Η Θεσσαλονίκη μας θα μπορούσε να είναι το διαμάντι των Βαλκανίων και το πρότυπο καινοτομίας της Ευρώπης.

ΕΚΛΟΓΕΣ 2019 25.6.2019 | 07:10 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Η Θεσσαλονίκη μας θα μπορούσε να είναι το διαμάντι των Βαλκανίων και το πρότυπο καινοτομίας της Ευρώπης.

ΤHESSNEWS

Ο υποψήφιος βουλευτής Α Θεσσαλονίκης με το ΜΕΡΑ25, Βασίλης Ρόκκος, αρθρογραφεί στην εφημερίδα ThessNews ενόψει των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου. 

 

Γεωστρατηγικά είμαστε σε μια από τις πιο ευνομούμενες περιοχές, καθώς έχουμε το πιο κοντινό μεγάλο λιμάνι στα Βαλκάνια, όπου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως το εμπορικό σταυροδρόμι μεταξύ Ευρώπης και Ανατολής.

Σε τεχνολογικό επίπεδο τα τεχνικά ιδρύματα όπως και η πολυτεχνική σχολή δημιουργούν άριστους επιστήμονες, οι οποίοι λόγω της κρίσης αναγκάζονται να μεταναστεύσουν. Πάνω απο 500.000 συμπολίτες μας έφυγαν απο τη χώρα τα τελευταία 10 χρόνια.

Σήμερα, εν έτει 2019, αντί να λαμβάνουμε τα οφέλη αυτά, η δυτική Θεσσαλονίκη αντιμετωπίζει υγειονομικά προβλήματα, κάτι το οποίο είναι απαράδεκτο. Δεν είναι ευθύνη ούτε κάποιου Δήμου ούτε της Περιφέρειας, για να μπορέσουμε να έχουμε λύσεις ουσιαστικές πρέπει να υπάρξει συνεργασία των φορέων με το κράτος και εγώ διατίθεμαι να συνεργαστώ και με όλους τους Δήμους και με την περιφέρεια ασχέτως κομμάτων και χρωμάτων για τον κοινό σκοπό. Μέχρι στιγμής απο έρευνες που έκανε το ΑΠΘ, στη δυτική Θεσσαλονίκη υπάρχουν 6 χημικές ενώσεις οι οποίες προκαλούν μια έντονη δυσοσμία με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην μπορούν, όχι μόνο να κοιμηθούν αλλά, να έχουν μια καλή ποιότητα ζωής, μια καλή ποιότητα ζωής που τους αξίζει και παρόλο που  ο καθένας ξεχωριστά υπερφορολογείται απο το κράτος μας, δεν δίνεται λύση σε αυτό το ζήτημα.

Η Δυτική Θεσσαλονίκη θα μπορούσε με μια αξιοποίηση του στρατοπέδου του Παύλου Μελά  να μετατραπεί στο μεγαλύτερο μητροπολιτικό πάρκο-χώρου πρασίνου, ψυχαγωγίας και  πολιτισμού στη Βόρεια Ελλάδα.

Το στρατόπεδο Γκόνου, έκτασης 62 στρεμμάτων, θα μπορούσε να γίνει ένας χώρος πρασίνου αλλά και κέντρων logistic ώστε σε συνδυασμό με το λιμάνι να δοθεί μια ώθηση για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής αλλά και την ανάπτυξη της γεωστρατηγικής υπεροχής της πόλης μας στα Βαλκάνια. Στο πρόγραμμα μας ως ΜέΡΑ25 στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα, καθώς ζητούμε άμεση μείωση των φόρων και ενίσχυση στις start up με αφορολόγητο για τα πρώτα 5 χρόνια και μηδενικές ασφαλιστικές εισφορές. Το κράτος σήμερα σκοτώνει την επιχειρηματικότητα και αυτό συντελεί να έχουν κλείσει και να έχουν φύγει πάνω απο 200.000 επιχειρήσεις, οι οποίες είχαν εργαζόμενους και τροφοδοτούσαν το κράτος μας με έσοδα.

Το κέντρο της Θεσσαλονίκης έχει τα φόντα να γίνει ένα απο τα κοσμήματα της Ευρώπης. Με γνώση μπορώ να αναφέρω, πως κάθε φορά που έρχεται στην  πόλη μας κάποιος συνεργάτης μου απο το εξωτερικό, καθώς ως επιχειρηματίας έχω συνεργάτες απο πολλές χώρες, εκπλήσσεται απο την ομορφιά της πόλης μας. Η Ιστορία που έχει αυτή η πόλη και τα μνημεία είναι ευφάνταστα παρόλο όμως που η Θεσσαλονίκη έχει ικανή δημοτική αρχή, άμα δεν γίνει συνεργασία με την κεντρική πολιτική κάθε ιδέα θα κωλυσιεργεί και στο τέλος θα εγκαταλείπεται στη γραφειοκρατία.

Χρειάζεται σθένος και πολιτική βούληση, να παίρνει κανείς ριζικές αποφάσεις και να βλέπει την πόλη του σαν το σπίτι του, ώστε να μπορεί να ζει ευχάριστα σε αυτό. Η δυσοσμία και η μόλυνση του Θερμαϊκού είναι μια κατάσταση που δεν μπορεί εξίσου να λυθεί μόνο απο τον Δήμο ούτε μόνο απο την περιφέρεια. Η περιοχή των Δελφών εδώ και χρόνια, λόγω των έργων του μετρό, έχει καταστραφεί εμπορικά και πολλά καταστήματα έχουν κλείσει, ενώ οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων έχουν κατρακυλήσει.

Κανένας πολιτικός δεν αξιώθηκε να ρωτήσει αυτούς τους ανθρώπους πώς μπορούν και επιβιώνουν, πόσο μεγάλες δυσκολίες βιώνουν...

Η ΔΕΘ ακόμα και σήμερα έπειτα απο άπειρες συζητήσεις μεταξύ των Δήμων και της περιφέρειας διαχρονικά βρίσκεται στο κέντρο της πόλης με αποτέλεσμα κάθε φορά που έχουμε έκθεση να μπλοκάρει κυριολεκτικά η πόλη από την κίνηση, ενώ θα μπορούσε με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ να μεταφερθεί και με νέες υποδομές να γίνει μοχλός εμπορικής ανάπτυξης στηρίζοντας τις τοπικές βιοτεχνίες προς την εξωστρέφεια. Η σημερινή τοποθεσία της ΔΕΘ θα μπορούσε να γίνει ένα απέραντο πάρκο, κάτι το οποίο χρειάζεται, καθώς η πόλη μας ΔΕΝ αναπνέει. Το Μέρα25 είναι αμιγώς ένα κόμμα που στηρίζει την οικολογία και την πράσινη ανάπτυξη. Το Σέιχ Σου σήμερα κυριολεκτικά καίγεται ζωντανό και οι συνέπειες θα γίνουν άμεσα αισθητές καθώς η άνοδος της θερμοκρασίας σε συνδυασμό με την κίνηση των οχημάτων καταντάνε το περιβάλλον αποπνικτικό.

Η περιοχή της Τούμπας, της Χαριλάου και της Τριανδρίας έχει έξαρση εγκληματικότητας και δεν ακούω κανέναν να μιλάει για αυτό. Δεν νοείται να είναι οι πολίτες όμηροι στις οικίες τους. Η αστυνόμευση θα έπρεπε να ενισχυθεί και να επανδρωθεί.

Η ευρύτερη περιοχή έχει δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης. Οι αθλητικοί σύλλογοι που υπάρχουν θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν ακόμη περισσότερο. Δεν νοείται από τη μια πλευρά να έχουμε γήπεδα  ολυμπιακών εγκαταστάσεων, τα οποία βιώνουν την παρακμή στο σύνολο της χώρας καθώς είναι παρατημένα και σε μια τόσο δραστήρια αθλητικά περιοχή οι υποδομές να πεπαλαιωμένες. Το σύνολο της περιοχής θα μπορούσε να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο με δημιουργία εγκαταστάσεων για περισσότερα αθλήματα,  κέντρων αποθεραπείας και αθλητικών συλλόγων ενισχυμένων απο το ίδιο το κράτος. Το ΜέΡΑ25 είναι ένα κόμμα το οποίο στηρίζει τον αθλητισμό όπως και τον πολιτισμό.

Η Θεσσαλονίκη μας μπορεί να χωρίζεται σε δήμους, όμως αυτό δεν παύει να την κάνει μια οντότητα, όπου όλοι οι πολίτες σε καθημερινό επίπεδο μετακινούνται απο τη μια περιοχή στην άλλη. Όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να μετατρέψουμε την πόλη μας σε ένα κέντρο ανάπτυξης και εξωστρέφειας.

Στην πολιτική έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε ανθρώπους να μιλάνε, αλλά δύσκολα ανθρώπους να ακούνε. Άμα δεν ακούσεις τα προβλήματα αλλά και τις λύσεις των ανθρώπων που τα ζούνε πώς μπορείς να έχεις άποψη. Μέσα απο μια γυάλα ούτε ανάπτυξη μπορεί να φέρει ένας πολιτικός ούτε να αφουγκραστεί την καθημερινότητα του μέσου πολίτη. Για να γράψω αυτό το άρθρο έχω περάσει ατελείωτες ώρες συζητήσεων με φίλους και γνωστούς απο κάθε περιοχή, κάθε ηλικία, κάθε επαγγελματική δραστηριότητα ώστε να δώσω συλλογικές λύσεις, γιατί η πολιτική δεν είναι ατομική, είναι συλλογική προσπάθεια για το κοινό καλό. Έχω καλέσει στη σελίδα μου στο Facebook όλους τους πολίτες να γράψουν σε μορφή σχολίου τις δικές τους λύσεις για να αλλάξουμε αυτήν την πόλη και αυτήν τη χώρα. Μπείτε και εσείς στη σελίδα μου Vasilis Rokos και δώστε μου τη δική σας ιδέα. Είμαι εδώ πρώτα για να ακούσω και μετά για να μιλήσω.

Στις 7 Ιουλίου δώστε μου τη δύναμη να αντιπροσωπεύσω όλους εμάς στο κοινοβούλιο ασχέτως χρωμάτων κομμάτων για την κοινή προκοπή.


Από το φύλλο της THESSNEWS #163 (22/06/2019-23/06/2019)

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω