Τουρκικός τσαμπουκάς

ΑΠΟΨΕΙΣ 25.6.2019 | 07:30 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Τουρκικός τσαμπουκάς

γράφει ο ΙΓΝΑΤΙΟΣ ΚΑΪΤΕΖΙΔΗΣ, δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη

Η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο είναι εξόχως ανησυχητική. Η Τουρκική προκλητικότητα, που επί χρόνια αποτελεί βραχίονα της τουρκικής διπλωματίας είναι σε πλήρη εξέλιξη, με αλήθειες και ψέματα που είναι δύσκολο να διαγνωστούν, σε ένα μεγάλο παζάρι συμφερόντων στο οποίο διακαώς η Τουρκία επιθυμεί να συμμετάσχει, νιώθοντας αποκλεισμένη από το ενεργειακό μέλλον της περιοχής.

Ο πρόεδρος Ερντογάν και οι υπουργοί του σε απόλυτο συντονισμό, εφαρμόζουν τη διπλωματία του «τσαμπουκά» απέναντι στη «μικρή» Κύπρο αλλά και στους «μεγάλους» της διεθνούς πολιτικής. Είναι γνωστό πως βρίσκονται σε ξένο «οικόπεδο» αλλά άγνωστο αν έχουν κάνει γεώτρηση. Αυτό που προς το παρόν φαίνεται να «τρυπάει» το τουρκικό γεωτρύπανο είναι οι λεπτές ισορροπίες μιας εύθραυστης περιοχής, όπου υπάρχει ένα μείγμα γεωπολιτικών ισορροπιών που περιλαμβάνει S400, F35, ροή προσφύγων, συμμαχίες για μια πιθανή σύγκρουση ΗΠΑ-ΙΡΑΝ, συμφέροντα ευρωπαϊκών βιομηχανιών κλπ.

Ο Ερντογάν τα γνωρίζει όλα αυτά. Ξέρει πως η απόσταση που χωρίζει τις δημόσιες απειλές από την τελική λύση μπορεί να είναι χαοτική. Προσπαθεί να χτίσει θέσεις για να τις διαπραγματευτεί. Και βεβαίως να δείξει προς τα έξω και κυρίως προς τα μέσα, την υπεροχή της Τουρκίας στην Ανατολική Ευρώπη και Μεσόγειο σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής. Κι αν αποκαλεί τον πρόεδρο Μακρόν «άσχετο» είναι και αυτό μέρος του παιχνιδιού. Ας μην ξεχνάμε πως έχει και ο ίδιος αρχίσει να αμφισβητείται όλο και περισσότερο στο εσωτερικό της χώρας.  Η εξίσωση δεν είναι εύκολη γιατί υπάρχουν παράγοντες που δεν μπορούν εύκολα να σταθμιστούν. Ένας από αυτούς είναι η αντίδραση του Ισραήλ, αφού διακυβεύονται και τα δικά του οικονομικά συμφέροντα. Ένας άλλος είναι η Ρωσία, που θα ήθελε πολύ να είναι μέρος αυτής της διαδικασίας διανομής πλούτου έστω και εμμέσως. Ο σημαντικότερος όμως είναι ο παράγοντας Αμερική, κυρίως λόγω της απρόβλεπτης συμπεριφοράς του προέδρου Τραμπ, που δείχνει προς το παρόν να έχει άγριες διαθέσεις. Όσο για την Ευρώπη, η αντίδρασή της είναι σχετικά αναμενόμενη. Μια αρχική καταδίκη και θα δούμε αν μετουσιωθεί στην πορεία σε κάτι περισσότερο.

Η κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι σημαντική για την Ελλάδα. Γιατί θα κριθούν γεωπολιτικές ισορροπίες, ρόλοι, η σταθερότητα στην περιοχή αλλά και γιατί σε τέτοιου μεγέθους κρίσεις, η διπλωματία των ηττημένων ανοίγει περίεργα κεφάλαια διεκδικήσεων και ενεργειών.          

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #163 (22/06/2019-23/06/2019)

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω