Πανίσχυρη κυβέρνηση – Ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 17.7.2019 | 20:24 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Πανίσχυρη κυβέρνηση – Ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση

ΣΑΚΗΣ ΜΟΣΧΗΣ || [email protected]

Ο διπολισμός σε όλο του το μεγαλείο - Σχέδιο διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ - Χτίζει τείχη το ΚΙΝΑΛ. Ο λαϊκισμός έχει καταρρεύσει σχεδόν στο σύνολό του και βασικοί του εκπρόσωποι άλλαξαν, βούλιαξαν ή καταλαμβάνουν περιορισμένο χώρο, Η παρουσίαση του νέου μοντέλου διακυβέρνησης μπορεί να σημαίνει πολλά αν υλοποιηθεί στο σύνολό του ή τίποτα αν οδηγηθεί σε «εκπτώσεις»

 

Όλοι οι πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν τις τελευταίες μέρες ότι η εκλογή της ΝΔ με περίπου 40% και ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης, καθώς και το 31,53 του μεταμορφωμένου ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν δείγματα επιστροφής της χώρας στην κανονικότητα, με την έννοια ότι έχουν εγκαταλειφθεί από το εκλογικό σώμα απονενοημένες ενέργειες του παρελθόντος. Ο λαϊκισμός έχει καταρρεύσει σχεδόν στο σύνολό του και βασικοί του εκπρόσωποι άλλαξαν, βούλιαξαν ή καταλαμβάνουν περιορισμένο χώρο.

Προφανώς οι πλειοψηφία των Ελλήνων κουράστηκε από τους πειραματισμούς και αυτό, σε συνδυασμό με την απομυθοποίηση της θεωρίας του «άλλου δρόμου» από την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, την οδήγησε σε προ του 2010 επιλογές. Ο δικομματισμός αναβίωσε και παρ’ όλο που απέχει ακόμα από τα ποσοστά του παρελθόντος δείχνει ότι ήρθε για να μείνει. Απλά προέκυψε «αντικαταστάτης» ως προς τον έναν του πόλο.
Με αυτά τα ποσοστά ο μεν Κυρ. Μητσοτάκης έχει την ευχέρεια να προχωρήσει σε τομές και μεταρρυθμίσεις τόσο στον τρόπο άσκησης πολιτικής όσο και στις δομές, ο δε Αλ. Τσίπρας μπορεί με την άνεσή του, και απαλλαγμένος από την καθημερινή διαχείριση της εξουσίας, να ολοκληρώσει την μετάβαση του κόμματος στο Κέντρο. Για το ΚΙΝΑΛ ξημέρωσε στις 8 Ιουλίου μια εξαιρετικά δύσκολη μέρα, αφού κινδυνεύει να συνθλιβεί από τις συμπληγάδες, το ΚΚΕ παρέμεινε αγκυλωμένο, ενώ Ελληνική Λύση από δεξιά της ΝΔ και ΜέΡΑ25 από αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ καλούνται να διαλύσουν τις αμφιβολίες που προκαλούν ακόμα και σε όσους τους ψήφισαν.
                                                           

Ο πήχης

Είναι προφανές ότι το 40% δεν αφορά ψηφοφόρους της ΝΔ και ότι όλοι στην κυβέρνηση πρέπει να το συνειδητοποιήσουν εξ αρχής. Την ψήφισαν άνθρωποι που δεν μπορούσαν να το σκεφτούν ούτε στους εφιάλτες τους. Ο Κυρ. Μητσοτάκης καρπώθηκε την κούραση των πολιτών από την χαμένη μνημονιακή δεκαετία και την πεποίθηση ότι δεν μπορεί η χώρα να προχωρήσει χωρίς «να σπάσει αυγά». Του δίνεται, λοιπόν μια ιδανική ευκαιρία να θεσμοθετήσει μια σειρά από κοσμογονικές αλλαγές για το ελληνικό κράτος και μάλιστα με την αμέριστη στήριξη του κόσμου.
Ο πρωθυπουργός, με την παρουσίαση του κυβερνητικού σχήματος, έδειξε ότι ετοιμαζόταν από καιρό. Η εν λόγω σύνθεση δεν προκύπτει προφανώς μέσα σε δέκα ώρες. Η πλειάδα εξωκοινοβουλευτικών προσώπων εννοείται ότι δεν αιφνιδιάστηκε από την πρόταση υπουργοποίησης. Πρέπει όμως να αποδείξει την ετοιμότητα στην πράξη. Η απάλειψη στρεβλώσεων, η προσέλκυση επενδύσεων και όποια άλλη πράξη απαιτείται για να αποκτήσει δυναμική η χώρα και να ξεφύγει από την αναιμική ανάπτυξη, είναι στοιχήματα που υποχρεούται να κερδίσει.
                                                   

Φίλοι και εχθροί

Ο Κυρ. Μητσοτάκης μιλούσε συνεχώς προεκλογικά για ένα άλλο μείγμα οικονομικής πολιτικής. Δεν θα τον αφήσουν όμως οι δανειστές να βάλει το κάρο μπροστά απ’ το βόδι. Το μεταρρυθμιστικό έργο θα πρέπει να πηγαίνει παράλληλα με τις όποιες φορολογικές παρεμβάσεις, διότι μπορεί ο πρόεδρος της ΝΔ να διατείνεται ότι διαθέτει φίλους και συμμάχους στην Ευρωζώνη, αλλά εκεί που αρχίζει το χρήμα τελειώνουν όλα. Η χώρα δεσμεύεται από συμφωνίες που υπέγραψε μόλις πέρυσι για να «βγει» απ’ τα μνημόνια.

Οι φίλοι και σύμμαχοι του κ. Μητσοτάκη είναι ταυτόχρονα και δανειστές και ο στόχος για πλεονάσματα της τάξης του 3,5% είναι αμείλικτος και πολυετής. Πρέπει πρώτα να κερδίσει με αποτελεσματικά έργα την εμπιστοσύνη τους και μετά να δοκιμάσει την ευελιξία τους στο επίπεδο της επαναδιαπραγμάτευσης. Υπάρχουν τεράστια κεφάλαια ανοιχτά, όπως είναι η ΔΕΗ, η κατάσταση των τραπεζών, η γραφειοκρατία, η ανεξαρτησία των Αρχών, το ξεμπλοκάρισμα των επενδύσεων, η απασχόληση, το «μαύρο» χρήμα και πρέπει «να περάσει στις εξετάσεις».
                                                          

Νέο μοντέλο

Η παρουσίαση του νέου μοντέλου διακυβέρνησης μπορεί να σημαίνει πολλά αν υλοποιηθεί στο σύνολό του ή τίποτα αν οδηγηθεί σε «εκπτώσεις». Ο Κυρ. Μητσοτάκης δείχνει πως θέλει να πάρει το παιχνίδι επάνω του. Θέτει τους στόχους και δίνει συγκεκριμένα καθήκοντα και χρονοδιαγράμματα στους υπουργούς σε προσωπικούς φακέλους. Θέτει σε λειτουργία την ψηφιακή πλατφόρμα «ΜΑΖΙ» για να παρακολουθεί την πορεία προς τους στόχους κατά τη διάρκεια της εξάμηνης διορίας. 

Έχουν όλα αυτά πρακτική αξία; Μπορεί και ναι. Θα φανεί στο κλείσιμο του εξαμήνου από το ποιοι στόχοι επετεύχθησαν και ποιοι υπουργοί που δεν τους έπιασαν «τιμωρήθηκαν». Σίγουρα όμως είναι ένας τρόπος να προβάλει προς κάθε κατεύθυνση ποιος είναι το «αφεντικό» και επίσης να δεσμεύει με κάποιο τρόπο τους υπουργούς στην παραγωγή συγκεκριμένου έργου. Στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως υπεύθυνος για τη χάραξη της κυβερνητικής πολιτικής είναι ο ίδιος και δεν θα ανεχθεί από κανέναν προσωπικές ατζέντες και στρατηγικές.

Σε πρώτη φάση προφανώς και δεν πρόκειται το μοντέλο να αμφισβητηθεί από κανέναν ούτε να τεθεί θέμα «ευνουχισμού». Αν πετύχει η επιβολή «μνημονίων» στους υπουργούς, θα του πιστωθεί η επιτυχία. Οποιαδήποτε όμως παρέκκλιση και αστοχία θα χρεώνεται και πάλι στον ίδιο. Και «μνημόνιο» και σύστημα παρακολούθησης της εφαρμογής του δεν παρέχουν στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό περίοδο προσαρμογής ούτε περιθώρια λάθους.

                                                     

Δεν θα αφήσει τίποτα

Κοσμογονικές αλλαγές, με όπλο το 31,53%, ετοιμάζει ο Αλ. Τσίπρας στον ΣΥΡΙΖΑ. Η χρονική πολυτέλεια που του παρέχει πλέον η απομάκρυνση από τη διακυβέρνηση της χώρας, σε συνδυασμό με την αδιαμφισβήτητη κυριαρχία που του προσφέρει το εκλογικό ποσοστό, θα του λύσει τα χέρια για να πραγματοποιήσει το όνειρό του: το καινούργιο ΠΑΣΟΚ. Το δεύτερο κύμα «εκκαθαρίσεων» που πραγματοποιήθηκε στις πρόσφατες εκλογές, με το «κλείσιμο του ματιού» υπέρ ανθρώπων του περιβάλλοντός του και των ΠΑΣΟΚογενών του κόμματος, αποδεικνύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ της προηγούμενης φάσης, που ήξεραν και… αγάπησαν οι ψηφοφόροι του, μπαίνει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.

Πολλοί πιστεύουν ότι ο κ. Τσίπρας θα φιλοτεχνήσει ένα εντελώς διαφορετικό προφίλ για τον ΣΥΡΙΖΑ, τέτοιο που θα ταιριάζει απόλυτα σε ένα κόμμα που θέλει να γίνει ο εκπρόσωπος του συνόλου της Κεντροαριστεράς. Κάποιοι λένε ότι «τώρα θα φορέσει γραβάτα». Ο ίδιος έχει συνειδητοποιήσει ότι οι κινηματικές συμπεριφορές έκλεισαν τον κύκλο τους, δεν εμπνέουν πια και ότι το ποσοστό που εξασφάλισε είναι ενός αστικού κόμματος, «βαφτισμένου» στη διακυβέρνηση και στα μνημόνια, που αποτελεί τον αντίθετο  πόλο της Δεξιάς.

Οι αλλαγές οι οποίες θα προκύψουν, θα συνδυάζονται και με τις ανάλογες τοποθετήσεις προσώπων σε καίρια πόστα, που θα σηματοδοτούν το τέλος της προηγούμενης εποχής. Ακούγεται έντονα ότι η προώθηση πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ θα συνεχιστεί και στα όργανα του κόμματος, για να γίνει ακόμα πιο «ελκυστικός» ο ΣΥΡΙΖΑ σε Κεντρώους ψηφοφόρους, ενώ ταυτόχρονα με αυτόν τον τρόπο θα συνεχίσει να διεμβολίζει το Κίνημα Αλλαγής.

                                         

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα

Οι απόψεις για την αξία του εκλογικού αποτελέσματος διίστανται στο ΚΙΝΑΛ. Άλλοι πιστεύουν ότι άντεξε και πιστώνεται με χρόνο για τη συνέχεια κι άλλοι ότι το 8,1% απλά εμποδίζει τις εξελίξεις που θα ξεκαθάριζαν τον λόγο ύπαρξής του, άρα και τον ρόλο του στο νέο διπολικό σκηνικό. Ο κίνδυνος να το «καταπιεί» ο ΣΥΡΙΖΑ με τη μορφή της Προοδευτικής Συμμαχίας ή η ΝΔ του Κεντροδεξιού Μητσοτάκη είναι ορατός.

Η Φ. Γεννηματά αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει γύρω της, γι’ αυτό και χρησιμοποίησε υψηλότατους τόνους στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, λέγοντας «όσοι αισθάνονται ευάλωτοι και επιρρεπείς στον πειρασμό της καρέκλας, να φύγουν τώρα». Ξέρει ότι θα ακολουθήσουν κι άλλοι, οι οποίοι δεν είναι ευχαριστημένοι με το εκλογικό αποτέλεσμα και την πορεία του κόμματος, που θα πάρουν τον δρόμο της εξόδου.

Στην προσπάθειά της να συσπειρώσει γύρω της όσους περισσότερους μπορεί, μίλησε ευθέως ακόμα και για την ύπαρξη υπονομευτών: «Θα επαναλάβω και σήμερα κάτι που – καθόλου τυχαία – είχα επισημάνει δημόσια προ καιρού. Όμως κάποιοι όχι μόνο δεν είχαν τα κότσια να δείξουν το πραγματικό τους πρόσωπο, τις υπόγειες συναλλαγές τους, αλλά έμειναν μέσα, ως δούρειοι ίπποι για να υπονομεύσουν».

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ επιμένει ότι θα διατηρήσουν τον αυτόνομο ρόλο και την αυτοδύναμη πορεία τους. Ταυτόχρονα αμύνεται στις «εφόδους προσάρτησης» από τον ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκοντας να τονίζει με σθένος ότι δεν είναι ίδιοι: «Επειδή κάποιοι αρχίζουν το “βιολί” της “ουράς” του δήθεν προοδευτικού πόλου του ΣΥΡΙΖΑ, επαναλαμβάνω: Είμαστε ένα κόμμα τελείως διαφορετικό από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί δεν έχουν καμία σχέση με τις σύγχρονες σοσιαλδημοκρατικές αντιλήψεις».

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #166 (13/07/2019-20/07/2019)

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω