ΝΙΚΟΛΑ ΤΕΣΛΑ: Μια παραγκωνισμένη ιδιοφυία

RETRO 18.7.2019 | 07:50 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

ΝΙΚΟΛΑ ΤΕΣΛΑ: Μια παραγκωνισμένη ιδιοφυία

ΜΑΡΙΑ ΨΩΜΑ ΠΕΤΡΙΔΟΥ || [email protected]

Χωρίς τον Νίκολα Τέσλα δεν θα υπήρχε εναλλασσόμενο ρεύμα στο σπίτι μας, το φως της λάμπας δεν θα είχε νικήσει το σκοτάδι, δεν θα λειτουργούσε ο υπολογιστής και η καφετιέρα μας. Του χρωστάμε 700 και πλέον εφευρέσεις, ορισμένες εκ των οποίων θεμελίωσαν τον κόσμο μας

 

«Ο Νικολά Τέσλα παραμένει ο μύθος, το κεντρικό σημείο, το αρχέτυπο όλων των επιστημόνων του 20ού αιώνα» / Gerry Vassilatos, Lost Science.

Ο Νίκολα Τέσλα, ο άνθρωπος στον οποίο οφείλουμε την ενεργειακή απελευθέρωση και τις ασύρματες επικοινωνίες, υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους εφευρέτες του 20ού αιώνα, αλλά πέθανε πάμφτωχος!

Ήταν ένας χαρισματικός μαθητής που οι δάσκαλοί του στο δημοτικό τον κατηγόρησαν ότι αντέγραφε επειδή έλυνε τα προβλήματα ταχύτατα! Διάβαζε ασταμάτητα, μιλούσε περισσότερες από επτά γλώσσες. Σπούδασε στο Πολυτεχνικό Ινστιτούτο του Γκρατς της Αυστρίας και έκανε πολλά παράδοξα κι επικίνδυνα για την επιστήμη του, την οποία υπηρετούσε με ασίγαστο πάθος. Έκανε ο ίδιος… πειραματόζωο τον εαυτό του, προκειμένου να αποδείξει ότι το εναλλασσόμενο ρεύμα είναι ακίνδυνο. Αυτός, ο εφευρέτης του ηλεκτρισμού, αρνήθηκε το Νόμπελ Φυσικής, επειδή έπρεπε να το μοιραστεί με τον Τόμας Έντισον.

 

Από το χωριό Σμίλιαν

Ο Τέσλα γεννήθηκε τη νύχτα της 10ης Ιουλίου 1856 στο χωριό Σμίλιαν της Λίκα, στη μεθόριο που χώριζε δυο αυτοκρατορίες: την Αυστροουγγρική και την Οθωμανική. Την ίδια χρονιά γεννήθηκαν ο Όσκαρ Ουάιλντ, ο Σιγκμουντ Φρόιντ και ο Μπέρναρντ Σω!

Ο πατέρας του Τέσλα ήταν Σέρβος ορθόδοξος ιερέας και η μητέρα του μια αγράμματη αλλά ταλαντούχα χωριατοπούλα, προικισμένη με το χάρισμα να μαθαίνει εύκολα ξένες γλώσσες και να εφευρίσκει πρακτικές λύσεις για τα καθημερινά προβλήματα.

Από την γέννησή του ακόμη, ο Νίκολα Τέσλα ήταν ένα φιλάσθενο αγόρι, που ανησύχησε τον πατέρα του και τον έκανε να τον βαφτίσει αμέσως μόλις γεννήθηκε. Από τα πρώτα χρόνια της ζωής του εκδήλωσε μεγάλη αγάπη για τη φύση και τα ζώα, περιδιάβαινε με τις ώρες στα δάση και στην εξοχή και παρατηρούσε τα πάντα.

 

Από τεσσάρων χρονών

Σε ηλικία μόλις τεσσάρων ετών οραματίστηκε τρόπους άντλησης ενέργειας από μικρό καταρράκτη που βρισκόταν κοντά στο σπίτι του. Κατασκεύασε έναν τροχό που γύριζε γύρω από έναν άξονα, που ήταν δεμένος σε μια διχαλωτή βέργα. Ο μικρός Νίκολα χαιρόταν να βλέπει τον τροχό να γυρίζει ασταμάτητα από τη δύναμη του νερού, κάνοντας σχέδια για τη δημιουργία ενός μεγαλύτερου τροχού.

Όταν λίγα χρόνια αργότερα είδε μια φωτογραφία από τους καταρράκτες του Νιαγάρα, είπε στον πατέρα του: «Μια μέρα θα ήθελα να τους τιθασεύσω». Πράγματι, χρόνια αργότερα θα έκανε την επιθυμία του πραγματικότητα.

Όταν ήταν μαθητής στο γυμνάσιο, ο Τέσλα είδε για πρώτη φορά μια πειραματική επίδειξη του ηλεκτρισμού κι έμεινε έκθαμβος! «Το κάθε πείραμα έβρισκε στο μυαλό μου χίλιες αντανακλάσεις. Ήθελα να μάθω περισσότερα για αυτή την εκπληκτική δύναμη. Λαχταρούσα τα πειράματα και τις έρευνες και πάντα μόλις τελείωνε το μάθημα είχα μια θλίψη στην ψυχή» έγραψε ο ίδιος αργότερα στο βιβλίο του «Οι Εφευρέσεις μου».

Από τότε ενθουσιάστηκε τόσο πολύ με τη νέα επιστήμη του ηλεκτρισμού, που αποφάσισε να μάθει αγγλικά για να διαβάζει τα γραπτά του πρωτοπόρου Αμερικανού εφευρέτη, Τόμας Έντισον.

 

Η πρώτη δουλειά

Μετά τις πανεπιστημιακές σπουδές του, έπιασε δουλειά σε μια τηλεφωνική εταιρεία στη Βουδαπέστη. Κατά τη διάρκεια της εκεί εργασίας του εφηύρε έναν τηλεφωνικό ενισχυτή, που έγινε ο πρόγονος του σημερινού ηχείου. Όμως πάντα είχε στο μυαλό του το πρόβλημα της εφεύρεσης μιας συσκευής εναλλασσόμενου ρεύματος.

Όταν το 1882 εξαιτίας μιας ασθένειας, έμεινε για κάποιες μέρες εκτός εργασίας, ένα ηλιοβασίλεμα περπατώντας με τον φίλο του σ’ ένα πάρκο της Βουδαπέστης απήγγειλε στα γερμανικά στίχους από τον Φάουστ του Γκαίτε. Τότε του ήρθε ξαφνικά σαν αποκάλυψη μια μεγαλοφυής ιδέα που έμελλε να οδηγήσει την ανθρωπότητα σε πλήρη εξηλεκτρισμό.

Αμέσως άρχισε να χαράζει με το μπαστούνι του στο χώμα διαγράμματα, σχεδιάζοντας πρόχειρα έναν κινητήρα. «Τον βλέπεις;» ρώτησε τον φίλο του. «Κοίταξέ με τώρα που θα τον αντιστρέψω. Αυτό είναι! Ένα περιστρεφόμενο μαγνητικό πεδίο. Δες πόσο ήσυχα λειτουργεί! Χωρίς σπίθες. Χωρίς θόρυβο. Λειτουργεί τέλεια» συμπλήρωσε όταν τελείωσε τα διαγράμματά του.

Με αυτόν τον ασυνήθιστο τρόπο ο Τέσλα συνέλαβε για πρώτη φορά την ιδέα του περιστρεφόμενου μαγνητικού πεδίου και του επαγωγικού κινητήρα, ο οποίος χρησιμοποιείται σήμερα σε κάθε ηλεκτρική συσκευή.

 

ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΤΕΣΛΑ
Θεμέλιο του σύγχρονου κόσμου

Το έργο του Νίκολα Τέσλα αποτελεί το θεμέλιο του σύγχρονου κόσμου. Από αυτό το έργο ξεπήδησε μια επανάσταση, είχε σχολιάσει κάποτε ο Αμερικανός φυσικός Μπέρεντ για τη συνεισφορά του στη διαμόρφωση του κόσμου μας.

Εναλλασσόμενο ρεύμα, επαγωγικοί κινητήρες, πολυφασικό σύστημα, ρεύματα υψηλής συχνότητας, ηλεκτρικός ταλαντωτής, πηνίο Τέσλα, ραδιόφωνο, ακτινογραφία (Τεσλόγραμμα), τηλεκατεύθυνση, αυτοματισμός, ασύρματη μεταφορά ενέργειας, τηλεγεωδυναμική, προωθητικοί κινητήρες, ραντάρ, ιντερφερόμετρο, ηλεκτρομαγνητική προστασία…

Είναι μερικές από τις 700 εφευρέσεις που ο Σέρβος επιστήμονας πρόσφερε στην ανθρωπότητα.

Ο Τέσλα παρά το γεγονός ότι χρεώνεται όλες αυτές τις ευρεσιτεχνίες, ήταν ένας θεωρητικός τύπος, ένας τολμηρός εξερευνητής που αδιαφορούσε για την πρακτική εφαρμογή και-κυρίως- για το εμπορικό όφελος από την εκμετάλλευση των ανακαλύψεών του. Αυτή ήταν και η μεγαλύτερη διαφορά του με τον Τόμας Έντισον που ήταν ένας εφευρέτης (με πάνω από 1.000 ευρεσιτεχνίες) που ενδιαφερόταν αποκλειστικά για την πρακτική εφαρμογή και εμπορική εκμετάλλευση των εφευρέσεών του.

Ο μεγάλος εφευρέτης ήταν ένας «μοναχικός καβαλάρης» που παρέμεινε σε όλη του τη ζωή ανένταχτος και ελεύθερος, δίνοντας σκληρές μάχες με το επιστημονικό και βιομηχανικό κατεστημένο της εποχής του. Μάχες που σε κάποιες νίκησε, ενώ στις περισσότερες έχασε γιατί αντιδρούσε στα κατεστημένα συμφέροντα.

Ο Νίκολα Τέσλα υπήρξε ένας ποιητής της επιστήμης και ταυτόχρονα ένας παράξενος, εκκεντρικός άνθρωπος που ακολουθούσε ένα δικό του «σχέδιο ζωής». Από την ηλικία των 34 χρόνων, σταμάτησε να πίνει τσάι ή αλκοόλ, να φοράει ρολόι ή δαχτυλίδια και να τρώει οτιδήποτε μαγείρευε κάποιος άλλος. Αν και ήδη ήταν δοξασμένος και πλούσιος, προτίμησε να προχωρήσει κι άλλο, προσπαθώντας να προσφέρει στην ανθρωπότητα ένα πολύ μεγαλύτερο δώρο: την Ελεύθερη Ενέργεια.

Ο Τέσλα πίστευε πως ήταν δυνατή η μετάδοση της ηλεκτρικής ενέργειας με ασύρματο τρόπο και έφτιαξε σχέδια για ένα παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα, που θα μετέδιδε ραδιοσήματα και θα μετέφερε την ηλεκτρική ενέργεια! Το σχέδιό του αυτό, ήταν τόσο ριζοσπαστικό για την εποχή του, που μόλις το δημοσιοποίησε οι πόρτες της Wall Street έκλεισαν για αυτόν. Τα μονοπωλιακά συμφέροντα κι όσοι είχαν επενδύσει στο σύστημα του εναλλασσόμενου ρεύματος, αρνήθηκαν να τον χρηματοδοτήσουν. Δεν του δόθηκε ποτέ καμιά άλλη ευκαιρία για να φέρει την Ελεύθερη Ενέργεια στον κόσμο.

Συνέχισε όμως μέχρι το τέλος της ζωής του να οραματίζεται και να κατασκευάζει διάφορα χρήσιμα επιτεύγματα.

 

Ο Νίκολα Τέσλα πέθανε στις 7 Ιανουαρίου του 1943, φτωχός κι αγνοημένος, σε ένα ταπεινό δωμάτιο του ξενοδοχείου «New Yorker».

«Η ενέργεια βρίσκεται παντού και σε αφθονία. Εμείς όμως διψάμε. Μοιάζουμε με κάποιον που βρίσκεται πάνω σε μια βάρκα που πλέει μέσα σ’ ένα ποτάμι, αλλά πεθαίνει από δίψα, γιατί δεν διαθέτει ένα ποτήρι για να πιεί νερό» συνήθιζε να λέει ο μεγάλος Σερβοαμερικανός εφευρέτης για την Ελεύθερη Ενέργεια.

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #166 (13/07/2019-20/07/2019)

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω