου 450,000τμ που αποψιλώθηκαν, έχουν μετατραπεί σε βοσκοτόπια. Αυτό είναι σχεδόν το ένα τέταρτο του τροπικού δάσους.

Θα πρέπει λοιπόν να ανησυχούμε για το οξυγόνο;

Όχι.

Το κάψιμο του δάσους είναι ανησυχητικό για πολλούς λόγους, η μείωση του οξυγόνου όμως δεν είναι ένας από αυτούς.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Κλίματος, ο Αμαζόνιος παράγει το 6% του παγκόσμιου οξυγόνου κι όχι το 20% , όπως λέγεται. Ακόμη όμως κι αν το νούμερο ήταν ακριβές, η ανάπτυξη των διαφόρων καλλιεργειών , παράγει επίσης οξυγόνο.
Έτσι λοιπόν, όχι, η μείωση του οξυγόνου δεν είναι ένα από τα σοβαρά προβλήματα.

Χρειάζεται λοιπόν ν' ανησυχούμε;

Εξαιρετικά!

Οι πυρκαγιές είναι ως επί το πλείστον παράνομες και μειώνουν διαρκώς τις δυνατότητες απορρόφησης άνθρακα, του μεγαλύτερου "σφουγγαριού" του κόσμου, ενώ καταστρέφουν την μοναδική βιοποικιλότητα της περιοχής. Επίσης συνεισφέρουν σε κάτι ακόμη πιο ανησυχητικό που είναι η αποψίλωση.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα ότι ο Αμαζόνιος πλησιάζει σε ένα οριακό σημείο πιά, κι ότι μετά από αυτό θα μετατραπεί σε μια ξηρή σαβάνα.

Σε μια εποχή που η γη χρειάζεται δισεκατομμύρια περισσότερα δέντρα για απορροφούν τον άνθρακα και να σταθεροποιήσουν το κλίμα, ο πλανήτης μας χάνει το μεγαλύτερο τροπικό του δάσος.

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω