Πλ. Ελευθερίας στην Άνω Ηλιούπολη: Τοπόσημο ξανά για τη Δυτική Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ)

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 5.8.2019 | 20:25 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Πλ. Ελευθερίας στην Άνω Ηλιούπολη: Τοπόσημο ξανά για τη Δυτική Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ)

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΥΛΩΝΑΣ || [email protected]

Η πασίγνωστη φράση του Ιταλού μαθηματικού και αστρονόμου, Γαλιλαίου «και όμως γυρίζει» μπορεί να αποτυπώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτό που συμβαίνει τον τελευταίο καιρό στην πλατεία Ελευθερίας στην Άνω Ηλιούπολη.

Η πλατεία της Δυτικής Θεσσαλονίκης που γνώρισε στιγμές δόξας κατά το παρελθόν αλλά στο πέρασμα του χρόνου παρήκμασε, επέστρεψε δυναμικά στο προσκήνιο.
Από έναν σχεδόν εγκαταλελειμμένο χώρο με φθαρμένες υποδομές μετατράπηκε σε σημείο αναφοράς για ανθρώπους όλων των ηλικιών.

Η δημοτική αρχή του Δήμου Παύλου-Μελά ικανοποιώντας ένα χρόνιο αίτημα κατοίκων και επαγγελματιών προχώρησε στη ριζική ανάπλαση της πλατείας αναβαθμίζοντας την ευρύτερη περιοχή.

 

Τα έργα ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2018

Οι παλιές και φθαρμένες κατασκευές έδωσαν τη θέση τους σε σύγχρονες και λειτουργικές υποδομές, δημιουργώντας ένα σύγχρονο περιβάλλον πολιτισμού, αναψυχής και παιχνιδιού, μέσα στον αστικό ιστό.

Από τις βασικές παρεμβάσεις ήταν η κατασκευή πεζοδρόμων, η διαπλάτυνση του δαπέδου, η δημιουργία ράμπας για τα ποδήλατα και ΑΜΕΑ και η φύτευση πολλών δέντρων.

Η μεταμορφωμένη πλατεία έγινε ξανά τοπόσημο, όχι μόνο για τους δημότες της Ηλιούπολης αλλά και των όμορων συνοικιών. Δεκάδες πολίτες συγκεντρώνονται καθημερινά είτε για μια απλή βόλτα, είτε για έναν καφέ με φίλους και φυσικά παιδιά που βρήκαν έναν ελεύθερο δημόσιο χώρο.

«Η δημιουργία μιας πλατείας που θα άλλαζε την εικόνα της Άνω Ηλιούπολης και θα σηματοδοτούσε ένα νέο ξεκίνημα για την περιοχή ήταν το στοίχημα της δημοτικής αρχής, το οποίο σε πρώτη φάση δείχνει ότι κερδήθηκε. Η πλατεία αποκτά τη χαμένη της αίγλη αναφέρει στην Thessnews ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ανακύκλωσης και Πρασίνου, Σάκης Λαζαρίδης.

 

Αισιόδοξοι οι επαγγελματίες

Τα χαμόγελα και η αισιοδοξία επέστρεψαν στους επαγγελματίες οι οποίοι έβλεπαν τα τελευταία χρόνια την πλατεία άδεια όπως και τα καταστήματα τους.
Ο Νίκος Χατζηγεωργιάδης, ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης, έζησε την άνοδο, την πτώση και τώρα παρατηρεί τα σημάδια της ανάκαμψης. Θυμάται τα καλά χρόνια με τα θρυλικά μαγαζιά όπως το Κόμφορτ, το Ντεφλέρ, το Νέσους, το Αρχοντικό, αλλά και την πτωτική πορεία της τελευταίας δεκαετίας με τα συνεχόμενα λουκέτα.

Δίνει τα εύσημα στη δημοτική αρχή του Δημήτρη Δεμουρτζίδη καθώς όπως λέει υλοποίησε ένα πάγιο αίτημα για ανάπλαση της πλατείας. «Βλέπουμε μια σταθερή ανοδική πορεία, η οποία εκτιμούμε ότι θα συνεχιστεί, δεν υπάρχει πλέον μαγαζί ξενοίκιαστο και βλέπουμε κόσμο να επιστρέφει για την έξοδο του από την πλατεία Εύοσμου, η οποία είχε πάρει τα πρωτεία» σημειώνει ο κ. Χατζηγεωργιάδης στην Thessnews.

Ο Μιχάλης Επιτροπίδης, ιδιοκτήτης καφέ-μπαρ με μεγάλη εμπειρία στην πιάτσα, δηλώνει πως ενώ είχε αποφασίσει να μεταφέρει αλλού το κατάστημα, λόγω της πεσμένης κίνησης, με την ανάπλαση όχι μόνο άλλαξε γνώμη αλλά έκανε και ανακαίνιση. «Βλέπω τις προοπτικές που απέκτησε η περιοχή και αποφάσισα να επενδύσω εδώ» τονίζει.

Βλέποντας τα θετικά μηνύματα οι επιχειρηματίες προχωρούν και στη σύσταση σωματείου Επαγγελματιών-Εμπόρων Ηλιούπολης με στόχο την εμπορική αναβάθμιση της περιοχής και την προώθηση δράσεων αλλά και αιτημάτων προς τους φορείς.

 

 

«Ο κόσμος επέστρεψε»

Ο Αλέξανδρος Εμμεινίδης, ελεύθερος επαγγελματίας και πρόεδρος του ποντιακού συλλόγου «Αλ. Υψηλάντης», απολάμβανε τον καφέ του σε ένα από τα μαγαζιά.

«Ήταν μια περιοχή που είχε σβηστεί από το χάρτη, είχε εκμηδενιστεί από κόσμο, ζωντάνευε μόνο στο τριήμερο των εκδηλώσεων του συλλόγου. Τώρα τα πράγματα άλλαξαν, ο κόσμος επέστρεψε, βλέπω πρόσωπα που είχα να δω δεκαπέντε χρόνια και το πιο σημαντικό είναι ότι εμείς, οι μεγαλύτεροι, βλέπουμε τα παιδιά να παίζουν εδώ» μας είπε ο κ. Εμμεινίδης.

 

«Παιχνίδι με τα ποδήλατα»

Η 13χρονη Μαρκέλα δεν σταματά να κάνει βόλτες με το ποδήλατο μαζί με άλλα παιδιά στην ειδική κατασκευή στην άκρη της πλατείας, με τους πίδακες από το σιντριβάνι να λειτουργούν δροσιστικά. «Είμαστε ευχαριστημένοι με την ανάπλαση, έρχομαι κάθε μέρα με τον αδερφό μου και τους φίλους μου να παίξουμε» λέει όλα χαρά στην Thessnews.

Στο παγκάκι κάθεται η μητέρα της Νικολέτα μαζί με τις φίλες της, βλέποντας τα παιδιά τους να παίζουν. «Όλα είναι πιο όμορφα και για τα παιδιά και για εμάς, τους μεγαλύτερους» σημειώνει.
 

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #168 (27/07/2019-28/07/2019)

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω