Ντιμιτρόφ: Να ξεκινήσουν εντός 2019 οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις

ΚΟΣΜΟΣ 16.6.2019 | 19:59 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Ντιμιτρόφ: Να ξεκινήσουν εντός 2019 οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις

THESSNEWS-DESK

«Στόχος μας είναι να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Βόρειας Μακεδονίας με την Ε.Ε. πριν από το τέλος του έτους» δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Νικόλα Ντιμιτρόφ.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel εκτιμά πως «υπάρχουν φέτος αναμφισβήτητοι λόγοι για την έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης στην Ε.Ε. με τη Βόρεια Μακεδονία» και προσθέτει: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως η Freedom House, και πολλοί οικονομολόγοι, επιβεβαίωσαν ότι σημειώνουμε πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις. Αυτές περιλαμβάνουν την ελευθερία του Τύπου, το κράτος δικαίου και την υπευθυνότητα των πολιτικών. Επιπλέον, για πρώτη φορά στην ιστορία μας, δεν έχουμε σοβαρές συγκρούσεις με τις πέντε γειτονικές μας χώρες. Έχουμε υπογράψει συμφωνία φιλίας με τη Βουλγαρία κι έχουμε διευθετήσει τη διαφωνία για το ονοματολογικό με την Ελλάδα».

Ο ίδιος εκφράζει την ελπίδα ότι «η απόφαση της Ε.Ε. για την έναρξη των διαπραγματεύσεων θα ληφθεί το συντομότερο δυνατόν, διότι ζούμε σε ευμετάβλητους καιρούς. Πιστεύω ότι, μαζί με τη Γερμανία και τα άλλα κράτη της Ε.Ε., θα έχουμε την ευκαιρία να το επιτύχουμε».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας τονίζει ότι «στα Βαλκάνια χρειαζόμαστε θετική κι όχι αρνητική δυναμική. Η διαφωνία με την Ελλάδα για το ονοματολογικό διήρκεσε σχεδόν μια γενιά. Βάζουμε τα πάντα στον ευρωπαϊκό χάρτη. Αλλά διακυβεύονται πολλά και για την Ε.Ε. Επειδή εάν χαθεί αυτή η ευκαιρία, τότε η Ε.Ε. θα χάσει κάθε επιρροή στην περιοχή. Το μήνυμα θα είναι: δεν αξίζει να παίρνουμε δύσκολες πολιτικές αποφάσεις» αναφέρει.

Ο Ντιμιτρόφ υποστηρίζει ότι υπάρχει απειλή επιστροφής στον εθνικισμό, εάν δεν αρχίσουν σύντομα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις επειδή «οι σκεπτικιστές θα μπορούσαν τότε να πουν: αφού η Ευρώπη δεν κάνει κάτι σοβαρό για εμάς, θα πρέπει να αναζητήσουμε εναλλακτικές λύσεις. Η περιοχή μας συνδέεται οικονομικά με την Ε.Ε. Πάνω από τα τρία τέταρτα του εμπορίου διακινείται στην ενιαία αγορά της Ε.Ε. Περισσότερο από το 70% των άμεσων επενδύσεων στα Βαλκάνια προέρχεται από χώρες της Ε.Ε. Εάν χρησιμοποιηθούν αυτοί οι μοχλοί σωστά, τότε η περιοχή έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης. Η χώρα μας δείχνει τι μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την προοπτική ένταξης στην Ε.Ε» επισημαίνει.

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις του Προέδρου της Γαλλίας στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο Ντιμιτρόφ τονίζει ότι ο Εμανουέλ Μακρόν, στη συνάντηση των Δυτικών Βαλκανίων τον Απρίλιο στο Βερολίνο, χαιρέτισε τη λύση για το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας ως ευρωπαϊκή επιτυχία. «Έχουμε αρκετά επιχειρήματα για να πείσουμε τον Γάλλο Πρόεδρο ότι η πρόοδός μας είναι σύμφωνη με τις ιδέες του για τη μεταρρύθμιση ολόκληρης της Ε.Ε. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα προσχωρήσουμε αύριο στην Ε.Ε. Θα περάσουν πολλά χρόνια μεταξύ της έναρξης του ταξιδιού και της στιγμής που θα χτυπάμε την πόρτα της ΕΕ» υπογραμμίζει ο ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας.

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω