Επταπύργιο: Μνήμες που πληγώνουν και διδάσκουν

THESSCITY 24.6.2019 | 16:47 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Επταπύργιο: Μνήμες που πληγώνουν και διδάσκουν

ΤHESSNEWS-DESK

Εντυπωσίασε και καθήλωσε τους επισκέπτες η δραματοποιημένη ξενάγηση στο εμβληματικό μνημείο της Θεσσαλονίκης, που έγινε στο πλαίσιο του SykiesFest του δήμου Νεάπολης-Συκεών.

Αυλαία σήμερα στο τριήμερο φεστιβάλ με τη μουσικοχορευτική παράσταση «Απ’ το Σκοτάδι στη λευτεριά».

Μνήμες που πληγώνουν αλλά και διδάσκουν ζωντάνεψε στο άλλοτε απόρθητο κάστρο της Θεσσαλονίκης και μετέπειτα φυλακές-κολαστήριο του Επταπυργίου (Γεντί Κουλέ) το SykiesFest του δήμου Νεάπολης-Συκεών.

Περισσότεροι από 170 εθελοντές μέσα από μια δραματοποιημένη ιστορική ξενάγηση «ταξίδεψαν» το κοινό στα μαύρες μέρες του Γεντί Κουλέ ζωντανεύοντας προχθές, Σάββατο 22 Ιουνίου 2019, κορυφαία γεγονότα-σταθμούς. Από το σπαραγμό της μάνας που παραδίδει το παιδί της πριν οδηγηθεί στο εκτελεστικό απόσπασμα μέχρι και τον οδυρμό μιας άλλης για την εκτέλεση του γιού της, έως και τη στάση των Αρχών απέναντι στους πολιτικούς κρατούμενους και τη σκληρή καθημερινότητα των καταδίκων, ο επισκέπτης πήρε μια ισχυρή… γεύση ιδιαίτερης συναισθηματικής φόρτισης για την ιστορία του εμβληματικού μνημείου της πόλης, που μετατράπηκε σε φυλακή από την οθωμανική διοίκηση το 1890 με τους γενίτσαρους του Μουράτ να «φυλακίζουν» τους κατοίκους, για να ακολουθήσουν οι Ναζί κατακτητές και τα πέτρινα χρόνια της χούντας.

Δεκάδες εθελοντές του Χορευτικού Συγκροτήματος δήμου Νεάπολης-Συκεών, των Θεατρικών Εργαστηρίων «Μελίνα Μερκούρη» του δήμου Νεάπολης-Συκεών, του Δημοτικού Ωδείου Νεάπολης-Συκεών, των ART MATES THEATER GROUP ανέσυραν στην επιφάνεια σκηνές-σταθμούς που σημάδεψαν την πορεία του Μνημείου, που σκηνοθετήθηκε από την Ιωάννα Γεωργαντά και τον Θανάση Καλτσίκα, και πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, του ΙΕΚ ΑΛΦΑ και της LOTUS.

Η παράσταση αυτή είναι στενά συνυφασμένη με την ιστορία της Θεσσαλονίκης και της χώρας μας γενικότερα, με σκοπό την ανάδειξη του μνημείου του Επταπυργίου αλλά και την κατάδειξη των προσωπικών εμπειριών των ανθρώπων που έζησαν εκεί, με κυρίαρχο στοιχείο τον άνθρωπο, χωρίς να εξετάζονται τα αίτια του εγκλεισμού τους. 

Σήμερα η κορύφωση του Φεστιβάλ Το SykiesFest κορυφώνεται σήμερα, Δευτέρα 24 Ιουνίου, στις 9 μ.μ.,στο Ανοικτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης» με τη μουσικοχορευτική παράσταση «Απ’ το σκοτάδι στη λευτεριά» από το Χορευτικό Συγκρότημα του δήμου Νεάπολης-Συκεών, εμπνευσμένη από τους αγώνες των Ελλήνων για Λευτεριά.

Μέσα από ένα πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα, από τη Θράκη, τη Μακεδονία ως την Κρήτη και τη Ρούμελη, θα παρουσιασθεί η πορεία ενός λαού που γέννησε το δίκαιο, την ειρήνη και τη Δημοκρατία και μέστωσε μέσα στην υποτέλεια και τον πόλεμο, ενός λαού που πλήρωσε το τίμημα της ιστορίας του με τον ζυγό της τυραννίας και της προσφυγιάς, ενός λαούς που γονάτισε πολλές φορές και ξανασηκώθηκε με λάβαρό του, το «Ελευθερία ή Θάνατος».

Χθες στο Ανοιχτό Θέατρο Συκεών πραγματοποιήθηκε συναυλία με την Εβρίτικη Ζυγιά. Πέντε άνθρωποι με βιώματα και αγάπη για τη μουσική της Θράκης παρουσίασαν μια παράσταση με όργανα αρχέγονα βαθιά ριζωμένα στη μνήμη των ανθρώπων και συνυφασμένα με την παράδοση της Θράκης, σε μια βραδιά που ολοκληρώθηκε με έναν... τρανό χορό.

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω