Ας ελπίσουμε να μην είναι «μια από τα ίδια»

ΑΠΟΨΕΙΣ 17.7.2019 | 19:34 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Ας ελπίσουμε να μην είναι «μια από τα ίδια»

ΣΑΚΗΣ ΜΟΣΧΗΣ || [email protected]

Κι αν δεν έχουμε ακούσει από πρωθυπουργούς της Μεταπολίτευσης ηχηρά συνθήματα και πομπώδης εκφράσεις στην προσπάθειά τους να δώσουν έμφαση στους στόχους και στον τρόπο που θα κυβερνούσαν. Το τι ακολούθησε βέβαια είναι γνωστό… Η χρεοκοπία του 2010 είναι αδιάψευστος μάρτυρας και θα μείνει στην παγκόσμια Πολιτική Ιστορία ως μνημείο ανικανότητας και κακοδιαχείρισης μιας προηγμένης χώρας από το πολιτικό προσωπικό της.

Η Ελλάδα πέρασε, μετά την «Αποκατάσταση της Δημοκρατίας» από τον Κ. Καραμανλή, από την εποχή της «Αλλαγής», της «Κάθαρσης», του «Εκσυγχρονισμού», της «Επανίδρυσης του Κράτους» και των «Αντιεξουσιαστών στην εξουσία». Δυστυχώς όμως η χώρα δεν «απογειώθηκε» με βάση τις προϋποθέσεις που υπήρχαν. Ούτε η Δημοκρατία αποκαταστάθηκε στο 100%, ούτε το ελληνικό κράτος άλλαξε ριζικά, ούτε εκσυγχρονίστηκε, ούτε βέβαια επανιδρύθηκε. Τουναντίον «προσγειώθηκε» ανώμαλα την ώρα που παρίστανε πως «λεφτά υπάρχουν».

Ακολούθησε η μνημονιακή περίοδος με τα κόμματα σε συνθήκες Βαβέλ, παντελώς ανέτοιμα και λίγα να παριστάνουν ότι ξέρουν και μπορούν και με τους πολίτες να «αγανακτούν», να «μην πληρώνουν» και να «την πληρώνουν», εξουσιοδοτώντας διάφορους απίθανους τύπους, άλλους να εκδικηθούν τους προηγούμενους κι άλλους να τους οδηγήσουν στη Γη της Επαγγελίας. Το σε ποιο στάδιο βρισκόμαστε είναι ηλίου φαεινότερο.

Πολλοί λένε ότι πλέον επέστρεψε η κανονικότητα. Αν είναι έτσι, η κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη έχει την ευκαιρία να προχωρήσει σε τομές και μεταρρυθμίσεις απαραίτητες για τον τόπο. Το χρονικό της περιθώριο είναι ελάχιστο. Οι κυβερνήσεις έχουν ένα «παράθυρο δημιουργικότητας» περίπου δύο ετών από τη μέρα που αναλαμβάνουν.

Μετά αυτό κλείνει και ασχολούνται με την τήρηση ισορροπιών, τις αμβλύνσεις και λειάνσεις γωνιών στην προσπάθεια επανεκλογής τους. Δύο χρόνια. Αλλιώς θα πάρει κι αυτή τη θέση της δίπλα σε προηγούμενες, κάτι που κανέναν δεν απασχολεί. Η τύχη της Ελλάδας είναι το θέμα. 

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #166 (13/07/2019-20/07/2019)
 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω