Αναστηλώνεται η Μονή της Αναλήψεως στην Καρβάλη της Καππαδοκίας - Η ιστορία του Ναού (ΦΩΤΟ+VIDEO)

THESSHISTORY 19.7.2019 | 10:04 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Αναστηλώνεται η Μονή της Αναλήψεως στην Καρβάλη της Καππαδοκίας - Η ιστορία του Ναού (ΦΩΤΟ+VIDEO)

ΘΕΟΔΩΡΑ ΚΑΡΑΚΙΟΥΛΑΧ || [email protected]

Ο ναός της Αναλήψεως στην Καρβάλη της Καππαδοκίας, χτισμένος τον 19ο αιώνα, αποτελεί ένα από τα ιστορικά μνημεία της περιοχής. Βρίσκεται μερικά μέτρα έξω από το χωριό, πάνω σε ένα βραχώδη λόφο όπου από κάτω εκτείνεται η λίμνη και απέναντι υψώνεται το πανέμορφο χωριό της Καρβάλης ή αλλιώς Γκέλβερι χαρίζοντας  στο τοπίο θεά απαράμιλλης ομορφιάς.

Πριν μερικές μέρες έγιναν εργασίες αναστήλωσης, αποκατάστασης και συντήρησης του ναού, καθαρίστηκαν τα γκράφιτι μέσα από την εκκλησία και αναμένεται να καθαριστεί και να συντηρηθεί το κτήριο που αποτελούσε το μοναστήρι  μέσα στον αύλειο χώρο του ναού.

Σύμφωνα με την διεύθυνση του Μουσείου Aksaray στο Güzelyurt, σε συνεργασία με το περιφερειακό εργαστήριο αναστήλωσης και συντήρησης του Nevşehir, ο καθαρισμός του Ναού της Αναλήψεως ολοκληρώθηκε κατά 90%.

 

 

Η ιστορία του Ναού

Η Μονή της Αναλήψεως χτίστηκε το 1864, όπως γράφει και στην επιγραφή στην δυτική είσοδο του ναού και άρχισε να λειτουργεί το 1896. Η μονή οικοδομήθηκε με έξοδα του Γεωργάκη εφένδη Τσολάκογλου στα ερείπια βυζαντινού παρεκκλησιού πάνω σε βραχώδες λόφο απέναντι από την Καρβάλη. Στο βιβλίο του Συμεών Κοιμίσογλου «Καππαδοκία» διαβάζουμε: «…Η τοποθεσία είναι εξαιρετική. Η Μονή αυτή κοσμήθηκε με πολύ ωραίους πολυελαίους και αξιόλογες εικόνες. Θα λειτουργούσε ως ιερατική σχολή της Ανατολής, όπως είχε προτείνει ο αρχιμανδρίτης και ερευνητής Ιωάννης Παντελεημονίδης (1850-1901) και το είχαν αποδεχτεί όλοι, αλλά… αλλιώς τα θέλαν οι άνθρωποι και αλλιώς τα έφερε η μοίρα. Σήμερα οι Τούρκοι την ονομάζουν Γιουκαρί Κιλισέ».

Στα βορειοανατολικά της μονής υπάρχει μοναστήρι με έξι κελιά  με μεγάλο χώρο τραπεζαρίας και σπουδαστήριο. Ανάμεσα στο μοναστήρι και την εκκλησία υπάρχει μεγάλη δεξαμενή χτισμένη πάνω στον βράχο.

Η θέα από την μονή κόβει την ανάσα στο επ[ισκέπτη καθώς από κάτω απλώνεται η τεχνική λιμνη και ακριβώς απέναντι πάνω στον λόφο η Καρβάλη με τα υπόσκαφα και τα μοναστήρια φαντάζει σαν να σταμάτησε ο χρόνος σε άλλη εποχή.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, το 2011 βρέθηκε στην Κρβάλη της Καππαδοκίας και έκανε τα θυρανοίξια της Μονής της Αναλήψεως.

 

Στο video και στις φωτογραφίες φαίνεται πως ήταν η μονή πριν περίπου τρεις μήνες, το Πάσχα του 2019 από το πρόσφατο ταξίδι μου.
 

 

Η μονή της Αναλήψεως στην Καρβάλη της Καππαδοκίας

 

Η διαδρομή για να φτάσει κανείς στο μοναστήρι

 

Η επιγραφή στο ναό

 


Η θέα σου κόβει την ανάσα. Απέναντι η Καρβάλη στην Καππαδοκία


Η μονή της Αναλήψεως στην Καππαδοκία


Κελί του μοναστηριού


Ο ναός μέσα και ο βανδαλισμός


Ο ναός μέσα


Το μοναστήρι


Οι εργασίες αποκατάστασης και αναστήλωσης του ναού

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω