Μια μέρα με το ηλεκτροκίνητο Nissan Leaf: Το μέλλον είναι εδώ!

AUTO-MOTO 7.8.2019 | 11:07 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Μια μέρα με το ηλεκτροκίνητο Nissan Leaf: Το μέλλον είναι εδώ!

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΤΖΕΡΤΖΕΒΕΛΗΣ || [email protected]

Ποιος θα  πίστευε πως στις αρχές του 2010, όταν η Ιαπωνική Nissan παρουσίαζε την πρώτη γενιά του αμιγώς ηλεκτροκίνητου Leaf, θα κατάφερνε να κερδίσει μια πρωτιά της τάξεως των 400.000 αυτοκινήτων σε όλο τον κόσμο? Αυτά ήταν τότε γιατί τώρα απέσπασε ακόμη μία ξεχωριστή πρωτιά η οποία έχει αντίκτυπο στις ζωές όλων μας, καθώς είναι το μόνο όχημα που απέσπασε 5 αστέρια στο Green New Car Assessment Program, καθώς δε ρυπαίνει, το περιβάλλον, και κατ επέκταση τις ζωές μας!

Ένιωσα πολύ όμορφα αγαπητοί μου αναγνώστες όταν κατά την διάρκεια της περασμένης εβδομάδος, βρέθηκα πίσω από το τιμόνι ενός Nissan Leaf που ευγενικά παραχώρησε η εισαγωγική εταιρία Νικ. Ι. Θεοχαράκης, προκειμένου να πάρουμε μία γεύση από ένα αυτοκίνητο που ανήκει στο μέλλον!  Και λέω την λέξη μέλλον γιατί εκεί ανήκει το Leaf, αφού πλέον, η Nissan οραματίζεται ένα διαφορετικό τρόπο χρήσεως των αυτοκινήτων, ο οποίος σέβεται όχι μόνο το περιβάλλον, αλλά και την ζωή όλων μας!

 

Με το κλείσιμο της πόρτας  του νέου Nissan LEAF, ένας άλλος κόσμος, εξαιρετικά προηγμένος ξεδιπλώθηκε μπροστά στα μάτια μου! Ένα φάσμα σύγχρονων τεχνολογιών, ανέλαβαν δράση, με τις χρηστικές και ευανάγνωστες ενδείξεις πάνω στο ταμπλό, να ενημερώνουν, για όλες τις λειτουργίες του ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου!

Απίστευτη και συνάμα ελεύθερη η κυκλοφορία του στο κέντρο της πόλης σε μία μέρα, με πολύ ζέστη και έντονη κίνηση! Η χρήση του e-pedal που ενεργοποιείται με το πάτημα ενός κουμπιού, είναι αξεπέραστη! Δίνει την δυνατότητα στον οδηγό να επιταχύνει και αντιστοίχως να επιβραδύνει το LEAF χρησιμοποιώντας ένα μόνο πεντάλ!! Μέχρι πριν  από κάποια χρόνια την ευκολία αυτή ούτε που θα μπορούσαμε να την φανταστούμε! Το αυτοκίνητο συνδέεται πολύ «εύκολα» με το smartphone ( όπως και όλα τα μοντέλα της Nissan) και επίσης δίνει την δυνατότητα, στον οδηγό μέσω εφαρμογής να ενημερώνεται για τα επίπεδα αυτονομίας των μπαταριών του, καθώς και να βάζει σε λειτουργία τον κλιματισμό του, από κάποια απόσταση!

Μου φάνηκε πολύ άνετο μέσα στην κίνηση, απροβλημάτιστο, και με απόλυτη ακρίβεια στους ελιγμούς του. Δεν μπορούσε να γλιστρήσει προς τα πίσω στις ανηφόρες της Άνω πόλεως, και η επιτάχυνσή των 150 αλόγων που παράγει ο ηλεκτροκινητήρας του Leaf με τα 320nm της εκρηκτικής ροπής , μου χάρισε τρελά χαμόγελα καθώς είδα τα μούτρα στα διπλανά αυτοκίνητα! Το δε παρκάρισμά του είναι παιχνιδάκι. Το ευφυές αυτόνομο σύστημα pro-pilot δίνει την δυνατότητα στο αυτοκίνητο να παρκάρει μοναχό του. Είπατε κάτι?  Αυτή θα είναι η εξέλιξη και η πρόοδος την επόμενη δεκαετία στην αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία προσανατολίζει τις κινήσεις της στον τομέα της αυτόνομης οδήγησης.

Η περιφερειακή ορατότητα που έχει η θέση του οδηγού είναι πληρέστατη, και αποτελεσματική. Η αυτονομία των μπαταριών ιόντων λιθίου χωρητικότητας 40kw (το νέο μοντέλο θα εφοδιάζεται με 60kw μπαταρία) βρίσκονται τοποθετημένες στο πάτωμα του Leaf, και χαρίζουν αυτονομία αρκετή για περάσετε μια μέρα χωρίς προβλήματα τόσο στην εργασία όσο και στο ταξίδι σας. Ταξίδι όχι για να πάμε στο Μπάνσκο για Σκί, έτσι? Η Nissan βάσει του νέου κύκλου WLTP, ανακοινώνει μια θεωρητική αυτονομία της τάξεως των 270 χλμ. Χρησιμοποίησα φούλ το σύστημα κλιματισμού μιας και έξω η θερμοκρασία σαραντάριζε, κινήθηκα σε όλη την πόλη 3 φορές ,και ακόμη είχα επαρκή φόρτιση να πάω και για μια βουτιά μέχρι την Σαχάρα, στην Ν. Ηράκλεια!

Σε γενικές γραμμές μου άρεσε το Leaf, και τα 32.990€ που απαιτούνται για την αγορά του αξίζουν μέχρι και το τελευταίο σεντς! Μακάρι να αλλάξει κάτι στο εγγύς μέλλον και να δούμε περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στους δρόμους, αλλά αυτό θα είναι εφικτό να γίνει μόνο αν τοποθετηθούν σύγχρονοι ταχυφορτιστές, σε αρκετά σημεία που ζουν και κινούνται οι ευφυής άνθρωποι!

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω