Σαν σήμερα: Ο καταστροφικός σεισμός του '78 «χτυπά» τη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ+VIDEO)

RETRO 20.6.2019 | 09:12 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Σαν σήμερα: Ο καταστροφικός σεισμός του '78 «χτυπά» τη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ+VIDEO)

THESSNEWS-DESK

Σαν σήμερα πριν από 41 χρόνια η Θεσσαλονίκη έζησε μια από τις πιο εφιαλτικές νύχτες στην ιστορία της. Τα ρολόγια έδειχναν 23:04 το βράδυ όταν καταστροφικός σεισμός «χτύπησε» την πόλη αφήνοντας πίσω δεκάδες νεκρούς και καταστροφές.

Η πολύνεκρη σεισμική δόνηση του '78 είχε επίκεντρο μεταξύ των λιμνών Αγίου Βασιλείου και Βόλβης, ήταν 6.5 ρίχτερ και εντάσεως 8 έως 9 βαθμών της κλίμακας Μερκάλι, καθιστώντας την, την πρώτη που προσέβαλε μία σύγχρονη ελληνική πόλη, με εξαιρετικές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες.

Μία οκταώροφη πολυκατοικία στην πλατεία Ιπποδρομίου κατέρρευσε, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο 29 από τους ενοίκους της. Άλλοι 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των θυμάτων του σεισμού της 20ης Ιουνίου να φθάσει τους 49.

Μετά την εκδήλωση του σεισμού επικράτησε πανικός και πρωτοφανές χάος στη Θεσσαλονίκη. Οι κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και προσπαθούσαν με κάθε μέσο να φύγουν από την πόλη. Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες και η ηλεκτροδότηση διακόπηκαν σε πολλές περιοχές της Θεσσαλονίκης.

Οι υλικές ζημιές ξεπέρασαν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ με σημερινές τιμές. 9.480 οικοδομές υπέστησαν μη επισκευάσιμες βλάβες (3.170 στη Θεσσαλονίκη, μεταξύ των οποίων 35 σχολεία), 23.589 σοβαρότερες βλάβες (13.918) και 67.541 ελαφρότερες (49.071 στη Θεσσαλονίκη). Σημαντικές φθορές υπέστησαν και τα βυζαντινά μνημεία της πόλης, που είχαν να συντηρηθούν από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912.

Για 45 ημέρες πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι στα σπίτια της πόλης από 1.000 περίπου μηχανικούς οι οποίοι απεφάνθησαν ότι το 74,5% των κτιρίων δεν είχαν την παραμικρή ζημιά και έλαβαν το πράσινο σήμα, 21% είχαν μικρές ζημιές και έλαβαν κίτρινο σήμα και 4,5% είχε μεγάλες ζημιές και κρίθηκε ακατάλληλο λαμβάνοντας κόκκινο σήμα.

Με αφορμή το σεισμό της Θεσσαλονίκης και τον κατοπινό της Αθήνας (1981), ιδρύθηκε το 1983 ο ΟΑΣΠ (Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας), που είναι ο αρμόδιος φορέας της πολιτείας για το σχεδιασμό της αντισεισμικής πολιτικής της χώρας.

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω