Διαδικαστικό θέμα οι εκλογές

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 26.6.2019 | 15:50 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Διαδικαστικό θέμα οι εκλογές

ΣΑΚΗΣ ΜΟΣΧΗΣ || [email protected]

Πολλοί πιστεύουν ότι το κίνητρο και το ενδιαφέρον έχουν χαθεί επειδή το αποτέλεσμα θεωρείται περίπου δεδομένο - Στον ΣΥΡΙΖΑ ελπίζουν σε μεγάλο βαθμό στην εμφάνιση ενός από μηχανής Θεού, ενός αστάθμητου παράγοντα που θα αλλάξει τα δεδομένα

 

Ίσως να είναι οι αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις που προηγήθηκαν, ίσως η θερινή ραστώνη λόγω της κατακόρυφης ανόδου της θερμοκρασίας, πάντως οι έως τώρα χαμηλοί τόνοι, τηρουμένων των αναλογιών, της προεκλογικής περιόδου μαρτυρούν ότι όλα τα κόμματα αντιμετωπίζουν τις επερχόμενες εθνικές εκλογές ως κάτι απολύτως διαδικαστικό. Δεν θα το ήθελαν βέβαια, διότι το καθένα «καίγεται» από την έκβασή τους για τον δικό του λόγο, αλλά όλοι εύκολα αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχει περιθώριο για κάτι διαφορετικό.

Πολλοί πιστεύουν ότι το κίνητρο και το ενδιαφέρον έχουν χαθεί επειδή το αποτέλεσμα θεωρείται περίπου δεδομένο. Άλλοι πάλι πως ό,τι ήταν να ειπωθεί ειπώθηκε κατά την προεκλογική περίοδο των ευρωεκλογών. Κατ’ επέκταση δεν υπάρχει κάτι άλλο να πουν οι μονομάχοι και αναγκάζονται να «ξαναζεστάνουν το ίδιο φαγητό». Για την ακρίβεια «να το χλιαρήνουν». Δεν υπάρχει, και δεν θα μπορούσε, νέο αφήγημα.

Όσον αφορά στους δύο πρώτους, η μεν ΝΔ δείχνει να περιμένει να μάθει πόσους βουλευτές εκλέγει που θα στηρίξουν την αυτοδύναμη κυβέρνησή της, ο δε ΣΥΡΙΖΑ μάλλον αναλώνει τον προεκλογικό χρόνο σε προσευχές, παρακαλώντας τον Θεό να μην ανοίξει κι άλλο η ψαλίδα των ευρωεκλογών. Ο μεταξύ τους καβγάς έχει ατονήσει.

Προσπαθούν μόνο να περιορίσουν τις διαρροές προς όμορα μικρά κόμματα και να «καρφώσουν» ο ένας τον άλλο αν τους δοθεί απρόσμενα κάποια ευκαιρία. Την ίδια στιγμή, αυτοί προς τους οποίους απευθύνονται τα κόμματα, οι ψηφοφόροι, μοιάζουν να μην ασχολούνται.
                                                  

Ετοιμάζουν βαλίτσες

Στο Μέγαρο Μαξίμου οι επιτελείς του πρωθυπουργού δεν περνούν και τις καλύτερες μέρες τους. Μάλλον επενδύουν τον χρόνο τους στο να πακετάρουν τα προσωπικά τους αντικείμενα. Η ήττα της 26ης Μαΐου, παρά τη ρήση Γαλιλαίου από τον πρωθυπουργό και τις περί του αντιθέτου αιτιάσεις, αποδεικνύεται μη αναστρέψιμη.

Δεν είναι ορατό μόνο σ’ εμάς, τους «κοινούς θνητούς», ότι δεν υπάρχει αφήγημα, είναι σε γνώση και των ιδίων, πρωθυπουργού και επιτελών. Ούτε όσα έδωσαν άρον-άρον τον Μάιο και όσα υπόσχονται προεκλογικά τώρα πιάνουν τόπο.

Δεν έχει απομείνει προνομιακό πεδίο για τον ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά μετά τις αθρόες μεταγραφές, τις τροπολογίες και τις μετατάξεις ημετέρων της τελευταίας στιγμής. Οι εντός των τειχών είδαν να καταρρέει και το «ηθικό πλεονέκτημα», οι εκτός γυρίζουν τα νώτα τους στην κυβέρνηση και ταυτόχρονα την επιπλήττουν για τις «γαλαντομίες» της.  Το αφήγημα της εξόδου από τα μνημόνια, όταν το χρησιμοποιεί μνημονιακός, δεν έχει αντίκρισμα. Ακόμα και οι διεθνείς αγορές σχεδόν πανηγυρίζουν για την αλλαγή κυβέρνησης, κάτι που φαίνεται και στην ελεύθερη πτώση του επιτοκίου των ελληνικών ομολόγων.

Στον ΣΥΡΙΖΑ ελπίζουν σε μεγάλο βαθμό στην εμφάνιση ενός από μηχανής Θεού, ενός αστάθμητου παράγοντα που θα αλλάξει τα δεδομένα. Επενδύουν πολλά, μεταξύ άλλων, στο debate της 1ης Ιουλίου, όμως είναι απίθανο να αποτελέσει παράγοντα «κοσμογονικής» αλλαγής. Οι ελπίδες θα ήταν σαφώς πιο βάσιμες σε περίπτωση που η ΝΔ συμφωνούσε στη διεξαγωγή ενός debate μόνο με τους δύο αρχηγούς, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, κάτι που τελικά δεν θα συμβεί, αφού το επιτελείο Μητσοτάκη δεν είχε λόγο να αναλάβει τέτοιο ρίσκο. Επισήμως δηλώνει πως συνομιλητής του είναι μόνο ο λαός. Εν τω μεταξύ η προσπάθεια ΣΥΡΙΖΑ για τη συμμετοχή της «Ελληνικής Λύσης» στο debate των πολιτικών αρχηγών δεν καρποφόρησε, ενός κόμματος που «ψαρεύει» στα «νερά» της ΝΔ.
                                                 

Ουδέν κακό αμιγές καλού

Αφού ο σκληρός διπολισμός δεν εξυπηρέτησε τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός δείχνει να κατεβάζει τους τόνους. Αυτή την εβδομάδα τουλάχιστον φάνηκε να μην προβάλει τα γνωστά διλήμματα που θέτει συνήθως. Επιλέγει να φανεί πιο υπερκομματικός, πιο συνειδητοποιημένος για τις επιπτώσεις των επιλογών του στα 4,5 χρόνια διακυβέρνησής του σε συγκεκριμένες μερίδες του πληθυσμού.

Αυτά βέβαια αλλάζουν από μέρα σε μέρα, κυρίως όταν δυσκολεύεται ένα κυβερνητικό κόμμα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, να αποκτήσει στρατηγική προεκλογικού αγώνα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε ότι στην προσπάθειά του ο κ. Τσίπρας να τονίσει ως πλεονέκτημα για το κόμμα του το ηγετικό του προφίλ, δραματοποιεί τα ελληνοτουρκικά. Οι κακές γλώσσες συμπληρώνουν ότι όπως ο Ερντογάν κάνει χρήση της έντασης για εσωτερική κατανάλωση, έτσι και ο πρωθυπουργός μετέρχεται την ίδια μέθοδο. Η φασαρία που γίνεται γύρω απ’ το θέμα τού δίνει τη δυνατότητα να κατηγορήσει την αξιωματική αντιπολίτευση για μικροπολιτική και επικίνδυνη τακτική με σοβαρά εθνικά θέματα.

Χαρακτηριστικός είναι και ο τρόπος αντιμετώπισης του θέματος από τον υπουργό Άμυνας,  Ευ. Αποστολάκη, ο οποίος, όπως και ο πρωθυπουργός, συντηρούν κατά κάποιον τρόπο την πιθανότητα να συμβεί ένα θερμό επεισόδιο, στο οποίο ναι μεν δεν πρέπει να περιμένουμε χειροπιαστή βοήθεια από κανέναν, αλλά δεν θα κάνουμε και πίσω πλήττοντας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Πάντα σε ταραγμένη περίοδο υπάρχει συσπείρωση γύρω από όποιον κυβερνά.
         

Χάος μεταξύ των δύο στις δημοσκοπήσεις
                                           

8 μονάδες στην Pulse
Οι δημοσκοπήσεις πάντως απλά επιβεβαιώνουν ότι το μοναδικό ενδιαφέρον υπάρχει στην αυτοδυναμία της ΝΔ, στον αν δηλαδή θα καταφέρει να εκλέξει 152 ή 156 ή 160 βουλευτές. Είναι εμφανής η συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τις ευρωεκλογές του Μαΐου, όμως δεν επαρκεί, ενώ ταυτόχρονα αυξητική τάση παρουσιάζουν και τα συγκριτικά ποσοστά της ΝΔ.

Στην έρευνα της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, με αναγωγή επί των εγκύρων, αγγίζει τις 8 ποσοστιαίες μονάδες.  Συγκεκριμένα, η έρευνα δίνει στη ΝΔ ποσοστό 35% και 27% στον ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθεί το ΚΙΝΑΛ με 7%, το ΚΚΕ με 5,5%, και η Χρυσή Αυγή με 4,5%. Εντός του ορίου εισόδου στη Βουλή, που είναι  3% κινούνται τόσο το ΜέΡΑ25 (3,5%), όσο και η Ελληνική Λύση (3%). Από 1,5% συγκεντρώνουν Ένωση Κεντρώων και Πλεύση Ελευθερίας.

Η ΝΔ εμφανίζεται αυτοδύναμη σε κάθε πιθανό σενάριο, ακόμα κι αν προκύψει από τις κάλπες εξακομματική ή και επτακομματική Βουλή. Ο δε ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις και στην κάλπη, θα απολέσει τη μισή κοινοβουλευτική του δύναμη, συγκεντρώνοντας περίπου 80 έδρες. Όσον αφορά το τι κυβέρνηση προτιμούν οι πολίτες, η πλειοψηφία απαντά αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ.

Αναλυτικά: υπέρ αυτοδύναμης κυβέρνησης ΝΔ τάσσεται το 33% και αυτοδύναμης ΣΥΡΙΖΑ το 12%. Κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό της ΝΔ προτιμά το 15%, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ το 19% και μεγάλο συνασπισμό με συμμετοχή ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων το 13%. Στην ερώτηση «ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός», ο Κυρ. Μητσοτάκης συγκεντρώνει 36%, έναντι 28% του Αλ. Τσίπρα, ενώ το 32% απαντά κανένας εκ των δύο.

                                       

Πάνω από 12 μονάδες στην Opinion Poll
Στη δημοσκόπηση που διενήργησε η Opinion Poll, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ λαμβάνει 34,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ 23,3, το ΚΙΝΑΛ 5,1%, το ΚΚΕ 3,8%, η Ελληνική Λύση του Κ. Βελόπουλου 3,2%, το ΜέΡΑ25 του Γ. Βαρουφάκη 3%, ενώ η Χρυσή Αυγή καταποντίζεται στο 1,8%.

Με βάση την εκτίμηση ψήφου που κάνει στη συνέχεια η εταιρία, κατανέμοντας τους αναποφάσιστους, με βάση την εκλογική τους συμπεριφορά στις ευρωεκλογές, και χωρίς να προσμετρηθούν τα λευκά, τα άκυρα και όσοι δηλώνουν αποχή, η ΝΔ φτάνει στο 39,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 27%, το ΚΙΝΑΛ στο 6,4%, το ΚΚΕ στο 4,6%, ο Γ. Βαρουφάκης στο 4,1%, ο Κ. Βελόπουλος στο 3,6%, ενώ η Χρυσή Αυγή στο 3,3%. Από τα άλλα κόμματα, μόνο η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου δείχνει να έχει πιθανότητα εισόδου στο κοινοβούλιο, συγκεντρώνοντας 2,3%.

Στην ερώτηση εάν προτιμούν αυτοδύναμη κυβέρνηση μετά τις εκλογές, θετικά απαντά το 46,6%. Δεν είναι ορατό αν το εκλογικό σώμα επηρεάστηκε από τη Βαβέλ που προκάλεσε η απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές, πάντως δείχνει να μην επιθυμεί νέες «περιπέτειες» ακυβερνησίας και χάσιμο πολύτιμου χρόνου. Και σε αυτές τις εκλογές οι αναποφάσιστοι κινούνται σε ποσοστά 12%-13%. Είναι αυτοί που ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις. Το επίσης μεγάλο ερωτηματικό είναι το πόση τελικά θα είναι η αποχή στις 7 Ιουλίου και από ποιο «στρατόπεδο» θα προέρχεται.

                                               

9,5 μονάδες στην Alco
Άβυσσος χωρίζει τα δύο μεγάλα κόμματα και στη δημοσκόπηση της Alco για το OPEN. Στην πρόθεση ψήφου, με αναγωγή επί των εγκύρων, η ΝΔ προηγείται με 32,4%, έναντι 23,2% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 6,5%, το ΚΚΕ με 4,8%, η Χρυσή Αυγή με 3,8%, ενώ στη Βουλή εισέρχονται με 3,5% το Μέρα 25 του Γ. Βαρουφάκη και η Ελληνική Λύση του Κ. Βελόπουλου με 3%.

Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα ευρήματα, εφόσον επιβεβαιωθούν, η Νέα Δημοκρατία υπολογίζεται ότι θα καταλάβει από 149 έως 161 έδρες στη νέα Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί μεταξύ 71 και 81, το Κίνημα Αλλαγής από 18 έως 22, το ΚΚΕ από 12 έως 16, η ΧΑ από 10 έως 15, το ΜέΡΑ25 από 0 έως 12 και η Ελληνική Λύση από 0 έως 10. Καταλληλότερος για πρωθυπουργός σ’ αυτήν την έρευνα θεωρείται ο «κανένας» με 36% και ακολουθούν ο Κ. Μητσοτάκης με 34% και ο Αλ. Τσίπρας με 26%.

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #163 (22/06/2019-23/06/2019)

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω