Β. Λεβέντης στην ThessNews: «Όπλο μας η καθαρότητά μας»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ 18.6.2019 | 07:44 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Β. Λεβέντης στην ThessNews: «Όπλο μας η καθαρότητά μας»

συνέντευξη στον ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΥΡΜΑΤΣΗ || [email protected]

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης: τις οικονομικές παροχές του Αλέξη Τσίπρα» δηλώνει στη ThessNews ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, προβλέποντας πως ο κ. Μητσοτάκης δεν θα εξαντλήσει την τετραετία.

Παράλληλα σχολιάζει το νέο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, τις συνεργασίες με άλλα κόμματα, την επιλογή της αδερφής του Κ. Κατσίφα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, αλλά και τις δεσμεύσεις του για την επόμενη μέρα.

 

Κύριε Λεβέντη, ήταν ένα σοκ για εσάς το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών; Τι μήνυμα εκτιμάτε ότι έστειλαν οι πολίτες;
Περιμέναμε κάτι υψηλότερο από το 1,45%. Αυτό που διαπιστώσαμε όμως είναι ότι σε συντριπτικά μεγάλο βαθμό οι ψηφοφόροι μας δεν κατέβηκαν να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές. Το προτίμησαν κι εξαιτίας του ότι η ψήφος στις ευρωεκλογές είναι πιο χαλαρή.  Όπως και το 2015, αντλήσαμε ψηφοφόρους από τους αναποφάσιστους κι όσους απείχαν, για αυτό και δεν μας έβλεπαν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων στις μετρήσεις τους. Είχαμε αποτελέσει και τότε τη μεγάλη έκπληξη των εκλογών. Σκοπεύουμε να κάνουμε το ίδιο και τώρα. Περιμένει λοιπόν ο ψηφοφόρος την κρίσιμη στιγμή την ημέρα των επόμενων εκλογών, για να εκφράσει την άποψή του. Όποια και αν είναι η απόφαση του λαού εμείς θα τη σεβαστούμε. Θα παλέψουμε και θα ξαναδιεκδικήσουμε  την ψήφο του.


Με ποια «όπλα» θα παλέψει η Ένωση Κεντρώων ώστε να μπει στη Βουλή;
Στην Ένωση Κεντρώων έχουμε πρόγραμμα σε αντίθεση με τα άλλα κόμματα που έχουν μόνο προτάσεις-τίτλους χωρίς περιεχόμενο.
Μιλάμε εδώ και χρόνια για αύξηση του πρωτογενούς τομέα ποσοτικά και ποιοτικά. Μιλάμε εδώ και χρόνια για μείωση φορολογικών συντελεστών. Μιλάμε εδώ και χρόνια για ρύθμιση των κόκκινων δανείων ώστε να μπορέσει να ανασάνει η οικονομία.
Μιλάμε εδώ και χρόνια για επιστροφή των χρημάτων που βγήκαν στο εξωτερικό λόγω της κρίσης, για να αποκτήσει ξανά ρευστότητα ο τραπεζικός τομέας. Μιλάμε για ενίσχυση των ασθενών ομάδων, έτσι ώστε να ξαναγίνουν παραγωγικοί οι συμπολίτες μας. Μιλάμε εδώ και χρόνια για την απλή αναλογική και στην ουσία της, για κυβερνήσεις συνεργασίας και όχι κυβερνήσεις μονοκομματικές και κατ’ επέκταση αυταρχικές.
Μιλάμε εδώ και χρόνια για εισαγγελικό έλεγχο στις δημόσιες δαπάνες.
Μιλάμε εδώ και χρόνια για άνοιγμα στην ιδιωτική εκπαίδευση αλλά μόνο εφόσον αξιολογήσουμε και καθαρίσουμε τα δημόσια πανεπιστήμια από κομματικές παρεμβολές. Μιλάμε εδώ και χρόνια για επιβολή κυρώσεων στους πρωθυπουργούς που παραβαίνουν τα όρια των οικονομικών στόχων της χώρας, για παράδειγμα 3% έλλειμμα επί του ΑΕΠ.
Αλλά επειδή σεβόμαστε τα χρήματα που έχουμε στα ταμεία δεν θα μπούμε στη διαδικασία πολυέξοδης διαφημιστικής καμπάνιας.  Ό,τι κάνουμε στο διαφημιστικό τομέα θα γίνει στοχευμένα με συγκεκριμένες προτάσεις. Όπλο μας είναι και η καθαρότητα μας, η μη συμμετοχή μας σε υπογραφή μνημονίων, η μη κατάχρηση δημοσίου χρήματος, καθότι δεν έχουμε ξοδέψει την κρατική επιχορήγηση που έχουμε λάβει και πάνω απ’ όλα οι προτάσεις μας.


Τι σηματοδοτεί η επιλογή της αδερφής του Κωνσταντίνου Κατσίφα για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας; Να περιμένουμε κι άλλες ανακοινώσεις; Σκέφτεστε συνεργασίες προεκλογικά με άλλα κόμματα; 
Ήδη έχουμε ανακοινώσει τη συνεργασία μας με το Πράσινο Κίνημα όπως και με άλλα κόμματα μικρότερου βεληνεκούς. Το κέντρο άλλωστε είναι ένας χώρος που ενώνει ανθρώπους κάτω από ένα κοινό όραμα για το μέλλον της χώρας. Και οικολογικές ανησυχίες υπάρχουν στην Ένωση Κεντρώων και πώς να μην υπάρχουν άλλωστε αφού ο πλανήτης Γη είναι το σπίτι μας. Υπάρχουν όμως και εθνικές ανησυχίες. Η επιλογή λοιπόν της Ερμιόνης Κατσίφα είναι σύμβολο για τις ανησυχίες μας αυτές και ευελπιστούμε ότι ο θάνατος του Κωνσταντίνου Κατσίφα θα αποτελέσει την αφορμή, ώστε να γίνει σύμβολο ειρήνης και διευθέτησης οριστικής των διαφωνιών της Ελλάδας και των γειτονικών μας χωρών και μάλιστα με τρόπο που δεν θα αφήνει καμία πλευρά δυσαρεστημένη.


Η ΝΔ βλέπει αυτοδυναμία τώρα που δεν υπάρχει και Ευ. Βενιζέλος στο ΚΙΝΑΛ αλλά ούτε και Ποτάμι. Τι θα σημαίνει ένας αυτοδύναμος Μητσοτάκης για εσάς;
Μια αυτοδυναμία δεν εγγυάται τη διακυβέρνηση της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Μπορεί να κατάφερε ο κύριος Τσίπρας να διασφαλίσει μετά πολλών βασάνων την επιβίωση της κυβέρνησής του για παραπάνω από τέσσερα χρόνια ωστόσο έχει δεσμεύσει τη χώρα σε ένα βαρύ οικονομικό πλαίσιο που θα αναγκάσει την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να κατέβει σε εκλογές πολύ νωρίτερα από την τετραετία. Εκτός από τις οικονομικές δεσμεύσεις της χώρας για πλεονάσματα, ο κύριος Τσίπρας έχει παραχωρήσει επιδόματα στο λαό με χρήματα τα οποία οριακά διαθέτει και χρήματα τα οποία η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα αναγκαστεί να εφεύρει τρόπους, για να τα εκταμιεύσει προς το λαό. Κι αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης: τις οικονομικές παροχές του Αλέξη Τσίπρα.


Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε το κυβερνητικό του πρόγραμμα την περασμένη Δευτέρα. Πώς το σχολιάζετε;
Ο ΣΥΡΙΖΑ ό,τι υποσχόταν το Σεπτέμβρη του 2015 υπόσχεται και τώρα. Υποσχόταν και τότε 13η σύνταξη, υποσχόταν παροχές υποσχόταν κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, υποσχόταν ότι θα έσκιζε τα μνημόνια με ένα άρθρο και με έναν νόμο, υποσχόταν ότι οι διεθνείς αγορές θα χορεύουν στο ρυθμό της Ελλάδας. Όλοι τα θυμόμαστε και καλό είναι να τα ξαναθυμίζουμε στον ελληνικό λαό, πως όσοι ετοιμάζονται να γίνουν πρωθυπουργοί υπόσχονται τα πάντα στους πάντες.
Μόνο που η αλήθεια είναι πολύ σκληρή και τους αναγκάζει είτε να εφαρμόσουν αυτά που πρέπει να εφαρμόσουν ή ακόμη χειρότερα αναγκάζονται τις όποιες αποφάσεις πάρουν, κόντρα στις ανάγκες της χώρας, να τις αντιστρέψουν προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερο κακό.
Η Ένωση Κεντρώων θα στηρίξει μία κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μόνο εφόσον η κυβέρνηση αυτή αποδεχθεί δημοσίως και δεσμευθεί να εφαρμόσει τις προτάσεις μας για οικονομική ανάπτυξη και υποστήριξη ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην προώθηση επενδύσεων τη δημιουργία θέσεων εργασίας και ίσων ευκαιριών προς όλους για κοινωνική δικαιοσύνη.
Σε αντίθετη περίπτωση, η Ένωση Κεντρώων θα είναι αντιμέτωπη στην οποιαδήποτε κυβέρνηση που θα ασκεί εμφανώς ή  αφανώς πολιτική πελατειακών σχέσεων κομματικού κράτους αδιαφάνειας και διαπλοκής και επέκτασης του κρατικού τομέα. Η προώθηση των μεταρρυθμίσεων ήταν και είναι πρωταρχικός στόχος της Ένωσης Κεντρώων.

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #162 (15/06/2019-16/06/2019)

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω