Ν. Κωνσταντινίδης της ΑΝΑΔΟΜΩ στην ThessNews: Πολύ θετικό μέτρο η αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομή

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ 31.7.2019 | 23:13 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Ν. Κωνσταντινίδης της ΑΝΑΔΟΜΩ στην ThessNews: Πολύ θετικό μέτρο η αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομή

THESSNEWS

Η αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομή θα ρυθμίσει την αγορά και θα δικαιώσει τις εταιρίες που παρέμειναν στον τεχνικό κλάδο αυτά τα δύσκολα χρόνια, επισημαίνει σε συνέντευξη του στην Thessnews ο επικεφαλής της «Αναδομώ», κ. Νίκος Κωνσταντινίδης.

Ο κ. Κωνσταντινίδης τονίζει πως η οικοδομή ξυπνάει αλλά με πολύ αργούς ρυθμούς και ίσως το μέτρο με την αναστολή του ΦΠΑ είναι αυτό που περιμένει για να «αναστηθεί».


- Πως τοποθετείστε για την πρόθεση της νέας κυβέρνησης να αναστείλει την επιβολή ΦΠΑ στην οικοδομή για μία τριετία;
Είναι ένα μέτρο πολύ θετικό, αυτό που εξαγγέλθηκε είναι ακόμα γενικό βέβαια. Σίγουρα από ότι φαίνεται θα ανασταλεί ο φόρος υπεραξίας και μάλλον για τα νεόδμητα, αλλά η νέα κυβέρνηση νομίζω ότι εξετάζει κάτι πιο διευρυμένο, σε πρότυπα άλλων αναδυόμενων οικονομιών οπότε είναι κάτι που έχει λειτουργήσει αφού έχει δοκιμαστεί και μόνο θετικά αποτελέσματα θα έχει.
 

- Θεωρείτε ότι αυτή η πρωτοβουλία μπορεί να τονώσει την οικοδομική δραστηριότητα; Χρειάζονται πιθανώς και άλλες τέτοιες κινήσεις;
Σίγουρα θα λειτουργήσει βοηθητικά, αλλά αυτό θα είναι το λιγότερο, η αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομή θα ρυθμίσει την αγορά και θα δικαιώσει τις εταιρίες που παρέμειναν στον τεχνικό κλάδο αυτά τα δύσκολα χρόνια, και για να απαντήσω και στο δεύτερο σκέλος πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο διευρυμένο και να εφαρμοστεί κυρίως στις ανακαινίσεις. Να το αναλύσω λίγο αυτό και θα μιλήσω για την εταιρία μας, την ΑΝΑΔΟΜΩ γιατί μεγάλες εταιρίες και πρέπει και είναι σε όλα νόμιμες, ασφαλιστικά ταμεία, ΦΠΑ, φορολογία, κάτι που όμως δεν ισχύει για τον εμπειροτέχνη ο οποίος καταστρατηγεί όλα τα παραπάνω αφού παλεύει σε μια κατεστραμμένη οικονομία για την επιβίωση, φυσικά και δεν τον κατηγορώ αλλά αυτό δημιουργεί έναν αθέμιτο ανταγωνισμό. Ποιος ιδιώτης και γιατί να πληρώσει 24% ΦΠΑ για μία ανακαίνιση, σας μιλάω ως ειδικός στις ανακαινίσεις οι εφτά στις δέκα ανακαινίσεις στην Ελλάδα πιστεύω ότι δεν τιμολογούνται. Αυτό σημαίνει ότι το κράτος εκτός από τον ΦΠΑ χάνει και τον αντίστοιχο φόρο αλλά και ένσημα, αναστέλλοντας τον ΦΠΑ αυτόματα δεν θα υπάρχει λόγος να μην εκδίδεται τιμολόγιο οπότε θα φορολογείτε κανονικά, αυτό βέβαια θα βοηθήσει και σε πολλούς άλλους τομείς όπως η διαχείριση των προϊόντων αποξήλωσης, αλλιώς τα διαχειρίζεται μία εταιρία αλλιώς ο εμπειροτέχνης, την ποιότητα κατασκευής και φυσικά την εξέλιξη του κλάδου προς όφελος του πελάτη. Απλά τα πράγματα αφού ούτως ή άλλως από την ανακαίνιση το κράτος δεν εισπράττει ΦΠΑ, ας τον αναστείλει, και την αγορά θα ρυθμίσει και φόρους θα εισπράξει, το έχει κάνει και η Κύπρος με θεαματικά αποτελέσματα.
 

- Ποια είναι η κατάσταση στην οικοδομή σήμερα; Υπάρχει ενδιαφέρον για αγορά κατοικιών (εξοχικών ή μη) και από ξένους υπήκοους;
Η οικοδομή ξυπνάει αλλά με πολύ αργούς ρυθμούς ίσως το μέτρο με την αναστολή του ΦΠΑ είναι αυτό που περιμένει για να αναστηθεί, νομίζω ότι το μέλλον είναι οι ανακαινίσεις πάντως, η αλλαγή χρήσης παλαιών ακινήτων, παλιά εμπορικά ή επαγγελματικά ακίνητα να μετατραπούν σε οικιστικά. Είναι πολύ μεγάλη η ανάγκη ειδικά στην πόλη μας για οικιστικά ακίνητα στο κέντρο. Τα τελευταία χρόνια η προσέλευση επενδυτών είναι μεγάλη, έχουμε αρκετούς πελάτες από Ελλάδα αλλά και από εξωτερικό, κυρίως Ισραήλ, αλλά και από τα Βαλκάνια. Η αγορά των ακινήτων σε αντίθεση με την κατασκευή πάει πάρα πολύ καλά, οι τιμές ανεβαίνουν, περιοχές όπως το κέντρο της πόλης έχουν ήδη κορεστεί, οι ευκαιρίες έχουν εκλείψει και από αγορά αγοραστή έχει γίνει πλέον αγορά πωλητή. Ελπίζω τα επόμενα έτη και με την αναστολή του ΦΠΑ να γενικευτεί αυτό το κλίμα και στα ακίνητα εκτός αστικού ιστού.
 

- Πως κινείται επίσης η αγορά των ανακαινίσεων;

Στην ΑΝΑΔΟΜΩ ασχολούμαστε πολλά χρόνια με τις ανακαινίσεις, ήμασταν ίσως η πρώτη τεχνική εταιρία στην Ελλάδα που ιδρυθήκαμε με μόνο σκοπό στο καταστατικό μας την ανακαίνιση. Όπως έχω ξαναπεί η ανακαίνιση για τον τεχνικό κλάδο είναι ότι η χειρουργική για την ιατρική. Υπάρχει κακός ανταγωνισμός, όχι ανάμεσα στις εταιρίες που είναι ωραίος ανταγωνισμός και πάει τον κλάδο παρακάτω στην επόμενη μέρα, αλλά από ιδιώτες εργολάβους που δεν έχουν ούτε την τεχνογνωσία ούτε την ικανότητα να ολοκληρώσουν ακόμα και ένα απλά έργο ανακαίνισης. Το βλέπω συνέχεια, ημιτελείς κατασκευές, κακοτεχνίες τεράστιοι, χρόνοι παράδοσης. Η αγορά των ανακινήσεων πλέον προσφέρει στον πελάτη εγγύηση κατασκευής, εγγυημένο χρόνο παράδοσης ακόμα και ευκολίες πληρωμής, δεν αξίζει να θυσιάσει κάποιος τα παραπάνω και να ρισκάρει προκειμένου να γλυτώσει λίγα χρήματα, που στο τέλος μπορεί και να μην τα γλυτώσει, και φυσικά τον σεβασμό στο περιβάλλον, την νομοθεσία και κυρίως στο εργατοτεχνικό προσωπικό.

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #168 (27/07/2019-28/07/2019)

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω