Οι Έλληνες δεν πάνε στα χωράφια- Ψάχνουν πρόσφυγες για να μην σαπίσουν τα ροδάκινα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ 24.6.2019 | 16:45 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Οι Έλληνες δεν πάνε στα χωράφια- Ψάχνουν πρόσφυγες για να μην σαπίσουν τα ροδάκινα

ΤHESSNEWS-DESK

Οι αριθμοί σοκάρουν. Λείπουν χιλιάδες εργατικά κέντρα όχι μόνον από τα κτήματα και την συγκομιδή, αλλά και την μεταποίηση.

Μόνον για την Ημαθία οι ελλείψεις ανέρχονται σε χιλιάδες, όπως είπε μιλώντας στο ΡΘ ο κ. Αντώνης Μαρκοβίτης , πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Βέροια Venus.

Mάλιστα κατά τον κ. Μαρκοβίτη φέτος το πρόβλημα είναι εντονότερο καθώς είναι πάρα πολλοί οι Αλβανοί που φεύγουν για μεροκάματο στην Γερμανία.

Όμως τι φταίει και οι Έλληνες δεν πάνε στα χωράφια?

Τα επιδόματα ανεργίας, σύμφωνα με τον κ. Μαρκοβίτη. Δεν ρισκάρουν να το χάσουν για λίγες ημέρες μεροκάματο.

Πριν 3 χρόνια ο ίδιος είχε πάει στον ΟΑΕΔ να αναζητήσει εργατικά χέρια, αλλά δεν υπήρξε ενδιαφέρον.

Μάλιστα υπήρξε περίπτωση άνεργης που τον απείλησε να μην την προσλάβει γιατί θα προχωρούσε σε δολιοφθορά στις κομπόστες.

Παραγωγοί και κονσερβοποιοί στρέφουν το βλέμμα στους πρόσφυγες και μετανάστες που φιλοξενούνται στα camp της Αλεξάνδρειας και της Βέροιας.

Όμως και πάλι πρόκειται για σταγόνα στον ωκεανό, αφού από τους συνολικά 1000 πρόσφυγες λίγοι είναι αυτοί που έχουν ΑΜΚΑ και ΑΦΜ, όπως δήλωσε στο ΡΘ ο Χρήστος Γιαννακάκης πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Οργανώσεων Παραγωγών του Νομού Ημαθίας.

Ο κ. Γιαννακάκης έδωσε και μία θετική είδηση στο ΡΘ…Άποκάλυψε ότι σήμερα την Ημαθία επισκέπτεται τριμελής αντιπροσωπεία από το κινέζικο υπυοργείο γεωργίας προκειμένου να παρακολουθήσει από κοντά την διαδικασία παραγωγής, τα διαλογητήρια, τα ψυγεία.

«Αν πάρουμε την πιστοποίηση θα είμαστε η πρώτη ευρωπαική χώρα που θα κάνει εξαγωγές κερασιού στην Κίνα», τόνισε.

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω