Πότε ισχύει στην Ελλάδα ένας νόμος;

ΑΠΟΨΕΙΣ 2.8.2019 | 10:00 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Πότε ισχύει στην Ελλάδα ένας νόμος;

γράφει ο ΙΓΝΑΤΙΟΣ ΚΑΪΤΕΖΙΔΗΣ, δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη

Η ιστορία με τον αντικαπνιστικό νόμο στη χώρα μας είναι ένα εξαιρετικό case study για να βοηθήσει τους φοιτητές νομικής να αντιληφθούν πότε ισχύει στην Ελλάδα ένας νόμος. Η «παραδοσιακή» άποψη προέβλεπε πως ένας νόμος ίσχυε από τη δημοσίευσή του στην εφημερίδα της κυβερνήσεως (εκτός άλλης ειδικότερης πρόβλεψης).

Για παράδειγμα ο αντικαπνιστικός νόμος 3730/2008 προέβλεπε την άμεση εφαρμογή του από 23.12.2008, δηλαδή πριν 11 χρόνια! Δεν ίσχυσε όμως ποτέ. Πριν λίγες εβδομάδες ο πρωθυπουργός είπε πως θα ισχύσει ο αντικαπνιστικός νόμος. Άρα, ένας νόμος στην Ελλάδα ισχύει από  τότε που το λέει ο Πρωθυπουργός!

Και μόλις χθες στο πλαίσιο της απόφασης εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου εκδόθηκε μια νέα εγκύκλιος που προβλέπει πολλά από τα θέματα εφαρμογής του νέου νόμου. Άρα ένας νόμος ισχύει από την εγκύκλιο που θα εκδώσει ο υπουργός! Επειδή όμως αυτό συνέβη και παλαιότερα αλλά ο νόμος δεν ίσχυσε, γιατί κανένας δεν τον εφάρμοσε, φαίνεται πως ένας νόμος ισχύει μόνο αν βρεθούν αυτοί που θα τον εφαρμόσουν! 

Και έτσι κάπως πέρασαν τα χρόνια και ενώ υπήρχε νόμος, οι θεριακλήδες φυσούσαν τον καπνό πάνω στους άλλους, οι ταβέρνες είχαν αόρατες ζώνες απαγόρευσης και ποτήρια για τασάκια, τα βραδινά μαγαζιά έγιναν ξαφνικά όλα «καμπριολέ» για να επιτρέπεται το κάπνισμα, ο επικεφαλής της ΗΔΙΚΑ (δημόσιο) παρήγγειλε μέσω του Διαύγεια τασάκια για το γραφείο του (για τους επισκέπτες είπε!) και οι αρμόδιοι δεν έκοψαν πρόστιμο ποτέ και σε κανέναν,  ίσως επειδή το σύννεφο καπνού εμπόδιζε την ορατότητα προς τους παραβάτες. 

Και μετά το έριξαν στο κάπνισμα στα νοσοκομεία, στα πανεπιστήμια, στα δημαρχεία, στις υπηρεσίες του δημοσίου, στα σχολεία, στο κτίριο του υπουργείου Υγείας (μαντέψτε ποιος), σε αθλητικά κέντρα και φυσικά στη Βουλή! Κλείνω με την πολύ ενδιαφέρουσα υποσημείωση πως στην Ελλάδα υπάρχει απαγόρευση του καπνίσματος εντός των δημοσίων κτιρίων με Βασιλικό Διάταγμα του 1856, το οποίο κατά περίεργο τρόπο δεν υπέπεσε στην αντίληψη της αριστεράς για να δώσει στην αντικαπνιστική εκστρατεία ταξικά χαρακτηριστικά. Από το 1856 πέρασαν μέχρι σήμερα 163 χρόνια. Οπότε για να απαντήσουμε και στο ερώτημα του άρθρου, στην Ελλάδα ένας νόμος ισχύει 163 χρόνια μετά την πρώτη του ψήφιση.    

 

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω