Ένας ουρανός με αστέρια… στην Κουρούνα Γρεβενών

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 3.8.2019 | 09:50 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Ένας ουρανός με αστέρια… στην Κουρούνα Γρεβενών

ΘΕΟΔΩΡΑ ΚΑΡΑΚΙΟΥΛΑΧ || [email protected]

Ερασιτέχνες αστρονόμοι κατασκηνώνουν σε υψόμετρο 1400μ για να παρατηρήσουν τα αστέρια…!

Ξεκίνησε η 13η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων που πραγματοποιείται 2-4 Αυγούστου στους Φιλιππαίους Γρεβενών.

Οι λάτρεις της παρατήρησης του ουρανού κατασκήνωσαν στην θέση Κουρούνα των Γρεβενών, στις παλιές κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις και εξοπλισμένοι με τα τηλεσκόπιά τους θα παρατηρήσουν τα ουράνια σώματα και θα τα φωτογραφήσουν και θα ξεναγήσουν τους μη μυημένους στο ηλιακό μας σύστημα.

«Αυτήν την περίοδο φαίνονται πάρα πολύ καλά ο Δίας και ο Κρόνος. Αν κοιτάξετε γύρω στις 10 με 11 το βράδυ προς τον νότο, θα δείτε στον ορίζοντα ένα πολύ λαμπρό αστέρι. Αυτό δεν είναι αστέρι, αν το δείτε με τηλεσκόπιο είναι ο πλανήτης Δίας, ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος. Αν κοιτάξετε πιο αριστερά από τον Δία θα δείτε επίσης ένα λαμπρό αστέρι, όχι τόσο λαμπρό όπως ο Δίας, αυτό είναι ο Κρόνος. Αν τους δείτε και τους δυο με τηλεσκόπιο θα δείτε ότι ο Κρόνος έχε τους γνωστούς δακτυλίους του, οι οποίοι φαίνονται πάρα πολύ ωραία αυτό τον καιρό και ο Δίας είναι πολύ εντυπωσιακός διότι φαίνονται οι ζώνες του και τα φεγγάρια του» εξηγεί στην ThessNews.gr ο Σταύρος Κουκιογλου, Πρόεδρος του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας.

 

Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από τον όμιλο Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης και τον Σύλλογο Αστρονομίας Δυτικής Μακεδονίας με έδρα την Κοζάνη. Σύμφωνα με τον κο Κουκιόγλου, μόλις ολοκληρωθεί η ουρανογραφία και η επίδειξη των ουράνιων σωμάτων με laser point, όσοι βρεθούν στην Κουρούνα, θα έχουν την ευκαιρία να δουν και να παρατηρήσουν με το τηλεσκόπιο τους πλανήτες, τα αστέρια και τα νεφελώματα.

«Η θέση Κουρούνα επιλέχθηκε διότι δεν έχει φωτορύπανση όπως άλλες περιοχές. Είναι ενδεικτική τοποθεσία, με πολύ σκοτεινό ουρανό που είναι ιδανική για τέτοιες δραστηριότητες. Όποιος έρθει, θα ενθουσιαστεί με το πόσα χιλιάδες αστέρια μπορεί να δει, σε μια περιοχή που δεν έχει καθόλου φως» συμπληρώνει ο Σ. Κουκιόγλου.

Η Κουρούνα είναι ένας κατασκηνωτικός χώρος, βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 1400μ στον δρόμο για Σαμαρίνα, στους Φιλιππαίους Γρεβενών. Όσοι θέλουν να απολαύσουν το υπέροχο θέαμα, μπορούν να βρεθούν εκεί μαζί με την σκηνή τους και να θαυμάσουν με το τηλεσκόπιο τον γαλαξία μας.


 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω