ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ: Διάβασε, Μάθε, Δράσε

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 17.6.2019 | 18:56 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ: Διάβασε, Μάθε, Δράσε

της ΜΑΡΙΑΣ ΨΩΜΑ ΠΕΤΡΙΔΟΥ || [email protected]

Η Κλιματική Αλλαγή είναι ένα πρόβλημα που αφορά τους κατοίκους όλης της γης και  σχετίζεται με την επιταχυνόμενη αύξηση της θερμοκρασίας που δημιουργείται από το φαινόμενο του θερμοκηπίου και τις επιπτώσεις που αυτό ήδη επιφέρει και θα επιφέρει  στη ζωή των ανθρώπων παγκόσμια.

Καθώς οι φωνές των επιστημόνων, που μελετούν το φαινόμενο εδώ και χρόνια, τον τελευταίο καιρό γίνονται όλο και πιο δραματικές, τόσο προς τις κυβερνήσεις όσο και προς όλους τους πολίτες, προκειμένου να μας αφυπνίσουν και να παρθούν μέτρα με στόχο την προσπάθεια να σταματήσει η καταστροφή, γίνεται ευθύνη όλων μας να ενημερωθούμε για να συνειδητοποιήσουμε του λόγου το αληθές, έτσι ώστε να μπορέσουμε να συμβάλλουμε στην αντιστροφή του φαινομένου που απειλεί τον πλανήτη μας και τις επερχόμενες γενιές.

Τι καλύτερο λοιπόν από το να διαβάσουμε βιβλία- ενήλικες και παιδιά- γραμμένα από έγκριτους επιστήμονες και μελετητές, άλλα ως συστηματικές έρευνες κι άλλα σαν παραμύθι;

«Κλιματική Αλλαγή»
Εμμανουέλα Δούση, εκδ. Παπαδόπουλος
Ανεβαίνει -και πόσο- η θερμοκρασία της Γης;

Αυξάνονται οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου; Υπάρχει -και πόσο αποτελεσματική είναι τελικά- η διεθνής συνεργασία; Τι άλλαξε από το Κιότο μέχρι το Παρίσι;
Η κλιματική αλλαγή, ένα από τα δυσκολότερα και πιο σύνθετα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, είναι μια εντελώς πραγματική, μια πλανητική απειλή. Συνδέεται με κρίσιμους τομείς της οικονομίας, του τρόπου ζωής και οργάνωσης των κοινωνιών μας, του ίδιου του τρόπου ζωής μας. Ενέργεια, τρόφιμα, νομοθεσία, επιχειρηματικές αποφάσεις, τεχνολογία, μεταφορές, αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, επιλογή καυσίμων και πολλά άλλα ακόμη πρέπει να συζητηθούν σχεδόν εξαρχής.
Μπορεί η νέα διεθνής συμφωνία να γίνει το όχημα για τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλού άνθρακα; Ποιοι είναι οι κατάλληλοι στόχοι; Και πώς όλα αυτά επηρεάζουν την Ελλάδα; Ποιες είναι οι διαθέσιμες επιλογές και ποιο το κόστος της αδράνειας στην αντιμετώπιση του προβλήματος; Τέλος ποιες είναι οι προκλήσεις του συστήματος διακυβέρνησης της κλιματικής αλλαγής από τη διεθνή κοινότητα;
Το «Κλιματική Αλλαγή» είναι ένα βιβλίο που διαβάζεται σε ένα Σαββατοκύριακο και λειτουργεί ως εγχειρίδιο κατανόησης για ένα από τα πιο δύσκολα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η παγκόσμια κοινότητα.

«Κλιματική Αλλαγή:
Ρόλος και δράσεις της ΕΕ έως το 2050. Οι επιπτώσεις στην Ελλάδα. Διαχειρίσιμο πρόβλημα ή αργός θάνατος του πλανήτη;»
Βασιλείου Ιωάννης, εκδ. Historical Quest

Η κλιματική αλλαγή έχει πάψει προ πολλού να θεωρείται ως απλά ένα φαινόμενο και έχει μεταβληθεί σε άμεση απειλή για κάθε μορφή ζωής του πλανήτη μας.
Μέσω του παρόντος βιβλίου, ο συγγραφέας καλείται να απαντήσει στο ερώτημα εάν και κατά πόσο το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής είναι πλέον διαχειρίσιμο. Παρουσιάζονται τα αίτια και οι συνέπειες, αναλύεται ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξετάζονται όλοι οι τομείς που επηρεάζονται άμεσα ή έμμεσα και πραγματοποιείται μια εκτενής αναφορά στον αντίκτυπο στην, ήδη βασανισμένη από την οικονομική κρίση, Ελλάδα.
Ο συγγραφέας αισιοδοξεί ότι η ενδελεχής μελέτη στην οποία προέβη, οι έγκυρες πηγές στις οποίες βασίστηκε και οι αναλυτικοί πίνακες που παρατίθενται μπορούν να παράσχουν στον αναγνώστη, αφενός την ευκαιρία για εποικοδομητικότερη εμβάθυνση και αφετέρου το έρεισμα για την εξαγωγή των προσωπικών του συμπερασμάτων για το μέλλον του πλανήτη.

ΠΑΙΔΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ
«Ο Τζάστιν Γκρέι και οι Φύλακες της Γης»
Ελένη Ανδρεάδη, εκδ. Μεταίχμιο

Άραγε θα μπορούσε ένα απλό παιδί να σώσει τον κόσμο από ένα πραγματικό γιγαντιαίο πρόβλημα όπως η κλιματική αλλαγή, που οι ενήλικες δεν δείχνουν την πρόθεση να επιλύσουν; Αν ναι, πώς μπορεί να γινόταν αυτό;
Η απάντηση είναι μια τρελή περιπέτεια στις άκρες του κόσμου.
Ο Τζάστιν Γκρέι είναι ο πρωταγωνιστής του πολύ ενδιαφέροντος αυτού βιβλίου που είναι μια ρεαλιστική, συναρπαστική περιπέτεια με επίκεντρο ένα απλό παιδί που αποφασίζει να επιλύσει ένα τεράστιο πραγματικό πρόβλημα, την κλιματική αλλαγή. Αφού πάρει ένα γράμμα από έναν άγνωστο αποστολέα που τον καλεί να συγκεντρώσει κάποια μυστηριώδη στοιχεία από όλο τον κόσμο και να τα πάει στον Πρόεδρο της Αμερικής, ο Τζάστιν και μια απρόσμενη ομάδα φίλων αποφασίζουν να πάρουν το μέλλον του πλανήτη στα χέρια τους.
Ένα τυχαίο παιδί, με καλούς φίλους και αρκετή τύχη, ταξιδεύει στις άκρες του κόσμου αποφασισμένο να επιτύχει το ακατόρθωτο.
Για παιδιά 10+ χρονών.
«Πιστεύω πολύ πως πρέπει όλοι να γίνουμε πρωταγωνιστές στην υπόθεση δημιουργίας ενός αειφόρου μέλλοντος για τον πλανήτη μας, μεγάλοι και μικροί. Δεν θέλω τα παιδιά να αισθάνονται πως πρέπει να περιμένουν από τους ενήλικες ή άλλους να δράσουν, αλλά πως μπορούν τα ίδια να λάβουν πρωτοβουλίες ώστε να αλλάξουν τον κόσμο». Δήλωση της βραβευμένης συγγραφέα Ελένης Ανδρεάδη για το βιβλίο.
 

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #157 (11/05/2019-12/05/2019)

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω