Ευρώπη στους 40 βαθμούς

ΑΠΟΨΕΙΣ 7.7.2019 | 08:34 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Ευρώπη στους 40 βαθμούς

γράφει ο ΙΓΝΑΤΙΟΣ ΚΑΪΤΕΖΙΔΗΣ, δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη

Υπάρχει ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο του Μάρκ Λίνας, ενός ακτιβιστή συγγραφέα, με τίτλο «Έξι βαθμοί» το οποίο περιγράφει το μέλλον της ανθρωπότητας σε έναν θερμότερο πλανήτη. 

Τα έξι κεφάλαια του βιβλίου έχουν εντυπωσιακά λιτούς τίτλους,  κάθε ένα κεφάλαιο  το νούμερο της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη: +1ο , +2ο , +3ο,  +4ο , +5ο ,+6ο.  Ο συγγραφέας αναλύει τις ανθρώπινες και κρατικές συμπεριφορές που συντελούν στην αύξηση της θερμοκρασίας με κορύφωση τις συνέπειες, που είναι πραγματικά εφιαλτικές.

Δυστυχώς για την ανθρωπότητα ποτέ δεν πήραμε στα σοβαρά τα σήματα όλων αυτών που επισήμαιναν τον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής. Θεωρούσαμε πως η επαλήθευση του σεναρίου έχει σοβαρά κενά αποδείξεων, πως είναι δραματοποιημένη προβολή του μέλλοντος, πως αν δεν το ζούμε δεν υπάρχει και εν τέλει δεν είναι και δική μας υπόθεση αφού δεν είμαστε Σούπερμεν να σώσουμε τον πλανήτη. Τι κι αν υπήρχαν εκκλήσεις για νησιά που βουλιάζουν από την άνοδο της στάθμης των θαλασσών. Τι κι αν η τρύπα του όζοντος διαρκώς μεγαλώνει. Η κλιματική αλλαγή είναι το τελευταίο θέμα της ατζέντας. Ακόμη και στην τρέχουσα πολιτική συζήτηση, δεν υπάρχει πουθενά.

Τα νέα ασφαλώς δεν είναι καλά. Η Βόρεια Ευρώπη «βράζει» στους 40 βαθμούς. Μεγάλες περιοχές του κόσμου ερημοποιούνται. Οι πάγοι στην ανταρκτική άρχισαν να λιώνουν με ανησυχητικούς ρυθμούς. Αυτό που αποτελούσε κάποτε σενάριο, είναι σήμερα πραγματικότητα. Αυτό που όλοι φοβόμασταν, το να φτάσει η κλιματική αλλαγή σε μη αναστρέψιμο σημείο φαίνεται να επαληθεύεται με τον πιο εφιαλτικό τρόπο. Και παρόλα αυτά, συνεχίζουμε να περιοριζόμαστε στην παρατήρηση παρά στη δράση.

Ακόμη και οι διεθνείς διασκέψεις και τα κλιματικά πρωτόκολλα παζαρεύονται για να μην αλλάξει το οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης των ρυπογόνων χωρών. Οι στόχοι είναι πλέον μικροί μπροστά σε ένα φαινόμενο που εξελίσσεται με απρόβλεπτη ταχύτητα.

Δεν χρειάζεται πολλή φαντασία για να σκεφτεί κάποιος τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Τις τεράστιες μετακινήσεις πληθυσμών από περιοχές που είναι άνυδρες και ερημωμένες. Τις μεγάλες θεομηνίες που καταστρέφουν την ανθρώπινη δημιουργία και ύπαρξη με ασύλληπτη ένταση και συχνότητα. Την εξάντληση των φυσικών πόρων της γης σε μια φρενίτιδα παραγωγής άχρηστων υλικών περιττής πολυτέλειας. Τη μείωση της ευφορίας της γης, την εξαφάνιση της χλωρίδας, τα αποτελέσματα της υπεραλίευσης, τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα. Και αυτά πριν λίγα χρόνια θεωρούνταν κινδυνολογίες.

Κλείνω μ’ ένα απόσπασμα του βιβλίου: «Ολόκληρες εκτάσεις γίνονται μη κατοικήσιμες. Πληθυσμοί αποδεκατίζονται. Σε κάποια μέρη του κόσμου η γη στεγνώνει. Καλώς ήλθατε σε έναν κόσμο έξι βαθμούς θερμότερο από τον σημερινό. Καλώς ήρθατε στο μέλλον».           

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #165 (05/07/2019-07/07/2019)

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω