Αυτοκριτική μακριά από την εξουσία

ΑΠΟΨΕΙΣ 6.7.2019 | 08:29 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Αυτοκριτική μακριά από την εξουσία

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ || [email protected]

Ζούμε τις εκλογές της τιμωρίας και του μαύρου. Ειδικά στην Βόρεια Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε την «ταφόπλακά» του μόνος του, με την Συμφωνία των Πρεσπών. Οι μετρήσεις που είχε – και καλά – ο Νίκος Κοτζιάς στα χέρια του περί 50-50% δεν ανταποκρίθηκαν ούτε στις δημοσκοπήσεις ούτε φυσικά και στην ευρωκάλπη.

Η τιμωρία αλλά και το «μαύρο» στον Τσίπρα είναι το πρώτο βασικό συμπέρασμα. Αυτοί οι ψήφοι δεν φαίνεται ότι μπορούν να επιστρέψουν στον ΣΥΡΙΖΑ ή στο νέο κόμμα Τσίπρα που αναμένουμε μετά τις εκλογές. Όσο ειδικά οι Σκοπιανοί δεν δείχνουν διάθεση να εφαρμόσουν την συμφωνία τόσο δεν πρόκειται να ξεχαστεί η ιστορία.

Το δεύτερο συμπέρασμα είναι η διαμαρτυρία της μεσαίας τάξης που βόγκηξε από την φορολογία για να υπάρξουν υπερπλεονάσματα και να μοιράζονται πολύτιμα μεν - αλλά άνισα επιδόματα. Η μικρομεσαία επιχείρηση εξολοθρεύθηκε τα πρώτα χρόνια του μνημονίου για χάρη των πολυεθνικών και δέχθηκε την χαριστική βολή στην τελευταία τετραετία.

Οι ρυθμίσεις άργησαν να έρθουν και τα μέτρα ελάφρυνσης. Αλλά σίγουρα θα παίξουν τον ρόλο τους σε μια ενδεχόμενη κακή κυβέρνηση της ΝΔ. Αυτοί οι ψηφοφόροι μπορεί να επιστρέψουν αν ο Μητσοτάκης αποδειχθεί χειρότερος του Τσίπρα.

Τέλος ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πληρώνουν το μάρμαρο της ρητορικής τους. Στην επωδό του «οι άλλοι καλύτεροι ήταν» τα προβλήματα της διακυβέρνηση έμπαιναν κάτω από το χαλί και κάθε μέρα ένας κόκκος εμπιστοσύνης και ανοχής χανόταν από το πολιτικό κεφάλαιο της κυβέρνησης. Το Μάτι δεν θα πρέπει να ξεχαστεί ποτέ από τους ίδιους τους ΣΥΡΙΖΑίους. Ένα μάθημα πως μπορεί η αμετροέπεια να σε οδηγήσει στο σημείο να κατηγορείς νεκρούς που είχαν αυθαίρετα για να «σώσεις το τομάρι σου».  Τα λάθη είναι για να σε κάνουν καλύτερο και τώρα χωρίς την εξουσία με καθαρό μυαλό μπορεί να γίνει και η σωστή αυτοκριτική.
 

Από το φύλλο της THESSNEWS #165 (05/07/2019-07/07/2019)

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω