Ένας χρόνος από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών

RETRO 17.6.2019 | 12:47 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Ένας χρόνος από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών

ΤHESSNEWS-DESK

Σαν σήμερα πριν από ένα χρόνο υπογράφηκε η Συμφωνίας των Πρεσπών ανάμεσα στην Ελλάδα και τη γείτονα χώρα.

Ένα χρόνο πριν, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ, καθώς και ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ και διαμεσολαβητής για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ Μάθιου Νίμιτς στις Πρέσπες υπέγραψαν τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Λίγο πριν μπουν οι υπογραφές στη συμφωνία, χαιρετισμό απηύθυναν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ.

«Είμαστε εδώ για να πράξουμε και οι δυο το πατριωτικό μας καθήκον» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ενώ από την πλευρά του ο Ζόραν Ζάεφ μιλούσε για μια στρατηγικής σημασίας συμφωνία, η οποία μπορεί να μετατοπίσει βουνά.

Οι Βρυξέλλες κάνουν λόγο για ιστορική συμφωνία, η οποία επετεύχθη χάρη στο θάρρος των ηγεσιών των δύο χωρών, και εκφράζει την ελπίδα για νέα θετικά βήματα προόδου στα Δυτικά Βαλκάνια. Σε αυτά, όπως σημειώνει, μπορεί να δοθεί ώθηση με τις ενταξιακές διαρπαγματεύσεις των χωρών της περιοχής.

«Θα ήθελα να αρχίσω με κάτι θετικό, επειδή σήμερα κλείνει ακριβώς ένας χρόνος από την υπογραφή της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία. Και πιστεύω πως πρέπει να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας τη δύναμη της ηγεσίας και του θάρρους, και τα θετικά βήματα που έγιναν στα Δυτικά Βαλκάνια» είπε η ύπατη Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι, από το Λουξεμβούργο, όπου συνέρχεται το συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

«Ελπίζω πως τα κράτη μέλη θα θυμηθούν αυτά τα βήματα προς τα εμπρός, ιδιαίτερα τις ερχόμενες ημέρες, όταν πρόκειται να ληφθεί μια σημαντική απόφαση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τόσο για την Αλβανία όσο και για τη Βόρεια Μακεδονία. Ελπίζω και πιστεύω ότι αυτό πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό» συμπλήρωσε.

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω