Νυφούδης: Πρέπει να παρακολουθούμε με προσοχή  αλλά και αποφασιστικότητα τις εξελίξεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 26.6.2019 | 17:19 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Νυφούδης: Πρέπει να παρακολουθούμε με προσοχή αλλά και αποφασιστικότητα τις εξελίξεις

ΤHESSNEWS-DESK

Αναφορικά με τα Ελληνοτουρκικά το Ποτάμι μέσω του Ν. Νυφούδη τόνισε στην συνεδρίαση πως οι πόρτες του διαλόγου με την γείτονα χώρα πρέπει να είναι πάντοτε ανοικτές, αλλά επιπλέον επισήμανε ότι υπάρχουν και όρια ανοχής της χώρας μας απέναντι στις συνεχείς προκλήσεις της.

Ο Βουλευτής ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών ενημέρωση για την ύπαρξη ή μη διερευνητικών συνομιλιών για την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο χωρών και επιπλέον ζήτησε πληροφορίες σχετικά με την υπόθεση της προμήθειας των S-400 από την Τουρκία και την πορεία του προγράμματος των F-35.

Για το Ποτάμι, καθώς οι εξορύξεις και η προστασία τους είναι και θέμα ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας, ο Ν. Νυφούδης αναρωτήθηκε αν θα ζητήσουμε βοήθεια από τους ευρωπαίους συμμάχους μας και πιο συγκεκριμένα από τη Γαλλία. Παράλληλα έθεσε θέμα επιτάχυνσης των εξελίξεων για τον καθορισμό της ελληνικής ΑΟΖ, ενώ ταυτόχρονα ζήτησε ενημέρωση για το εάν υπάρχει κάποια πρώτη ανάλυση μετά τα εκλογικά αποτελέσματα στην Κωνσταντινούπολη.

Για το Κυπριακό ζήτησε ενημέρωση για το εάν υπάρχουν ενδείξεις για την έναρξη νέου γύρου συνομιλιών για την επίλυσή του, τονίζοντας ότι ίσως οι υδρογονάνθρακες μπορούν να δράσουν καταλυτικά και να επιταχύνουν προς τον σκοπό αυτό.  Τέλος, όσον αφορά την πορεία υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών, το Ποτάμι ζήτησε ενημέρωση για τις διαδικασίες παρακολούθησης της συμφωνίας και για το αν υπάρχουν εξελίξεις στο θέμα της στρατιωτικής συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία.

Δήλωση Νίκου Νυφούδη

«Στο σημερινό Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής έγινε ενημέρωση από τον ΥΠΕΞ για το θέμα των ελληνοτουρκικών και της έντασης με αφορμή τις επιχειρήσεις γεωτρήσεων των Τούρκων στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Πρέπει να παρακολουθούμε με προσοχή  αλλά και αποφασιστικότητα τις εξελίξεις αναπτύσσοντας, προς το παρόν, όλο το διπλωματικό και νομικό οπλοστάσιό μας.
Τα θέματα αυτά όμως της εξωτερικής πολιτικής πρέπει να είναι μακριά από τις όποιες κομματικές αντιπαραθέσεις ιδιαίτερα σε μια προεκλογική περίοδο» ανέφερε στη δήλωσή του ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Νίκος Νυφούδης. 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω