Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης: Πράξη βανδαλισμού τα grafiti στα μνημεία (ΦΩΤΟ)

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 18.7.2019 | 13:37 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης: Πράξη βανδαλισμού τα grafiti στα μνημεία (ΦΩΤΟ)

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΥΛΩΝΑΣ || [email protected]

Πράξη βανδαλισμού και βεβήλωσης χαρακτήρισε τα grafiti που γίνονται κατά καιρούς στα σημαντικά μνημεία της Θεσσαλονίκης, όπως η Ροτόντα, το Γαλεριανό Συγκρότημα, η Ρωμαϊκή Αγορά, τα Βυζαντινά Τοίχοι και άλλα τα οποία αποτελούν παγκόσμια κληρονομιά και είμαι υπό την προστασία της UNESCO, ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, Γιώργος Σκιαδαρέσης.

Δεν μπορεί όπως επισήμανε ο κ. Σκιαδαρέσης οποίος θέλει να επιβληθεί με την υπογραφή του να βανδαλίζει τους περιβόλους ακόμη και τα ίδια τα μνημεία είτε με grafiti είτε απλά γράφοντας συνθήματα κοινωνικού ή πολιτικού περιεχομένου. Στάθηκε στην πολύτιμη συνεργασία με φορείς όπως η Πολιτική Εταιρεία, ο Σύλλογος Ιστορικού Κέντρου και σωματείων όπως ο ΠΑΟΚ για την αποκατάσταση των μνημείων.

Τόνισε ότι είναι σημαντικό να υπάρξουν χώροι έκφρασης για όσους ασχολούνται με το grafiti το οποίο το χαρακτήρισε μορφή τέχνης που κάποιοι την ασκούν με λάθος τρόπο.

Ανέφερε πως είναι σημαντικό η κουλτούρα του grafiti να διδάσκεται μέσα στα σχολεία, λέγοντας πως η Εφορία Αρχαιοτήτων θα ξεκινήσει από το νέο έτος πρόγραμμα ενημέρωσης σε σχολεία της Θεσσαλονίκης.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το προσωπικό της υπηρεσίας βρίσκεται κάθε μέρα στο δρόμο όμως τόνισε ότι δεν υπάρχουν πάντα τα απαραίτητα κονδύλια τόσο για την αγορά ποιοτικών υλικών για τον καθαρισμό των επιφανειών αλλά και για την φύλαξη των μνημείων.

"Κάνουμε μαγικά για να καταφέρουμε να τα κρατήσουμε ανοικτά. το προσωπικό είναι ελάχιστο σε σχέση με τον αριθμό των χωρών με συνέπεια να κλείνουν νωρίτερα τις πόρτες τους για το κοινό" τόνισε.

Επισήμανε ότι οι επιφάνειες των μνημείων επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η συντήρηση της Αψίδας του Γαλέριου.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας, Σταύρος Ανδρεάδης σημείωσε ότι η εταιρεία ανταποκρίθηκε με χαρά στην συνεργασία με την Εφορία Αρχαιοτήτων για τον καθαρισμό του περιβόλου της Ροτόντας, ένα μνημείο που κοσμεί την πόλη.

Χαρακτήρισε απίστευτη αθλιότητα και λεηλασία τα grafiti ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι κάποιοι θα επιχειρήσουν να το ξανά κάνουν. "Πρέπει να δεσμευτούμε όλοι ότι δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί κάτι παρόμοιο" τόνισε.

Τέλος ακολούθησε ξενάγηση στην μοναδική έκθεση «Η λάμψη του ψηφιδωτού. Αυθεντικά και αντίγραφα από τη Θεσσαλονίκη και τη Ραβένα» που φιλοξενείται αυτές τις ημέρες στο μνημείο της Ροτόντας.

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω